Hyppää sisältöön

Britannia pidättää Ruandaan lähetettävät turvapaikanhakijat – ensimmäinen joukko siirretään Afrikkaan lähiviikkoina

Britannia ja Ruanda sopivat viime kuussa, että Ruanda ottaa vastaan ja majoittaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneita eri maiden kansalaisia. Ruandaan siirrettävät ovat Britanniassa pidätyskeskuksissa.

Näitä Englannin kanaalissa sunnuntaina kiinniotettuja uhkaa kuljetus Ruandaan. Kuva: Stuart Brock / EPA

Britanniassa on alettu pidättää turvapaikanhakijoita, jotka maa aikoo lähettää Ruandaan. Britannian sisäministeriö on vahvistanut, että kaikki Ruandaan lähetettävät turvapaikanhakijat on pidätetty. Aiheesta kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Ruandaan voidaan siis lähettää periaatteessa minkä tahansa maan kansalaisia. Britanniaan tulee eniten turvapaikanhakijoita Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja Lähi-idästä.

Aikaisemmin viranomaiset ovat ilmoittaneet, että osa Ruandaan lähetettävistä voisi olla vapaalla ja heillä olisi 14 päivää aikaa valittaa päätöksestä.

Ruandassa esiteltiin Britanniasta siirrettävien turvapaikanhakijoiden majoitustiloja medialle toukokuun puolivälissä.

Tällä hetkellä Ruandaan lähettämisestä on ilmoitettu noin sadalle pienveneillä Englannin kanaalin yli saapuneelle turvapaikanhakijalle.

Näiden pidätyskeskuksissa olevien turvapaikanhakijoiden joukossa onainakin sudanilaisia, albanialaisia ja afganistanilaisia.

Britannia ja Ruanda tekivät 143 miljoonan euron sopimuksen

Britannia ja keskisessä Afrikassa sijaitseva Ruanda sopivat turvapaikanhakijoiden siirroista huhtikuun puolivälissä.

Sopimuksen mukaan Britannia maksaa Ruandalle noin 143 miljoonaa euroa siitä, että maa ottaa vastaan ja majoittaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneita.

Järjestelyn mukaan Britannia voi lähettää kenet tahansa tämän vuoden puolella laittomasti maahan tulleen Ruandaan.

Britannian sisäministeri Priti Patel ja Ruandan ulkoministeri Vincent Biruta allekirjoittivat sopimuksen turvapaikanhakijoiden siirroista Ruandan pääkaupungissa Kigalissa 14. huhtikuuta. Kuva: Cyril Ndegeya / Anadolu Agency / ABACAPRESS

Ruanda ilmoitti viime viikolla, että se ottaa vastaan ensimmäiset Britanniasta kuljetettavat turvapaikanhakijat todennäköisestä lähiviikkojen aikana.

Hallituksen tiedottaja Alain Mukurarinda kertoi Britannian ilmoittaneen, että ensimmäisessä Britanniasta lähetettävässä ryhmässä on noin 50 ihmistä. Mukurarindan mukaan heidät saatetaan kuljettaa Ruandaan ennen toukokuun loppua.

Siirtoja pidetään kansainvälisen oikeuden vastaisena

Hanketta on arvosteltu paljon. Britanniassa useat avustusjärjestöt ovat nostaneet oikeusjuttuja hanketta vastaan.

Toukokuun alussa Ylen haastattelema asiantuntija piti täysin selvänä, että turvapaikanhakijoiden siirtäminen Britanniasta Ruandaan on kansainvälisen oikeuden vastaista.

YK:n pakolaissopimus velvoittaa, ettei turvapaikanhakijoita saa lähettää maihin, joissa heidän oikeuksiaan ei voida taata. Ihmisoikeustilastojen häntäpäässä oleva Ruanda on tällainen maa.

Vastustajat pitävät epäinhimillisenä suunnitelmaa lähettää tulevina vuosina jopa kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita köyhään Ruandaan.

Britannia on perustellut hanketta laittoman maahantulon ja ihmissalakuljetuksen hillitsemisellä.

Lontoossa järjestettiin huhtikuun puolivälissä mielenosoitus, jossa vastustettiin turvapaikanhakijoiden siirtämistä Ruandaan. Kuva: AOP

Kanaalin yli tullaan yhä

Britanniassa avustusjärjestöt ovat raportoineet, että monet Ruandaan lähetettävät ovat huonossa fyysisessä ja henkisessä kunnossa. He saattavat olla traumatisoituneita ja ymmällään siitä, mitä heille ollaan tekemässä.

Mail on Sunday kertoi sunnuntaina, että vain kymmenen turvapaikanhakijaa on vetänyt hakemuksensa pois sen jälkeen kuin suunnitelma Ruandaan lähettämisestä julkistettiin.

Afrikkaan lähettämisen piti toimia pelotteena, mutta pelotevaikutuksen toimivuudesta ei ole kanaalin yli tulleiden määrän perusteella merkkejä.

Suunnitelman julkistamisen eli huhtikuun puolivälin jälkeen kanaalin yli on tullut satoja turvapaikanhakijoita.

Englannin kanaalin yli tulee edelleen turvapaikanhakijoita, vaikka uhkana on siirto Ruandaan. Sunnuntaina rajavartiosto otti kanaalista kiinni neljä pienvenettä, jotka kuljettivat laittomasti maahan pyrkineitä. Kuva: Stuart Brock / EPA

Viime vuonna Britanniaan tuli Englannin kanaalin yli 28 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa.

Myös Tanska suunnittelee ulkoistavansa turvapaikanhakijat Ruandaan

Viime aikoina Ruanda on ollut otsikoissa lähinnä Kongon demokraattisesta tasavallasta Ruandan raja-alueelle tulleen tulituksen takia.

Ruandassa oli YK:n mukaan viime vuoden lopussa 127 000 pakolaista, joista suurin osa on kongolaisia.

Britannia ei ole ensimmäinen maa, joka alkaa siirtää turvapaikanhakijoita ulkomaille. Ensimmäisenä maana turvapaikkahakemusten käsittelyn ja turvapaikanhakijoiden majoittamisen ulkoisti Australia.

Australia siirsi yli 4 000 ihmistä kahdeksan vuoden aikana kurjiin olosuhteisiin Naurun saarelle ja Papua-Uuteen-Guineaan. YK:n mukaan Australia rikkoi pakolaissopimusta.

Lisäksi Israel on käännyttänyt turvapaikanhakijoita nimenomaan Ruandaan ja Ugandaan. Myös Tanskassa valmistellaan turvapaikanhakijoiden siirtämistä Ruandaan, mutta sopimusta maiden välillä ei vielä ole.

Lisää aiheesta:

.
.