Hyppää sisältöön

Kaupunkikeskustelu ei ole leimahtanut uudelleen Eurassa sen jälkeen kun "kaupunkilinnuilta ammuttiin siivet alas"

Varsinais-Suomessa Turun naapurikunnassa Liedossa keskustellaan parhaillaan kuntamuodon muuttamisesta kaupungiksi. Eurassa tätä keskustelua käytiin runsas vuosikymmen sitten, mutta Eura päätti pysyä kuntana.

Euran strategiana on pysyä kuntana. Kuva: Erkki Alho/ Yle

Eurassa ei ole enää haikailua kaupungiksi. Runsaan 12 000 asukkaan Eura on Satakunnan suurin kunta.

Euran ( 11 416 asukasta ) tapaan kuntana on pysynyt myös Eurajoki ( 9 355 ). Kaupunkeja ovat sen sijaan Kankaanpää ( 12 659 ), Ulvila ( 12 670 ), Huittinen ( 9 876 ), Kokemäki ( 6 957 ) ja Harjavalta ( 6 785 ).

Euran kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen ( sd. ) myöntää, että välillä on syntynyt mielikuva, että mediassa pienemmät kaupungit saavat julkisuutta Euraa enemmän.

Kaupunkikeskustelua käytiin Eurassa vahvasti runsas vuosikymmen sitten. Tuolloin muutosta ei tehty, eikä siitä ole Lehtosen mukaan enää nykyään keskusteltu.

– Silloin oli vahvat joukot kaupungiksi nimittämisen puolesta etenkin yrityspuolella, mutta sitten tyydyttiin siihen, että ollaan vahva kunta ja mennään sillä eteenpäin. Itsekin olin vahvasti aikanaan kaupungiksi julistautumisen kannalla ja näin siinä etua esimerkiksi valtionhallinnon suuntaan.

– Silloin joku kunnallispoliitikko käytti termiä, että kaupunkilinnuilta ammuttin siivet alas. Ja tällä hetkellä oikeastaan isompaa keskustelua asiasta ei ole käynnissä.

Tapio Pukkila haastattelee.

Varsinais-Suomessa runsaan 20 000 asukkaan Liedossa on halua ottaa käyttöön kaupunkinimitys. Asiasta päättää valtuusto ensi maanantaina.

Nykyään kunta voi muuttua kaupungiksi omalla ilmoituksellaan, kun se katsoo täyttävänsä kaupunkimaiselle yhdyskunnalle asetettavat vaatimukset.

Lue lisää:

.
.