Hyppää sisältöön

Helsingin pysäköintimaksut nousemassa: asukaspysäköinti kantakaupungissa maksaisi 50 euroa, ykkösvyöhykkeelle parkkeeraaminen 7,10 euroa tunnissa

Kaupunkiympäristölautakunta linjasi kaupungin uuden pysäköintipolitiikan tiistaina.

Uutta pysäköintipolitiikkaa perustellaan sillä, että näin pysäköintipaikat saataisiin sujuvammin heille, jotka ovat niistä valmiita maksamaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Helsingin pysäköintimaksut ovat nousemassa reippaasti. Kaupunkiympäristölautakunta linjasi uuden pysäköintipolitiikan suuntaviivat tiistai-iltana.

Lautakunnan sopima tasokorotus nostaa kysytyimmillä alueilla kuten kantakaupungissa asukaspysäköintitunnuksen hinnan nykyisestä 30 eurosta 50 eroon kuukaudessa vuonna 2023.

Jatkossa tavoitteena on markkinalähtöinen hinnoittelu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eri pysäköintialueiden kysyntää seurataan tarkasti ja alueilla, joilla kysyntää on selvästi enemmän kuin tarjontaa, maksuja voidaan nostaa vastakin vuosittain 2024 alkaen.

Lautakunta asetti kuitenkin perälaudan, jonka mukaan vuotuinen korostus voi olla enimmillään 15 prosenttia. Alkuperäisen virkamiesesityksen mukaan maksuja olisi ollut mahdollista korottaa 20 prosenttia vuodessa.

Uudessa markkinalähtöisessä mallissa maksut voivat siis vaihdella huomattavastikin eri pysäköintialueiden välillä. Maksuja ei välttämättä koroteta ollenkaan alueilla, joilla kysyntä ei selvästi ylitä tarjontaa.

Myös vyöhykepysäköinnin hinta nousee uudistuksen myötä. Kalleimmalla ykkösvyöhykkeellä maksu olisi 7,10 euroa tunnissa ja kakkosvyöhykkeellä 3,50 euroa tunnissa. Nyt maksut ovat 4 euroa ykkösvyöhykkeellä ja 2 euroa kakkosvyöhykkeellä.

Vyöhykemaksuja on tarkoitus korottaa asteittain viiden vuoden aikana noin kymmenen prosentin vuosivauhtia vuodesta 2024 alkaen.

Markkinaehtoiseen suuntaan kehittyvää hinnoittelua perustellaan sillä, että näin pysäköintipaikat saadaan joustavammin niille, jotka ovat pysäköinnistä valmiita maksamaan. Näin uskotaan siis voitavan edesauttaa sitä, että pysäköintitunnuksen hankkineelle todella löytyy paikka.

Hinnan määräytymiseen vaikuttavat jatkossa pysäköinnin toteutunut käyttöaste ja lunastettujen pysäköintitunnusten määrä.

Kaupunkiympäristölautakunnan varajäsen SDP:n Olli-Pekka Koljonen pitää uusia linjauksia onnistuneena. Hänen mukaansa kantakaupungin alueella maksuja on varaa korottaa.

Kokoomuksessa ratkaisuun oltiin pettyneitä. Kokoomuksen kansanedustaja ja valtuutettu Atte Kaleva pitää korotuksia liian suurina.

– Kohtuuton lisäkustannus helsinkiläisille autoilijoille, Kaleva lataa.

SDP:n Koljosen mukaan kokoomuksen ajamat alhaisemmat korotukset eivät olisi mahdollistaneet uudistuksella tavoiteltua palvelun parantamista.

– Voi sanoa, että jopa melko eriskummallinen veto pormestaripuolueelta, Koljonen sanoo.

Koljosen mukaan SDP:ssä katsottiin, että jo kaupungin strategiassa oli sitouduttu palvelun parantamiseen myös tällä sektorilla.

Kaleva puolestaan suomii korkeita korotuksia, koska hänen mukaansa pysäköintimaksut eivät saisi käydä kenellekään kohtuuttomaksi.

Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja, vihreiden apulaispormestari Anni Sinnemäki on korostanut koko uudistuksen valmistelun ajan, että toimivalla pysäköintipolitiikalla on iso merkitys koko kaupunkisuunnittelun onnistumisen kannalta.

Uudistuksesta käytiin kova poliittinen vääntö

Korotuksista on väännetty peistä pitkään. Asia jäi kiistojen vuoksi lautakunnassakin pöydälle kahdesti.

Virkamiesten esittämät korotukset saivat tukea etenkin vihreiltä ja vasemmistopuolueilta. Kokoomuksessa autoilijoiden kukkarolle käyviin korotuksiin suhtauduttiin penseimmin.

Uudistuksen tavoitteena on myös ohjata pysäköintiä nykyistä enemmän maan alle. Ajaminen yksityiseen pysäköintihalliin on kuitenkin nykyisillä hinnoilla huomattavasti kalliimpaa kuin auton kadunvarteen jättäminen.

Kaupunkiympäristölautakunta esittää siis korotuksia sekä asukaspysäköintimaksuihin että kadunvarsipysäköinnin tuntihinnoitteluun.

Etenkin ydinkeskustassa ja kantakaupungissa kadunvarsipaikat voivat myös vähentyä.

Lopullisesti asian päättää kaupunginhallitus. Päätös uudesta pysäköintipolitiikasta on tarkoitus nuijia kuluvan vuoden aikana.

Juttua täsmennetty 23.14. Poistettu Koljosen kommentista sana reippaasti. Aiemmin jutussa luki , että Koljosen mukaan kantakaupungin alueella maksuja on varaa korottaa reippaastikin.

Lue myös:

.
.