Hyppää sisältöön

Kunta-alan kaatuneita neuvotteluja yritetään vielä elvyttää – JHL uhkaa uusilla työtaisteluilla: "Pelimerkit eivät lopu"

Julkisten ja hyvinvointialojen suurliiton JHL:n mukaan työntekijät menettävät satoja euroja kunta-alan työehtoriidan jumiutumisen vuoksi.

Kunta-alan palkansaajat ovat taistelleet uusista työehdoista koko kevään. Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, JHL:n Päivi Niemi-Laine ja Jukon Olli Luukkainen mielenosoituksessa Helsingissä 6.5. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kunta-alan työkiistan tiukkaa umpisolmua yritetään avata uudelleen. Edellinen yritys törmäsi seinään maanantaina, kun osapuolet ilmoittivat neuvottelujen keskeytyneen tuloksettomina.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko tiedottaa, että osapuolet tapasivat sovittelulautakunnan puheenjohtajan Elina Pylkkäsen ja varapuheenjohtajan Martti Hetemäen tiistaina uudelleen kartoittaakseen tilannetta.

Pylkkäsen luona kävivät neuvottelujärjestöt Juko, Jau ja kunta-alan työnantajajärjestö KT.

Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote ry ei vieläkään ole mukana yhteisissä tunnusteluissa.

Maanantaina keskeytyneissä neuvotteluissa osapuolet pyrkivät sopimukseen kiistaan aiemmin annetun sovintoehdotuksen pohjalta. Se toisi palkansaajille tänä vuonna noin 2,5 prosentin palkankorotuksen ja lisäksi viisivuotisen palkkaohjelman, jossa palkat nousisivat noin prosentin vuosittain yli yleisen linjan.

Sopimus kaatui kuitenkin palkansaajien vaatimukseen sopimukseen sisällytettävästä turvalausekkeesta, johon työnantaja ei suostunut.

Lauseke takaisi muille kuntapalkansaajille hoitajien palkankorotusten tasoiset korotukset, jos Tehy ja Super myöhemmin saavuttavat sovintoehdotusta suuremmat korotukset.

JHL: Jumi maksaa satoja euroja työntekijöille

Neuvottelujärjestö Jauhun kuuluva SAK:lainen suurliitto JHL edustaa laajaa joukkoa matalapalkkaisia julkisen sektorin ammattiryhmiä.

JHL tiedotti tiistaina, että työntekijät menettävät satoja euroja kunta-alan neuvotteluiden jumittamisen vuoksi.

– Palkankorotukset kuuluvat kaikille. Jokainen kuukausi ilman palkankorotuksia on tappio kunta-alan työntekijöille, koska korotuksia ei makseta takautuvasti, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

JHL vaatii tilanteeseen pikaista ratkaisua ja on valmis myös lisäämään painostustoimia. Liitto toteaa järjestäneensä pitkittyneen työehtokiistan aikana lakkoja kymmenessä kaupungissa ja koko maassa on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

– Uskomattoman kovakalloista porukkaa täytyy olla neuvottelupöydän toisella puolella, kun nämäkään eivät ole riittäneet jäsentemme vahvan tahtotilan ilmaisuksi. JHL:ltä ei pelimerkit lopu, joten lisää on tulossa, Päivi Niemi-Laine jyrähtää.

JHL: Poliitikot pitäköön näppinsä erossa

JHL:n mukaan poliitikoiden on syytä pitää näppinsä erossa neuvotteluista.

– Neuvottelut on käytävä neuvotteluosapuolten välillä, ei eduskunnassa, ei somessa eikä julkisuudessa, liitto tiedottaa.

Harvinaisen vaikea työmarkkinakierros on kärjistynyt kunta-alalla riitaisaksi ja vaikeasti yskähdellen eteneväksi prosessiksi. Kevään aikana on nähty poikkeuksellisen laajoja työtaisteluita.

Hoitajajärjestöt torjuivat kaksi viikkoa sitten sovintoehdotuksen, joka muille olisi kelvannut. Tehy ja Super pyrkivät muita rahakkaampaan palkkaohjelmaan, mikä on suututtanut sekä työnantajaa että muita palkansaajia.

Uusi, poikkeuksellinen riidanaihe saatiin taannoin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä, jossa työnantaja ilmoitti tekevänsä hoitajien kanssa erillisen sopimuksen ohi valtakunnallisen työmarkkinapöydän.

Tätä eivät hyväksyneet muut palkansaajat, mutta ei myöskään kunta-alan työnantajajärjestö KT ja niinpä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hanke kaatui.

Lue lisäksi:

.
.