Hyppää sisältöön

Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta lahjoittajista on pulaa – ruokajaosta vastaava: "Jossain vaiheessa joudumme käännyttämään ihmisiä pois"

Esimerkiksi Turussa avun tarve on lisääntynyt vuodessa viidenneksellä. Taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt, ja myös ukrainalaisia pakolaisia on saapunut ruokajonoihin.

Ruoka-apua tarvitsee yhä useampi, mutta lahjoitusten määrä vähenee
Ruoka-apua tarvitsee yhä useampi, mutta lahjoitusten määrä vähenee

Kello on puoli kuusi toukokuisena iltana Turun Varissuolla. Uusipesula-seurakunnan oven taakse on jo kertynyt kymmenien, jopa yli sadan metrin jono. Se kiemurtelee ohi huoltoaseman ja kaartaa talon toiselle puolelle.

Osa jonottajista istuu seinustalla ilta-auringossa. Ihmisillä on mukanaan kasseja, joihin he odottavat saavansa täytettä.

Sisällä valmistellaan ruokajakoa. Operaatio Ruokakassi on toimittanut paikalle laatikoittain ruokaa: leipää, kasviksia, hedelmiä, juustoa, rahkaa – monenlaista.

Avulle on tarvetta. Ruoka-apua tarvitsevien määrä kasvaa nimittäin vauhdilla. Turun seudulla ruoka-apua jakavan Operaatio Ruokakassin mukaan pelkästään heillä avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut vuodessa jopa viidenneksellä.

Varissuolla avun tarve näkyy konkreettisesti.

– Ulkona on aina jonossa 400:sta jopa 700:aan ihmistä. Väkimäärä on lisääntynyt, paljon on avun tarvitsijoita. Ihmisillä menee huonommin taloudellisesti, sanoo Uusipesula-seurakunnan ruokajaoista vastaava Petri Peippo. Hän on myös Operaatio Ruokakassin hallituksen jäsen.

Petri Peippo kertoo, että jonot ruokajakeluissa ovat pidentyneet. Kuva: Paula Collin / Yle

Turun keskusta-alueella avun tarve on jopa tuplaantunut, sillä Ukrainasta paenneita perheitä ohjataan ruoka-avun piiriin. Tilanne näkyy myös Varissuolla, ukrainalaisten määrä ruokajonossa on selvästi lisääntynyt.

Samaa kertoo Porissa ruoka-apua jakavan Elämän Eliksiirin toiminnanjohtaja Riitta Ahonen.

– Kun ukrainalaiset ovat tulleet, on lisähakijoita ollut pitkälti toistasataa.

Jonot ovat pidentyneet myös muun muassa Tampereella.

Ruokaa tarvittaisiin lisää

Operaatio Ruokakassi jakoi viime vuonna Turussa ja lähialueilla joka viikko 5 600 ruokakassia. Samaan aikaan, kun avun tarve kasvaa, on lahjoittajista pulaa.

Keväisin jaettavaksi saapuvan hävikkiruuan määrä tyypillisesti vähenee. Lisäksi kauppojen ilta-alet ja muu hävikintorjunta ovat ylipäätään vähentäneet hävikkiä.

Se näkyy tavaran laadussa ja määrässä, kertoo Petri Peippo. Esimerkiksi lihatuotteita on tarjolla vähemmän.

Toistaiseksi Turussa on pystytty jakamaan ruokaa kaikille sitä tarvitseville.

– Hyvin harvoin on jouduttu sanomaan, että nyt loppuu, jotain rippeitä on saatu kuitenkin. Sitten meillä on niin sydämellisiä vapaaehtoisia, että he ovat koonneet omista kasseistaan ruokaa viimeisille henkilöille, Peippo kertoo.

Tilanne voi kuitenkin muuttua.

– Jossain vaiheessa jaettava loppuu, ja joudutaan käännyttämään ihmisiä jonosta pois.

Jaettavasta ruuasta alkaa olla pulaa. Se näkyy määrässä ja laadussa. Kuva: Paula Collin / Yle

Porissa lahjoitusten määrän hupeneminen on myös huomattu.

– Ihan loppuu ruoka kesken valitettavasti. Emme voi esimerkiksi antaa montaa pakettia, pitää antaa vain yksi tavara kerrallaan, Riitta Ahonen sanoo.

Ruokakassilahjoitukset tulevat suoraan kaupoilta, mutta yksityishenkilökin voi auttaa.

– Rahalahjoituksella, jos ei muuta. Pienet määrät ruokaa ovat vaikeampia, mutta kyllä sekin varmaan olisi jollain tavalla mahdollista. Kannattaa kysyä ainakin, Petri Peippo kehottaa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 25. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.