Hyppää sisältöön

Ukrainassa on sodittu nyt kolme kuukautta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Ukrainalaisjoukot Sjeverodonetskin kaupungin läheisyydessä Itä-Ukrainassa jäävät todennäköisesti saarroksiin, kertoi nimettömänä pysyttelevä viranomainen BBC:lle maanantaina. Saarrosta voi tulla helppo voitto venäläisjoukoille, hän lisäsi.

Ukrainalaisia sotilaita panssaroidun ajoneuvon päällä matkalla rintamalinjalle Itä-Ukrainassa Donbasin alueella. Kuva: Aris Messinis / AFP

Kokosimme tähän juttuun eilisillan ja kuluneen yön keskeiset Ukrainan sotaan liittyvät uutiset.

Venäläiset saavat todennäköisesti saarrettua ukrainalaiset Sjeverodonetskissa

Itä-Ukrainassa taistelut ovat jatkuneet, kun Venäjän hyökkäyksen alkamisesta on tullut kuluneeksi jo kolme kuukautta.

Donbasin alueella Itä-Ukrainassa Sjeverodonetskin kaupunkiin asemoituneet ukrainalaisjoukot jäävät todennäköisesti venäläisjoukkojen saartamiksi, kertoi BBC (siirryt toiseen palveluun) maanantaina viitaten nimettömänä pysyttelevään länsimaiseen viranomaiseen.

Viranomaisen mukaan venäläisjoukot ovat edistyneet merkittävästi kaupungin ympäristössä vastarintaa tekevien ukrainalaisjoukkojen ympäröimisessä.

Viranomaisen mukaan Venäjällä on koko ajan ollut enemmän joukkoja ja kalustoa kuin Ukrainalla, ja siksi Venäjä onnistuu saartamaan ukrainalaisten asemia.

Sjeverodonetskin saartaminen on tällä hetkellä venäläisjoukoille helposti saavutettava tavoite useiden takaiskujen jälkeen.

Ukrainan oikeusasiamiehen Ljudmyla Denisovan mukaan Sjeverodonetskin kaupunkia saattaa uhata samanlainen kohtalo kuin Mariupolia.

Sjeverodonetskissa on noin 100 000 asukasta.

Zelenskyi sanoo suostuvansa tapaamaan Venäjältä vain Putinin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että presidentti Vladimir Putin on ainoa venäläinen viranomainen, jonka hän suostuu tapaamaan, ja vain yhden syyn takia: sodan lopettamisen. Zelenskyi kommentoi asiaa puhuessaan Davosin talousfoorumille maanantaina.

Zelenskyin mukaan minkäänlaisten neuvotteluiden järjestäminen Venäjän kanssa on kuitenkin muuttumassa päivä päivältä hankalammaksi.

Hän viittasi siihen, miten Venäjä on kohdellut ukrainalaisia siviilejä hyökkäyksen aikana.

Hän myös lisäsi, että Krimin saaminen takaisin tarkoittaisi valtavaa määrää ihmistappioita.

Venäjän ulkoministeri Lavrov: Joudumme harkitsemaan länsisuhteiden tarpeellisuutta

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä joutuu harkitsemaan lännen mahdollisia tarjouksia suhteiden palauttamiseksi.

Lavrovin mukaan Venäjä joutuu harkitsemaan myös sitä, ovatko suhteet länteen jatkossa edes tarpeellisia.

Hän sanoi myös, että Venäjä tavoitteissa on kehittää entisestään suhteita Kiinaan.

– Nyt kun länsi on omaksunut diktaattorin aseman, kasvavat taloudelliset sitoumuksemme Kiinaan entistä nopeammin, Lavrov sanoi puheessaan.

.
.