Hyppää sisältöön

Puutarha-alan vuoden merkittävin sesonki on vihdoin käynnissä – miljoonia pelargonioita, orvokkeja ja muita kesäkukkia myydään nyt

Kylmä toukokuu on hidastanut sesongin käynnistymistä. Suomessa kesäkukkia viljelee noin 400 puutarhaa, ja kotimaista lähituotantoa löytyy joka puolelta Suomea.

Puutarha-alan vuoden merkittävin sesonki on vihdoin käynnissä - kesäkukkia myydään nyt kymmeniä miljoonia
Puutarha-alan vuoden merkittävin sesonki on vihdoin käynnissä - kesäkukkia myydään nyt kymmeniä miljoonia

Kesäkukkien myyntiaika on puutarha-alan vuoden merkittävin sesonki. Suomalaiset ostavat vuosittain noin 35 miljoonaa kesäkukkaa.

Kylmä kevät on kuitenkin hidastanut tänä vuonna sesongin alkua. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas uskoo kuitenkin, että kaikki kukat menevät kaupaksi myöhäisestä keväästä huolimatta.

– Kun aurinko paistaa ja lämpötilat vähän nousevat, ihmiset lähtevät kyllä kesäkukkaostoksille. Se on monelle kesän aloittava perinne, Kangas sanoo.

Kesän suosituin kukka on ylivoimaisesti orvokki. Nämä amppelit roikkuvat Sofianlehdon kukkatalolla Helsingissä. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Kuitenkin esimerkiksi orvokki on melkein jäänyt Etelä-Suomen kauppiailla käsiin, kun kylmää säätä vain jatkui.

– Orvokin myynti on vähän hitaasti lähtenyt liikkeelle puutarhoilla, sillä maa on ollut vielä jäässä ja kukkia ei ole päässyt istuttamaan.

Kangas kuitenkin huomauttaa, että orvokki kestää pientä hallaa ja pakkasta, joten niitä voi hankkia viileydestä huolimatta.

Erivärisiä samettikukkia Sofianlehdon kukkatalolla Helsingissä. Lajikkeita on satoja erilaisia. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Hyötykasvit kasvattavat suosiotaan

Suomessa on noin 400 puutarhaa, jotka kasvattavat kesäkukkia. Yhteensä kesäkukkia viljellään 35–40 miljoonaa.

– Kesäkukkia viljellään puutarhoilla kaikissa maakunnissa, aina tuolta Hangosta ihan Ivaloon saakka, Kangas sanoo.

Kotimaista lähituotantoa löytyy siis kaikkialta Suomessa. Suosituimmat lajit ovat orvokki ja pelargoni. Orvokkeja viljellään yli yhdeksän miljoonaa taimea ja pelargonia yli neljä miljoonaa.

Ulkomailta tuodaan joitakin lajeja, kuten äitienpäiväruusuja, mutta Kankaan mukaan perussuosikit, kuten samettikukat ja pelargonit, viljellään kotimaassa.

Tomaatin kasvatuksen suosio on noussut koronapandemian aikana. Pukinmäen puutarhalla tomaatteja on useita lajeja. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Kesäkukkien ohella suosiota ovat kasvattaneet hyötykasvit, kuten tomaatit, chilit, kurkut ja yrtit. Niina Kangas kertoo, että niiden menestyksen on huomannut selvästi parin viime vuoden aikana. Ihmiset joutuivat viettämään aikaa kotona ja kotimaassa koronapandemian takia ja se innosti monia kasvattamaan hyötykasveja omaksi iloksi.

Trendikkäitä uutuuksia ja perinteisiä kesäkukkia

Puutarha-ala on tahkonnut ennätysmyyntejä koronan aikana, mutta tästä kesästä Kauppapuutarhaliitossa povataan tavallista kesäkukkakesää.

– Alalla ei enää ehkä odoteta, että murskattaisiin myyntiennätyksiä, Kangas sanoo.

Petunioista tulee vuosittain myyntiin mitä erilaisempia väriyhdistelmiä. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Kesäkukkakaupassa pinnalla pysyvät Kankaan arvion mukaan perinteiset orvokit, pelargonit ja erilaiset amppelit, kuten karjalanneitoamppelit.

Vaihtelunhaluiset voivat sitten valita erilaisia väriyhdistelmiä tutuista lajeista.

– Viime vuosina uusina lajikkeina on nähty esimerkiksi värinokkosista ja lehtibegonioista mitä mielikuvituksellisempia ja uusia väriyhdistelmiä, Kangas kertoo kesän uutuuksista.

Myös esimerkiksi petunioista kehitetään vuosittain monia uusia lajikkeita.

Lue lisää:

.
.