Hyppää sisältöön

Lauri Louhivirta on taistellut vuosia suositun turistikohteen esteettömyyden puolesta – nyt kaupungin on korjattava tilanne sakon uhalla

Yhdenvertais- ja tasa-arvolain noudattamista valvova lautakunta asetti viiden tuhannen euron uhkasakon ja antoi aikaa neljä kuukautta hoitaa esteettömyys kuntoon.

Lauri Louhivirta istuu pyörätuolissa Oulun Nallikarin uimarannalla.
Lauri Louhivirta on tehnyt vuosia töitä Nallikarin esteettömyyden parantamiseksi. Videolla hän testaa rannalle asennettua kumimattoa.

Keskelle Oulun Nallikarin uimarannan hiekkarantaa on ilmestynyt punasävyistä kumimattoa. Sen on tarkoitus helpottaa esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvien pääsyä rannalle.

Oululainen Lauri Louhivirta testaa mattoa, mutta ainakin vielä siinä on niin paljon isoja kupruja, että kulkeminen on vaikeaa.

Oulun suositun turistikohteen esteettömyysongelmista on puhuttu jo vuosia. Pyörätuolia käyttäville ei ole ollut pääsyä vesirajaan, eikä alueella ole pysyviä esteettömiä wc- tai pukuhuonetiloja.

Kaupunki on tehnyt viime vuosina töitä Nallikarin alueen esteettömyyden parantamiseksi, mutta ei tarpeeksi. Siitä kertoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan kaupungille asettama uhkasakko.

Lautakunta valvoo yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain noudattamista. Sen mukaan Nallikarin ja kaupungin keskustassa sijaitsevan Torinrannan esteettömyydessä on puutteita, joita kaupunki ei ole kehotuksista huolimatta korjannut.

Nallikarin makkaranpaistopaikalle on tehty laatoitus jälkikäteen ja nyt sinne pääsee myös pyörätuolilla. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Nyt asioiden kuntoon saattamista vauhditetaan viiden tuhannen euron suuruisella uhkasakolla, ja aikaa asioiden hoitamiseen on annettu neljä kuukautta.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta asettaa uhkasakkoja varsin harvoin. Vuosittain niitä annetaan noin kolme kappaletta. Tapauksia käsitellään joka vuosi kymmeniä.

Oulun kaupungininsinööri Tapio Siikaluoman mukaan kaupunki ottaa saamansa uhkasakon vakavasti ja tutkii, mitä tilanteen eteen voitaisiin seuraavien kuukausien aikana tehdä.

Yhden miehen taistelu

Lauri Louhivirta on taistellut rannan esteettömyyden puolesta vuodesta 2016 lähtien.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on ottanut esteettömyysongelmat käsittelyynsä Louhivirran kanneltua asiasta.

Hän voisi pitää kaupungille annettua uhkasakkoa voittona, mutta ei tee niin.

– Tavallaan tämä on murheen päivä, että asiat ovat menneet näin pitkälle.

Louhivirta on kuitenkin tyytyväinen, että lautakunta otti asian hoitaakseen, sillä hän ei kokenut Oulun kaupungin tekevän esteettömyyden eteen tarpeeksi.

– Toivoisin, että joskus kuunneltaisiin asukkaita ja rannan käyttäjiä, että mitä täällä voitaisiin tehdä. Ettei aina tarvitsisi mennä kalleimman ja hankalimman kautta.

Hiekkarantaa halkoo tänä kesänä uusi matto, joka ulottuu betoniluiskalta uimavalvojien tornille asti. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kalleudella Louhivirta viittaa rannalle ilmestyneeseen kumimattoon. Louhivirran mukaan edullisempiakin ratkaisuja olisi.

Kumimaton ansioista esimerkiksi hän pääsee pyörätuolilla keskelle hiekkarantaa uimavalvojien kopin luokse. Sen alle sijoitetaan hippocampe-maastopyörätuoli, jonka avulla on helpompi siirtyä hiekkaa pitkin veteen avustajan kanssa.

– Mutta eihän se palvele kuin silloin, kun on uimavalvoja paikalla. Eikä se palvele kovinkaan montaa muuta vesilajia.

Lastenrattaiden kanssa liikkujien pääsyä rannalle matto sen sijaan helpottaa.

Esteettömyys hoidetaan kuntoon Nallikarin muutostöiden yhteydessä

Osa syy uhkasakolle on se, ettei Nallikarissa ole kunnollisia wc- tai pukeutumistiloja, joihin pääsisi pyörätuolilla. Kesän aikana wc-tilat on järjestetty siirrettävillä bajamajoilla.

Nallikari on Oulun kaupungin hallinnoimaa aluetta, jossa toimii myös Oulun kaupungin tytäryhtiö, campingalue Nallikari Seaside. Yhtiön toimitusjohtaja Sirpa Walter on tottunut, että kaikki Nallikariin liittyvät asiat usutetaan kaupungilta hänelle.

Walterin mukaan hiekkaranta-alue kuuluu Oulun kaupungin vastuulle ja sen kuuluisi vastata pukukoppi- ja wc-tilojen rakentamisesta.

– Ymmärrän kuitenkin, ettei kaupunki halua lähteä tekemään kalliita tilapäisratkaisuja.

Nallikari Seasiden suunnitelmissa on rakennuttaa ranta-alueen reunalle lisää majoitus- ja liiketiloja, ja niihin tulisivat myös kaivatut esteettömät wc:t ja pukukopit. Tilojen on suunniteltu valmistuvan kesäksi 2024. Uusien tilojen alta puretaan vanha punainen huoltorakennus.

– Nyt eletään ikävää välivaihetta, kun odotetaan uuden valmistumista ja toivotaan, että voidaan rakennushanke viedä suunnitellusti eteenpäin Walter sanoo.

Myös kauppatorin tilanne on samankaltainen. Ahtisaaren aukion laidalle on suunniteltu pysyvien wc-tilojen rakentamista, kertoo Oulun kaupungininsinööri Tapio Siikaluoma.

– Ne ovat tulossa lähivuosina, mutta rakentaminen on viivästynyt sen kalleuden vuoksi.

Nyt paikalla on tilapäinen wc-kontti.

Lauri Louhivirta uskoo esteettömyyden paranevan ajan ja tulevien rakennushankkeiden myötä. Mutta muutokset tapahtuvat hänen mielestään aivan liian hitaasti.

– En tiedä, onko Oulua vammaisia syrjivämpää paikkaa Suomessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun 25.5. kello 23:een saakka.

.
.