Hyppää sisältöön

Turkki löi tiskiin viisi ehtoa Ruotsin Nato-jäsenyydelle – Suomelle ei asetettu ainakaan vielä vastaavia ehtoja

Turkki on asettanut viisi ehtoa tällä hetkellä vain Ruotsin Nato-jäsenyydelle.

Turkki perustelee Ruotsille asettamia ehtoja Naton yhteisellä turvallisuusperiaatteella, joka kieltää terroristijärjestöjen tukemisen. Kuva: AOP

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustava Turkki on julkaissut listan vaatimuksista Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiselle.

Asiasta raportoi ruotsalainen Aftonbladet. (siirryt toiseen palveluun)

Lehden mukaan Turkin hallituksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa tiedotteessa todetaan muiden muassa, että Turkki haluaa Ruotsin lopettavan kurdijärjestöjen tukemisen.

Turkki vetoa Naton kollektiiviseen turvallisuusperiaatteeseen, joka kieltää terroristijärjestöjen tukemisen.

Kaikkiaan listassa on viisi kohtaa. Ne liittyvät Turkissa terroristisiksi järjestöiksi luokiteltujen organisaatioiden rahoittamiseen ja tukemiseen.

Turkki on aiemmin väittänyt, että Ruotsi olisi aseistanut Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta ja tukenut kurdijärjestö YPG:tä. Turkki vaatii, että Ruotsi lopettaisi organisaatioiden aseistamisen ja lakkaisi vastaanottamasta YPG:n jäseniä.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ei ole kommentoinut vaatimuslistan sisältöä.

Turkki ei ole toistaiseksi esittänyt vastaavaa vaatimuslistaa Suomelle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johtama Turkki on kertonut aikaisemmin suhtautuvansa sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyyksiin kielteisesti ainakin osittain samoista syistä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Erdoğan on muun muassa sanonut, että Suomessa ja Ruotsissa on monia "terrotistijärjestöjä".

Suomalaiset asiantuntijat ovat arvioineet Turkin ehtojen olevan lopulta suunnattu Yhdysvaltoja kohtaan.

Yhdysvaltain varapuolustusministerin Kathleen Hicks pitää varmana, että Suomen, Ruotsin ja Turkin kanssa löydetään sopu, uutisoi Reuters. Hicks on parhaillaan Euroopan vierailulla ja Oslossa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turkki tuli tämän viikon Nato-kokoukseen mukanaan pitkä vaatimuslista ehtona Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen avaa Uutispodcastissa Turkin vaatimusten taustoja.

Lue myös:

.
.