Hyppää sisältöön

Ministeri Ilkka Suominen on kuollut – Harri Holkerin seuraaja teki pitkän uran politiikan huipulla

Suominen oli kokoomuksen puheenjohtaja vuosina 1979–1991. Hän toimi kauppa- ja teollisuusministerinä 1987–1991.

Ilkka Suominen kuoli kotonaan 83 vuoden iässä. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Tekijät

Ministeri Ilkka Suominen on kuollut, kokoomus tiedottaa. Pitkäaikainen puolueen puheenjohtaja kuoli kotonaan 83-vuotiaana.

Syntyjään Suominen oli Nakkilasta Satakunnasta. Porissa koulut käytyään nahkatehtailijasuvun vesa lähti opiskelemaan Lontooseen ja valmistui vuonna 1958 nahkakemian insinööriksi.

Tämän jälkeen hän valmistui merkonomiksi vuonna 1964 ja valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta 1969.

Tekniikan kunniatohtoriksi hänet promovoitiin Tampereen teknillisessä korkeakoulussa 1992.

Ilkka Suominen kuvattuna 1979 kotonaan Nakkilassa Satakunnassa. Kuva: Kalle Kultala

Suominen seurasi kokoomuksen puheenjohtajana Harri Holkeria ja johti puoluetta pitkän rupeaman, vuodet 1979–1991. Kauppa- ja teollisuusministerinä hän toimi 1987–1991.

Vuoden 1987 eduskuntavaalit muodostuivat voittoisiksi kokoomukselle, ja Suominen johdattikin puolueen hallitukseen vuonna 1987, yli 20 vuoden oppositiotaipaleen jälkeen. Pitkä oppostiotaival oli johtunut siitä, ettei kokoomus saanut ulkopolitiikalleen hyväksyntää Neuvostoliitolta.

Hallitusratkaisu muistetaan niin sanotusta kassakaappisopimuksesta.

Keskustan, kokoomuksen ja RKP:n puheenjohtajat olivat teollisuusjohtajien aloitteesta solmineet ennen vaaleja salaisen aiesopimuksen, jossa ne sitoutuivat pyrkimään keskustan johtaman porvarihallituksen muodostamiseen.

Presidentti Mauno Koivisto oli kuitenkin saanut vihiä sopimuksesta, eikä hän valinnutkaan hallitustunnustelijaksi kokoomuksen puheenjohtajaa Ilkka Suomista vaan pankinjohtaja Holkerin. Näin syntyi sinipunahallitus, jossa keskusta jäi oppositioon.

Kansanedustajana Suominen toimi kahdesti: vuosina 1970-1975 ja vuosina 1983-1994. Hän toimi myös eduskunnan puhemiehenä.

Ministerin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1998.

Euroopan parlamentin jäsen Suominen oli 1999-2004.

Sotilasarvoltaan hän oli komentajakapteeni.

Suominen toimi urallaan lukuisten yhtiöiden muun muassa Alkon, Pohjolan ja Imatran Voiman hallintoneuvostoissa.

Suominen oli naimisissa kahdesti. Hänen toinen puolisonsa Riitta Suominen oli myös kuntapolitiikasta ja Helsingin kaupunginvaltuustosta tuttu. Riitta Suominen menehtyi vuonna 2015.

Suomisella on kolme lasta, joista toimittaja, kirjailija Riikka Suominen on jatkanut vanhempiensa jälkiä kiinnostuen politiikasta, mutta vaihtaen kokoomuksen vihreisiin.

Kokoomuslaiset muistelevat kunniapuheenjohtajaansa

Suominen nimitettiin kokoomuksen kunniapuheenjohtajaksi vuonna 2012. Puoluetoverit ovat osoittaneet suruvalittelujaan Twitterissä. Kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa, että Suomista muistetaan lämmöllä ja surulla. Hän kuvaa Suomista yhdeksi kokoomuksen "suurista persoonista".

Kansanedustaja Timo Heinonen kertoo puhuneensa Suomisen kanssa puhelimessa viimeisen kerran pari viikkoa sitten. Hän kuvaili puhelua lämminhenkiseksi ja tulevaisuuteen katsovaksi.

Sitran yliasiamies, kokoomuksen entinen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo Suomiseen olleen kokoomuksessa "isähahmo ja instituutio", joka ensimmäisenä poliitikkona alkoi viedä Suomea kohti EU-jäsenyyttä.

Onko sinulla muistoja Ilkka Suomisesta? Voit keskustella aiheesta 24.5. kello 23:een saakka.

Ilkka Suominen toimi kokoomuksen puheenjohtajana 12 vuotta Harri Holkerin jälkeen. Kuvassa miehet vuonna 1979, samana vuonna, kun vaihdos tapahtui. Kuva: Arja Lento. / Lehtikuva
Suominen eduskuntatalon edessä vuonna 1985. Kuva: Arja lento 7 Yle
Matti Ahde, Harri Holkeri ja Ilkka Suominen hallitusneuvotteluissa toukokuussa 1987. Kuva: Kalle Kultala

Lue myös:

.
.