Hyppää sisältöön

Tuore väitös paljastaa: Toistuvia painonpudotusyrityksiä olisi hyvä välttää

Toistuvat painonpudotusyritykset voivat vaikuttaa epäedullisesti syömiskäyttäytymiseen sekä kehon painoon ja aineenvaihduntaan.

Kuvituskuva. Tuore väitöstutkimus käsittelee painonpudotusta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Mitä useampia kertoja on yrittänyt pudottaa painoaan, sitä suurempi on painoindeksi. Näin kertoo tuore Itä-Suomen yliopistossa tehty Faranak Halalin väitöstutkimus.

Useamman kerran painoaan pudottaneet pyrkivät myös rajoittamaan omaa syömistään. Tämä puolestaan johti siihen, että heillä oli taipumus syödä myös hallitsemattomasti.

– Väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että toistuvia painonpudotusyrityksiä tulisi välttää, koska ne voivat vaikuttaa epäedullisesti syömiskäyttäytymiseen sekä kehon painoon ja aineenvaihduntaan. Myös elintapamuutosten vaikutukset voivat jäädä heikommiksi niillä, joilla on ollut elämänsä aikana toistuvia painonpudotusyrityksiä, kertoo Faranak Halali Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Väitöstutkimuksen aineisto koostui 2 346:sta K-Citymarketin ja K-ryhmän aikuisista asiakkaista, jotka vastasivat kyselyyn kauppakäynnillä tai netissä. StopDia-tutkimukseen osallistui puolestaan 2 684 aikuista, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Painonpudotushistoriaa selvitettiin kummassakin tutkimushankkeessa kysymyksellä “Oletteko elämänne aikana pyrkinyt pudottamaan painoanne?”

Painonhallinnassa heikoimmin onnistuneita oli eniten

Tutkimuksessa edellisten pohjalta osallistujat luokiteltiin kolmeen eri ryhmään: “taistelijoita” eli painonpudotuksessaan heikoimmin onnistuneita oli 42 prosenttia vastaajista, “itsenäisiä” oli 34 prosenttia ja “määrätietoisia” eli parhaiten painonpudotuksessaan onnistuneita 24 prosenttia.

Väitöstutkimus osoittaa, että liikkumiskyky, terveys ja hyvinvointi edesauttavat painonhallintaa. Painonhallintaa puolestaan vaikeuttavat herkuttelu, syömisen halu ja itsekurin puute.

Tutkimus antaa viitteitä siitä, että painoaan pudottavan ihmisen tulisi keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa painonpudotuksen välttämättömyydestä sekä resursseista ja motiiveista painonpudotukselle.

Samaan aikaan terveydenhuollon pitäisi antaa yksilöllistä tukea painonhallintaan liittyvissä vaikeuksissa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 26.5. klo 23:een asti.

Lue myös:

.
.