Hyppää sisältöön

Etelä-Aasian sääkatastrofit jatkuvat – Intiassa ja Bangladeshissa pahimmat tulvat kahteen vuosikymmeneen

Miljoonat ihmiset ovat jääneet kodittomiksi ja kymmenet ovat kuolleet, kun ennen aikojaan koittaneen monsuunin tuomat rankkasateet ovat peittäneet alleen alavia maita.

Intian tulvat jatkuvat
Intian tulvat jatkuvat

Rajujen sääilmiöiden kohteeksi joutuneen Etelä-Aasian koettelemukset jatkuvat. Aiemmin huhtikuussa ennätyksellinen helle koetteli laajoja alueita Intiassa ja Bangladeshissa.

Nyt on vuorossa tulvakatastrofi, joka on tehnyt miljoonia ihmisiä kodittomiksi.

Bangladeshin ja Intian alavilla mailla tulvat eivät ole poikkeuksellisia.

Silti nyt ollaan uuden ilmiön edessä. Brittiläisen Guardian-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tulvien rajuus, esiintymisen taajuus ja ennakoimattomuus ovat lisääntyneet ilmastonmuutoksen myötä.

Ilmastonmuutos lisää rankkasateita

Sateisilla seuduilla arvioidaan sademäärien lisääntyvän entisestään. Guardianin mukaan ilmaston lämpeneminen yhdellä asteella lisää ilmakehässä olevan veden määrää jopa seitsemän prosenttiaa.

Intiassa ja Bangladeshissa tulvahuippu on jo väistymässä, mutta pelastus- ja avustustyöntekijäillä riittää yhä autettavia.

Tulvavaroituskeskuksen johtaja Arifuzzman Bhuiyan sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että tulvat ovat pahimpia alueella koetuista. Hänen mukaansa ne kattavat yli puolet Sylhetin ja Sunamganjin alueista.

Huvipuisto peittyi tulvaveteen

Sylhetin alueella vesimassat ovat myös vaurioittaneet Intian ja Bangladeshin välistä tulvavallia.

Assamin osavaltiossa Nagaonissa tulvavesi peittää huvipuiston.

– Tulimme tänne markkinoille, mutta nyt kaikki on suljettu, sanoi aluekomissaari Hema Jhanwar Reutersin haastattelussa.

Tulvissa, maanvyöryissä ja ukkosmyrskyissä on kuollut kymmeniä ihmisiä. Intian ja Bangladeshin uhrien määrä nousee mukaan ainakin 57 ihmiseen.

Lisäksi luonnonmullistus on tuhonnut miljoonien ihmisten kodit. Tämä merkitsee myös pulaa puhtaasta vedestä ja elintarvikkeista.

Bansladeshissa kodittomien määrän arvioidaan olevan kaksi miljoonaa. Companyganjin maaseutukaupungissa puhkesi kahakoita avustustarvikkeiden jakelun yhteydessä.

Ukkosmyrsky vei Delhin helteen

Intian pääkaupungissa New Delhissä ukkosmyrsky on tuonut ainakin tilapäistä helpotusta paahteeseen. Maata aiemmin toukokuussa koetellut helleaalto nosti Delhissäkin lämpötilan jopa lähelle 50 astetta.

Maanantaina aamulla myrsky laski lämpötilaa 29 asteesta 18 asteeseen, raportoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Rajuilma aiheutti kaupungissa sähkökatkoksia. Intian sähköverkko on ollut koetuksella myös helteen vuoksi, kun ilmastointilaitteet ovat hurisseet täysillä. Niitä käyttää tosin vain väestön varakkaampi osa, köyhien altistuessa paahteelle.

Lue lisää

.
.