Hyppää sisältöön

The New Yorker esittelee näyttävästi suomalaisvalokuvaaja Iiu Susirajan töitä – Yhdysvalloista kysyttiin, mitä nakkeja hän teoksissaan käyttää

Valokuvataiteilija Iiu Susirajan kauneusihanteita kyseenalaistavat omakuvat keräävät nyt maailmalla huomiota. Kaksi arvostettua julkaisua nosti Susirajan teokset esiin muutaman kuukauden sisään.

Valokuvataiteilija Iiu Susirajan omakuvissa on usein mukana arkisia esineitä. Rider (2020) alkoi keriytyä auki crosstrainerista ja keppihevosesta. Kuva: Iiu Susiraja

Valokuvataiteilija Iiu Susiraja saavutti sen, mistä useimmat vain haaveilevat. Hänen taidettaan on alkuvuodesta esitelty kahdessa erittäin arvostetussa kansainvälisessä julkaisussa.

Helmikuussa hän oli nykytaiteeseen keskittyvän Artforum-lehden kannessa. (siirryt toiseen palveluun) Sisäsivuilla Susirajan teoksia kuvailtiin muun muassa lumoaviksi, kauhistuttaviksi ja uskomattoman kauniiksi.

Pari päivää sitten suomalaistaiteilijan valokuvia analysoitiin aikakauslehti the New Yorkerissa (siirryt toiseen palveluun). Otsikkokin oli kohdillaan. Sen mukaan Iiu Susirajan omakuvat ovat enemmän kuin uskaliaita.

Susirajan kuvien kohde on Susiraja itse. Usein mukana on ruokaa tai arkisia ja käytännönläheisiä esineitä, kuten kaulimia tai porakoneita. Makkarat toimivat nilkkapainoina ja jalkapallot rintaliiveinä. Esineet saavat absurdeissa kuvissa uusia merkityksiä.

Kuvat ovat kuin asetelmia.

– Taiteeni on monisyinen soppa. En itse pidä sitä enää kauhean uskaliaana. Niille, jotka näkevät sitä ensimmäistä kertaa, se voi olla rohkeata, Susiraja luonnehtii.

Valokuvataiteilija Iiu Susiraja
Iiu Susirajan videoteos vuodelta 2020 on nimeltään John Wayne.

Enemmän huumoria kuin vakavuutta

Susirajalla on mutkaton suhde kehoonsa. Kuvat kyseenalaistavat perinteisiä kauneusihanteita ja sukupuolirooleja.

Palautetta Susiraja saa muiltakin kuin ammattilaisilta. Enemmistö siitä on positiivista, mutta aika ajoin tulee myös toisenlaisia viestejä, joissa kommentoidaan Susirajan ulkomuotoa tai väitetään, etteivät teokset ole taidetta.

– Olen tyly mimmi. Jos joku alkaa napista, pistän eston päälle, hän sanoo.

Susirajan omasta mielestä teoksissa on enemmän huumoria kuin vakavuutta.

The New Yorker antoi paljon tilaa kuville, joissa keskeisenä elementtinä on crosstrainer-laite. Teokset nimeltä Rider, Grand Slam ja Christmas Tree syntyivät tuttuun tapaan kokeilemalla.

– Valitsin ensin esineitä, ja nimet tulivat vasta jälkeenpäin, kun tajusin, että tästähän tässä on kyse. Silloin palat alkoivat loksahdella paikoilleen. Se lähti keppihevosesta liikkeelle. Sain ajatuksen, että keppihevosella voi ratsastaa paikoillaan, Susiraja kuvailee prosessia.

Iiu Susirajan teos Fountain (2021) viittaa lähteeseen. Kuva: Iiu Susiraja

Verrattiin aiemmin Kaurismäkeen

Viimeksi Susiraja oli Yhdysvaltojen mediassa esillä, kun hän vietti puoli vuotta newyorkilaisessa taiteilijaresidenssissä ja hänellä oli Los Angelesissa näyttely vuonna 2018.

Tuolloin yhdysvaltalainen galleristi kuvaili Susirajaa ainutlaatuiseksi ja vertasi tämän huumoria Aki Kaurismäkeen.

Tuore kansainvälinen mediahuomio tuli kuitenkin yllätyksenä. The New Yorkerista oli oltu yhteydessä ja haluttu tarkistaa, mitä nakkeja Susiraja teoksissaan käyttää.

Mitä hän vastasi?

– En itse syö lihaa, mutta käytän HK:n Aito-nakkeja, koska ne on tehty niin, että ne ovat jonossa kiinni toisissaan, hyvän mittaisia ja klassisen näköisiä, Susiraja kertoo puhelimitse.

Susiraja elää ja työskentelee synnyinkaupungissaan Turussa, samassa asunnossa, jossa hänen mumminsa aikoinaan asui. Teokset syntyvät siellä. Ja uutta on tulossa. Susiraja työstää paraikaa näyttelyä, joka avautuu Turun Makasiini Contemporary -galleriassa syyskuussa.

Nakit ja hampurilaiset ovat edelleen kuvassa mukana, mutta uuttakin on luvassa. Ja kenties myös uutta videotaidetta. Ehkä jotain sellaista kuin yllä oleva John Wayne -teos vuodelta 2020.

Iiu Susirajan näyttely 16.9.–9.10.2022 Turun Makasiini Contemporaryssa.

Iiu Susiraja: Homemade Anarchy (2019). Kuva: Iiu Susiraja

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Keskustele aiheesta 25.5. klo 23 asti.

Lue lisää:

.
.