Hyppää sisältöön

Suomen ja Ruotsin delegaatiot huomenna Turkkiin jatkamaan keskusteluita Natosta

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli viikonloppuna puhelimessa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. He sopivat dialogin jatkamisesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Davosissa talousfoorumiin. Kuva: Gian Ehrenzeller / AEPA

Suomi ja Ruotsi lähettävät delegaatiot huomenna Turkin Ankaraan jatkamaan keskusteluita Turkin kanssa sen kielteisestä suhtautumisesta maiden Nato-jäsenyyteen. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi asiasta Davosin talousfoorumissa.

Ylen tietojen mukaan Suomesta neuvotteluihin osallistuu ulkoministeriön kansliapäällikkö Jukka Salovaara. Odotukset ovat matalat, eikä ratkaisuja odoteta vielä ensimmäisestä, virkamiestason tapaamisesta.

Haavisto arvioi viikonloppuna Ylelle, että keskustelut voivat olla viikkojenkin kysymys.

Neuvotteluyhteys on tarkoitus pitää auki eri tasoilla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskusteli sekä Suomen että Ruotsin johtajien kanssa viikonloppuna.

Presidentti Sauli Niinistö ja Erdoğan sopivat presidentinkanslian mukaan dialogin jatkamisesta. Presidentit keskustelivat kanslian mukaan Suomen Nato-jäsenyydestä, koko euroatlanttisen alueen turvallisuudesta ja terrorismin vastaisesta taistelusta.

Turkki on estänyt Natoa ottamasta Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksia käsittelyyn. Erdoğan on syyttänyt erityisesti Ruotsia muun muassa Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n tukemisesta.

Erdoğan on arvostellut myös Suomen ja Ruotsin rajoituksia puolustustarvikkeiden viennille sekä sitä, etteivät maat ole suostuneet Turkin luovutuspyyntöihin.

Haavisto arvioi Davosissa Reutersin mukaan, että Turkin turvallisuushuolet voivat olla ratkaistavissa. Osa vaatimuksista ei kuitenkaan hänen mukaansa suoraan linkity Suomeen ja Ruotsiin, vaan toisiin Nato-maihin.

Sekä Suomi että Ruotsi ovat jo vuosia pitäneet PKK-puoluetta terrorijärjestönä muiden EU-maiden tavoin. Turkki pitää arveluttavana myös maiden suhtautumista Syyrian kurdien aseelliseen joukkoon YPG:hen ja vasemmistojärjestö DHKP-C:hen.

Turkki vaatii niin Suomelta kuin Ruotsilta konkreettisia merkkejä siitä, että maat eivät tue terroriorganisaatioita.

– Olemme sanoneet näille maille, että niiden pitää valita antavatko ne poliittista ja käytännön tukea terroriorganisaatioille vai odottavatko ne Turkin antavan hyväksyntänsä maiden Nato-jäsenyydelle ja heidän pitää osoittaa tämä selkeästi, Turkin presidentinkanslian sivuilla kerrottiin presidentin vastikään todenneen puheessaan.

Kun Turkki näkee konkreettisia muutoksia, maa tekee Erdoğanin mukaan oman osansa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turkki tuli tämän viikon Nato-kokoukseen mukanaan pitkä vaatimuslista ehtona Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen avaa Uutispodcastissa Turkin vaatimusten taustoja.

Lue myös:

.
.