Hyppää sisältöön

Rupla määrättiin käyttöön, Venäjään liittymisellä uhataan – Kremlin ote kiristyy Hersonissa

Moskovan asettama hallinto haluaa Hersoniin Venäjän tukikohdan ja uhoaa liittymisellä Venäjään. Ranskan televisio kävi Hersonissa miehittäjien valvomana.

Kuulumisia toukokuisesta Hersonista
Kuulumisia toukokuisesta Hersonista

Etelä-ukrainalaisessa Hersonin kaupungissa Venäjä käyttäytyy kuin olisi tullut jäädäkseen. Venäjän joukot ottivat satamakaupungin haltuunsa jo sodan alkuvaiheessa.

Ranskan televisio kävi alueella Venäjän viranomaisten valvonnassa. Vaikka paikallisten asukkaiden haastattelu oli kielletty, onnistui yksi henkilö kertomaan mielipiteensä kameran edessä. Hän sanoi, ettei pelkää edes elämänsä puolesta, vaan haluaa Ukrainan hallinnon takaisin.

Miehityksen alusta alkaen on Hersonissa käyty henkien taistelua kaupungin hallinnasta.

Ukrainan värit yhä näkyvillä

Keväällä Ukrainan sinikeltaisten värien alle kokoontuneet mielenosoitukset olivat jopa päivittäisiä. Venäläisjoukot pitivät niitä kurissa ampumalla ilmaan ja käyttämällä kyynelkaasua.

Kamppailua on käyty myös kaupungin hallinnosta. Venäjän asettamien johtajien puheet käyvät nyt entistä kovemmiksi.

Nämä haluavat Venäjän joukkojen läsnäolon pysyväksi.

Venäjän asettaman paikallishallinnon varajohtaja Kirill Stremousov sanoi, että Hersonin alueelle pitäisi sijoittaa Venäjän armeijan tukikohta. Venäläisen Ria novosti -uutistoimiston välittämässä viestissä hän väitti, että "koko asujaimisto" kannattaa ajatusta, joka toisi alueelle turvaa.

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä saattaa järjestää alueella "kansanäänestyksen", jonka tekaistun tuloksen turvin voitaisiin perustella liitosta Venäjään. Menettely olisi sama, kuin Moskovan tunnustamissa Donetskin ja Luhanskin ns. "kansantasavalloissa".

Miehitysvalta otti ruplan käyttöön

Sidosta Venäjään tiivistetään myös maan valuutan käyttöönotolla. Venäjän asettaman aluehallinnon johtaja Vladimir Saldo julisti maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että Hersonissa siirrytään käyttämään Ukrainan hrivnan ohella Venäjän ruplaa.

Ukrainan valuutan arvo sidotaan talouspakotteiden koettelemaan ruplaan.

Hersonin kaupungissa on myös venäläismiehityksen aikana toiminut sähköverkko ja julkinen liikenne, raportoi Britannian yleisradioyhtiö maaliskuussa. (siirryt toiseen palveluun) Sota-aika on kuitenkin tuonut kaupunkiin pulaa lääkkeistä ja jopa ruoasta.

"Kansanäänestyksen" sijasta liitos Venäjään?

Niinpä Venäjä on tuskin voittamassa asukkaiden mieliä puolelleen. Monet ovat jo lähteneet Hersonista, ja BBC:n raportin mukaan myös venäjänkielinen väestö suhtautuu torjuen Moskovan vallanpitoon.

Tämän vuoksi tekaistunkin kansanäänestyksen järjestäminen saattaa vaikuttaa miehittäjän silmissä huonolta ajatukselta. Nyt Kremlin asettamat johtajat ehdottavat alueen liittämistä Venäjään.

Kaupungin asukkaiden protestimielen taltuttamiseksi Hersoniin lähetettiin jo aiemmin keväällä lisää sotilaita, raportoi BBC. Britannian yleisradioyhtiön haastatteleman yliopistotutkijan mukaan harmaisiin univormuihin puettu kaarti toimii poliisivoiman tavoin.

Moskova näyttää päättäneen pitää kiinni valloittamastaan, Ukrainalle kuuluvasta Hersonin alueesta.

Lue lisää

.
.