Hyppää sisältöön

Kuvat paljastavat, miten surkeaan kuntoon Tampereen paraatipaikalla oleva Kirsi Kunnaksen nimikkopuisto on päässyt – nyt siihen on tulossa muutos

Tampereen paraatipaikalla oleva Tiitiäisen satupuisto on ollut jo vuosia surkeassa kunnossa. Nyt se on vihdoin päätetty kunnostaa.

Kolme keltapukuista työmiestä puistossa ja keltainen nosturi.
Pitkään huonossa kunnossa ollut puisto on tehty kirjailija Kirsi Kunnaksen nimikkopuistoksi. Kuva kertoo, miten työt ovat käynnistyneet turva-maton uusimisella. Video: kuvaaja Juha Kokkala / Yle

Päättömiä patsaita, rikottuja leikkivälineitä, kaadettuja seiniä ja lippusiimoin eristettyjä alueita.

Tampereen paraatipaikalla oleva Tiitiäisen satupuisto on ollut jo vuosia surkeassa kunnossa.

Puisto sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, ja se on tehty hiljattain edesmenneen Kirsi Kunnaksen nimikkopuistoksi.

Trampoliinit ovat usein olleet käyttökelvottomia. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Puisto on kärsinyt ilkivallasta. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Ihanalla paikalla Tampereen Näsinpuistossa, mäen laella sijaitseva Tiitiäisen satupuisto on Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuun runoihin perustuva teemaleikkipaikka. Tiitiäisen satupuisto on valmistunut 2013, ja se on ollut säännöllisen ilkivallan kohteena.

Seinä on kaadettu. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tampereen kaupungin mukaan sää, ahkera leikkiminen ja ilkivalta ovat heikentäneet puiston kuntoa.

Nyt tähän on tulossa muutos, sillä kaupunki on päättänyt vihdoin kunnostaa puiston.

Puisto kunnostetaan tämän ja ensi vuoden aikana. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Puisto kunnostetaan

Tiitiäisen satupuiston kunnostus käynnistyi juuri turva-alustojen uusimisella. Kunnostuksen tavoitteena on parantaa puiston kulutuskestävyyttä ja turvallisuutta, korjata rikkoutuneet rakenteet sekä uusia ja kehittää puiston taideteoksia. Lisäksi puiston kasvillisuutta täydennetään.

Puisto on ajoittain suljettuna kunnostustoimien vuoksi.

Tampereen kaupungin apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) sanoo, että Tiitäisen satupuisto on nyt päätetty laittaa kuntoon.

Puisto kunnostetaan tämän ja ensi vuoden aikana.

– Pyrimme korjaamaan kerralla kunnolla, eikä pienissä osissa.

Suunnitelman mukaan Tampereen leikkipuistoista noin 50 kunnostetaan. Parikymmentä puistoa poistuu kaupungilta.

Tampereen Infran työntekijät alkoivat kunnnostaa puistoa toukokuussa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Puiston ilme säilytetään alkuperäisenä. Leikkipaikassa ei ole valmisvälineitä, vaan sen tarkoitus on rohkaista lapsia käyttämään mielikuvitusta.

Osa patsaista korvataan uusilla. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Jaakko Vaakko saa uuden patsaan

Puistossa on kumpuja, "lukutuoli" satupuun ympärillä, pensaslabyrintti, vesileikkipaikka, varjoteatteri ja kiipeilyverkko tähtitaivasta esittävällä alustalla.

Puistosta löytyvät lisäksi monet Tiitiäisen satupuun runojen hahmot. Niistä osa on kokenut kovia. Esimerkiksi puiset Tunteellinen siili ja Jaakko Vaakko -veistokset korvataan uusilla, kestävämmillä teoksilla.

Jaakko Vaakko -vesirotta on kokenut kovia. Kuva: Anna Sirén / Yle

Kirjailija Kirsi Kunnaksen pitkäaikainen puoliso Jaakko Syrjä menehtyi vastikään. Kunnas on kertonut lehtihaastattelussa (siirryt toiseen palveluun) runoilijan ja palomiehen kohtaamisesta, mikä kertoo Jaakko Vaakko -veistoksen merkittävyydestä.

– Ensitapaamisella luin Jaakolle runon vesirotasta, jota Jaakko taisi hieman muistuttaa. Kohtaloni oli mennä runon [ Jaakko Vaakko Vesirotta ] kanssa naimisiin.

Leikkipuiston ympärille istutetaan nyt keväällä purppurapihtoja (Abies amabilis). Tämä on osa Tampereen kaupungin ja Arboretun Mustilan puulajikoetta, jolla etsitään ilmastonmuutokseen sopeutuvia puulajeja.

Lue lisää:

.
.