Hyppää sisältöön

Sastamalassa leijat lensivät rauhan puolesta – "Toivoa rakennetaan yhdessä", toteaa osallistuja

Toivon leijat -tempauksessa kannustettiin leijojen avulla lähettämään toiveita taivaisiin. Tapahtuman ideoijan mielestä leijoja voitaisiin hyödyntää myös lasten ja nuorten parissa työskennellessä.

Silmälasipäinen nainen, jolla huivi päässä ja hiukset letillä, pitelee kädesään paperikassista valmistettu leijaa. Aurinko paistaa.
Tapahtuman järjestäjä, erikoiskirjastonhoitaja Petra Mäkelä oli askarrellut oman leijansa Sastamalan kaupungin paperipussista. Katso videolta tunnelmia Ystävyydenpuiston tapahtumasta. Video: toimittaja Elina Nieminen, kuvaaja Marko Melto / Yle

Kuvittele mielessäsi näky, jossa iso joukko ihmisiä lennättää yhdessä leijoja meren rannalla. Leijoihin olisi kirjoitettu pyyntöjä ja rukouksia, joissa maailmaan toivottaisiin rauhaa ja sitä, että kaikki pysyisivät rakkaidensa kanssa turvassa.

Tällaisen näyn on jo vuosia mielessään nähnyt Sastamalan kaupunginkirjaston erikoiskirjastonhoitaja Petra Mäkelä. Korona-ajan ja keväällä alkaneen Ukrainan sodan myötä, hän päätti laittaa ajatuksen täytäntöön. Syntyi idea Toivon leijoista.

– Ajatus tuli mieleeni, kun kuulin ensimmäistä kertaa Jukka Salmisen ja Pirkko Arolan Tuulien teitä -laulun, jossa lauletaan leijasta, joka nousee kuin toive yli koko maailman, Mäkelä kertoo.

Toivon leijat -tempauksen ideana on kirjoittaa leijoihin omia toiveita, ja lennättää nämä toiveet sitten taivaalle – eli maailman yläpuolelle, kuten Mäkelä asian muotoilee. Samalla leijat toimivat erinomaisesti myös työkaluna esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa työskenteleville: niihin kirjoitettujen sanojen lennättämistä voi hyödyntää monenlaisessa käyttötarkoituksessa.

– Nyt erityisesti kaipaamme tällaisia erilaisia työkaluja, joilla jaksamme valaa uskoa rauhan mahdollisuuteen. Mutta on toivon työkaluille käyttöä muissakin yhteyksissä, esimerkiksi kaverisuhteissa.

Hiroshima herätti ajattelemaan

Markus ja Leena Aaltonen saapuivat paikalle mukanaan Japanista matkamuistona tuotu leija, joka pääsi tapahtumassa ensilennolleen.

– Satuimme vierailemaan Hiroshimassa pommitusten 70-vuotispäivän muistotilaisuuksissa, ja ostimme sieltä tämän leijan. Ja tänään kun oli tällainen merkittävä tilaisuus, niin laitettiin se ensimmäistä kertaa lentämään – hienosti lensi, kertoo Leena Aaltonen.

Aaltoset kertovat, että Hiroshimassa tuli molemmille voimakas toive siitä, ettei sotaa tarvitsisi enää ikinä nähdä. Ukrainan sodan alettua tuli kuitenkin halu tehdä jotakin.

– Kaikenlaisilla tällaisilla asioilla toivoa rakennetaan yhdessä. Tämä on rauhanomainen harrastus, he miettivät.

Leena ja Markus Aaltosen Japanista asti tuoma leija pääsi ensilennolleen Sastamalan Ystävyydenpuistossa. Kuva: Marko Melto / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 25.5. kello 23:een saakka.

.
.