Hyppää sisältöön

Turkin presidentti kertoo maan aloittavan uuden sotilasoperaation Syyriassa – Suomi lopetti aseviennin Turkkiin aiempien hyökkäysten vuoksi

Presidentti kertoi operaation alkavan sen jälkeen, kun Turkin asevoimat, tiedustelupalvelu ja turvallisuusjoukot ovat saaneet valmistelunsa tehtyä.

Suomi on joutunut viime viikkoina näkyväksi osaksi Turkin poliittista keskustelua. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kertonut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Kuva: Adem Altan / AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut aloittaa uuden sotilasoperaation Syyriassa, kertovat uutistoimistot AP, Reuters ja Anadolu. Turkki määrittelee Syyrian kurdijoukot terroristeiksi ja pitää kiinni tavoitteestaan perustaa 30 kilometrin suojavyöhyke maan raja-alueelle.

– Operaation pääasiallisena kohteena ovat alueet, jotka ovat Turkkiin ja turva-alueisiin kohdistuvien hyökkäyksien keskuksia, Erdoğan sanoo.

Erdoğan ei täsmentänyt suunnitelmiaan, mutta hän kertoi operaation alkavan sen jälkeen, kun Turkin asevoimat, tiedustelupalvelu ja turvallisuusjoukot ovat saaneet valmistelunsa tehtyä.

Turkki aloitti lokakuussa 2019 ilma- ja maahyökkäyksen Syyrian kurdialueille. Tämä oli mahdollista, kun Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump ilmoitti, että hän vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta Turkin hyökkäyksen tieltä.

Turkin joukot ovat tehneet viime vuosina useita hyökkäyksiä Pohjois-Syyriaan ja ottaneet haltuunsa alueita rajan läheisyydessä. Helmikuussa Turkki pommitti kurdeja Pohjois-Syyriassa ja Irakissa.

Turkki odottaa, että Suomi poistaisi asevientiä koskevia esteitä

Suomi on joutunut viime viikkoina näkyväksi osaksi Turkin poliittista keskustelua. Presidentti Erdoğan on kritisoinut sotilasliitto Naton jäsenyyttä hakeneita Suomea ja Ruotsia.

Kun Turkki hyökkäsi lokakuussa 2019 Syyrian kurdialueille, tuomittiin hyökkäys maailmalla laajalti. Myös Suomen silloinen pääministeri Antti Rinne (sd.) tuomitsi hyökkäyksen. Rinne arvioi tuolloin, että Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä.

Hallitus myös päätti, ettei Suomi myönnä enää uusia asevientilupia Turkkiin. Asevientikielto saattaa olla yksi syy siihen, miksi Turkki jarruttaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli huhtikuun alussa puhelimessa Turkin presidentin kanssa. Turkin presidentin kanslia tviittasi keskustelun jälkeen, että Erdoğan otti keskustelussa esiin Turkin odotukset siitä, että Suomi poistaisi asevientiä koskevia esteitä.

Turkki on esitellyt myös vaatimuslistan, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin olisi lopetettava tukensa terroristijärjestöille, annettava turvatakuut ja poistettava maahan kohdistuvat vientikiellot.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turkki tuli tämän viikon Nato-kokoukseen mukanaan pitkä vaatimuslista ehtona Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen avaa Uutispodcastissa Turkin vaatimusten taustoja.

Aiheesta aiemmin:

.
.