Hyppää sisältöön

Herätys: Texasissa vakava kouluampuminen | Salamökin rakentanut voi kärähtää ilmakuvista | Miellyttävä musiikki laskee stressihormonin määrää

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Ihmiset lohduttivat toisiaan kouluampumisen jälkeen. Kuva: Allison Dinner / AFP

Texasissa kouluampuminen – 19 lasta, opettaja ja ampuja kuollut

22 ihmistä on kuollut peruskoulussa tapahtuneessa joukkoampumisessa Uvalden kaupungissa Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa, kertovat viranomaislähteet. Texasin julkisen turvallisuuden viraston edustajan mukaan ampumisessa on kuollut 19 lasta. Lisäksi kuoli kolme aikuista, joista yksi on kouluun hyökännyt 18-vuotias mies.

Kunnat päivittävät kiinteistötietojaan eri keinoin

Epäselvissä tapauksissa ilmakuvien tiedot käydään varmistamassa paikan päällä. Rakennustarkastaja Santtu Markkula kuvaa kiinteistöjä Mänttä-Vilppulassa. Kuva: Outi Parikka / Yle

Kuntien rakennusrekistereissä on paljon virheitä, eivätkä kuntien ja verohallinnon tiedot täsmää. Lisäpaineita tuo kiinteistöverouudistus. Esimerkiksi 20 000 asukkaan Jämsässä on lähetetty 7 700 tietopyyntökirjettä, joissa pyydetään selvittämään ilmakuvien perusteella epäselvät tonttien kiinteistöt. Noin 14 000 rakennusta tai rakennelmaa puuttuu rekisteristä. Sen sijaan Mänttä-Vilppulassa rakennustarkastus käy paikan päällä mittaamassa ja tarkistamassa kaikki alueen rakennukset.

Arktisen neuvoston työ pysähtyi, kun puheenjohtajamaa Venäjä lähti sotimaan

Ulkoministerit Pekka Haavisto ja Sergei Lavrov arktisen neuvoston kokouksessa Norjan Tromssassa lokakuussa 2021. Kuva: Venäjän Ulkoministeriö / AOP

Arktisen neuvoston lähes 130 projektia ovat toistaiseksi jäissä, kun yhteistyötä Venäjän kanssa ei haluta tällä haavaa jatkaa. Uhkakuvissa arktinen alue jakaantuisi kahtia, mutta sitä pidetään kuitenkin vielä epätodennäköisenä. Jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, Venäjä on ainut sotilasliittoon kuulumaton neuvostossa. Krimin valtauksen jälkeen yhteistyö Venäjän kanssa jatkui.

Jo 1990-luvulla linjattiin, että suurvaltapolitiikka pidettäisiin poissa arktisesta yhteistyöstä. Venäjä vetosi tähän, kun se viime viikolla toivoi arktisten maiden palaavan työpöytään.

Tutkimus vahvistaa, että miellyttävä musiikki lisää mielihyvähormoneita

Tutkimus vahvistaa, että miellyttävä musiikki lisää mielihyvähormoneita. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Nuoret ihmiset ovat joutuneet antamaan nuoruudestaan osan koronapandemialle. Eristäytyneisyys on saattanut aiheuttaa yksinäisyyttä. Omaa hyvinvointia voi edistää musiikilla, sillä tutkimus vahvistaa, että miellyttävä musiikki lisää mielihyvähormoneita ja laskee stressihormoneja.

Vielä keskiviikkona sää on laajalti aurinkoista

Kuva: Yle

Päivä on vielä laajalti aurinkoinen ja poutainen, lämpötila nousee monin paikoin yli 20 asteen. Länsirannikolle ja lounaaseen leviää iltapäivän aikana pilviä ja illemmalla myös sateita.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

.
.