Hyppää sisältöön

Fazerin uusi makeistehdas on jättimäinen investointi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle

Fazer ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt näin suurta investointia, toteaa konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Lahden alueelle nousee nyt vahva elintarviketeollisuuden keskittymä.

Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum (vas.) kertoo jätti-investoinnista Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen (oik.) kanssa tiedotustilaisuudessa Lahdessa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Fazerin suunnitelma rakentaa uusi makeistehdas Lahteen on todennäköisesti yksi vuoden merkittävimmistä teollisista investoinneista Suomessa.

Yritys ei vielä arvioi tarkasti lopullista summaa, mutta kyse on useista sadoista miljoonista euroista. Tehtaalle on varattu 30 hehtaarin tontti Pippo-Kujalan teollisuusalueelta.

Tiistaina Lahdessa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum vahvisti, että tehdas rakennetaan Lahteen.

Konsernijohtaja: "Tämä on Fazerin suurin investointi koskaan"

Fazer on viime vuosina tehnyt muitakin isoja satsauksia.

– Tämä on Fazerin suurin investointi koskaan ja valtava investointi koko suomalaiselle elintarviketeollisuudelle. En usko, että kukaan muu suomalaisessa elintarviketeollisuudessa on tehnyt näin suurta investointia, sanoo Christoph Vitzthum.

Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Fazer Makeisten liikevaihto on nyt noin 400 miljoonaa, josta 70 prosenttia tulee kotimaasta. Vientiä on noin neljäänkymmeneen maahan. Kuva: Petri Niemi / Yle

Käynnissä oleva kustannusten nousu saattaa vaikuttaa Fazerin tehdassuunnitelman aikatauluun.

– Tilanne on järkyttävä, emme ole ikinä nähneet tällaista kustannusten nousua. Tämä ei ole nyt ainoastaan kustannuskysymys vaan myös saatavuuskysymys, sanoo Vitzthum.

Isot investoinnit aiheuttavat aina riskejä. Vitzthumin mukaan näitä on pyritty ennustamaan tarkasti.

Fazer-konsernin liikevaihdosta 56 prosenttia tulee kotimaasta. Yhtiö haluaa vahvistaa markkinoita Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Lisäksi muun viennin merkitys tulee Christoph Vitzthumin mukaan kasvamaan.

– Seuraavaksi pohjoinen Eurooppa ja Aasia ovat mielenkiintoisia Fazerille.

Herkkujen kulutus on kasvanut koko ajan. Edes sota tai talouden heilahdukset eivät saa ihmisiä luopumaan herkuista. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lahteen nousee elintarviketeollisuuden keskittymä

Uusi makeistehdas on Suomen mittakaavassa merkittävä investointi, vahvistaa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä.

Hän toteaa, että Fazerin tehdassuunnitelma on hyvä esimerkki koko elintarviketeollisuudelle, joka on suunnitellut investoivansa Suomeen noin 800 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Lahteen rakennetaan parhaillaan myös Viking Maltin uutta mallastamoa ja Hartwall on investoinut toimintaan paikkakunnalla. Useiden elintarvikealan tuotantolaitosten lisäksi kaupungissa on iso joukko elintarviketeollisuutta tukevia yrityksia. Esimerkiksi leipomoteollisuuden ympärillä toimivat Vulganus ja Baron Foodtech.

Vanhat kestosuosikit pitävät karkkibisneksessä pintansa. Esimerkiksi Fazerin Sinisen suklaalevyjä myydään vuosittain noin 13 miljoonaa, kertoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström. Kuva: Silja Viitala / Yle

Mikko Käkelä toteaa, että Lahden alueelle on syntymässä elinvoimainen elintarviketeollisuuden keskittymä. Hänen mielestään tätä puoltavat monet tekijät. Kaikki lähtee aktiivisesta vuoropuhelusta kaupungin ja yritysten välillä

– Kaupunki on varmasti antanut täysimääräisen tukensa siihen, että Lahti on houkutteleva paikka investoida ja rakentaa. Tästä kaupunki saa palkkioksi verotuloja ja ihmisiä saadaan työllistettyä.

Ammatillinen koulutus lisää alueen vetovoimaa

Lahden seudulle elintarviketeollisuutta houkuttelee myös yhteistyö Koulutuskeskus Salpauksen ja muiden alueella toimivien oppilaitosten kanssa.

– On tärkeää, että alueelta löytyy ammatillista koulutusta. Eritasoisia koulutusmahdollisuuksia, joilla varmistetaan, että osaajia on yritysten käytössä, sanoo Mikko Käkelä Elintarviketeollisuusliitosta.

Hyvien osaajien löytäminen huolestuttaa Mikko Käkelän mukaan lähes kaikkia yrityksiä Suomessa. Investointipäätöksiä tehdään pitkällä aikajänteellä, joten nyt pitää suunnitella, miten osaajia olisi riittävästi teollisuuden käyttöön 5–10 vuoden kuluttua. Kuva: Nina Kaverinen

Henkilökunnan saatavuus oli yksi tärkeimmistä seikoista, jonka takia myös Fazer päätti sijoittaa uuden tehtaansa Lahteen, vahvistaa yhtiön konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

– Lahden seudulla on paljon osaavaa henkilöstöä ja hyviä koulutusmahdollisuuksia, hän sanoo.

Lue myös:

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 25.5.2022 klo 23:een asti.

.
.