Hyppää sisältöön

VR:n tavaraliikenteessä pohditaan, mitä tehdä 2 000 työntekijälle – epävarmuus jatkuu kuukausia

VR Transpointin mukaan loppuvaa idän tavaraliikennettä pystytään korvaamaan, mutta ei kokonaan. Henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut ovat vasta alkaneet. Päättymisaikaa niille ei ole.

VR:n veturi vetää tavarajunaletkaa ratapihalla
VR:n idän tavaraliikenne päättyy vuoden loppuun mennessä. Henkilöstön kanssa joudutaan neuvottelemaan tulevista työpaikoista ja -tehtävistä vielä pitkään, mutta pääluottamusmies Arto Finnen mielestä tässä tilanteessa se on hyvä asia.

VR:n idän tavaraliikenteessä on aloitettu muutosneuvottelut eli entiseltä nimeltään yt-neuvottelut.

Neuvottelut ovat seurausta VR Groupin huhtikuun alun päätöksestä, jolla se irtautuu Suomen ja Venäjän rajan ylittävästä tavaraliikenteestä Ukrainan sodan ja EU:n asettamien talouspakotteiden takia.

VR:n idän tavaraliikenne päättyy vuoden loppuun mennessä.

Korvaavan tavaraliikenteen etsintä on kuitenkin toistaiseksi täysin auki, konkreettiset yksityiskohdat puuttuvat vielä.

Muutosneuvottelujen piirissä on VR Transpointin ja junaliikennöinnin henkilöstöä, yhteensä vajaat 2000 henkilöä, mutta henkilöstövaikutusten laajuutta ei vielä tiedetä.

VR Transpointissa työskentelee noin tuhat veturinkuljettajaa ja 800 ratapihatyöntekijää. Heistäkin satoja suoraan idän liikenteen parissa, suuri osa Kaakkois-Suomessa.

VR Transpoint arvioi idänliikenteen vähenevän merkittävästi jo kesän aikana, ja hiipuvan sen jälkeen vähitellen vuoden loppua kohti. Korvaavaa liikennettä ja töitä myös tulevaisuudessa yhtiö etsii koko ajan muun muassa kuvan Kouvolan ratapihalle. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

– Lähtökohta on se, että yhdessä henkilöstön kanssa etsitään eri vaihtoehtoja, joilla idänliikenteen alasajon aiheuttamaan tilanteeseen pystytään reagoimaan, sanoo VR Transpointin kaupallinen johtaja Eljas Koistinen.

Hän korostaa, että muutosneuvottelut eivät automaattisesti tarkoita työn vähentymistä tai johda vähennystarpeeseen tai lomautuksiin.

Raideammattilaisten JHL:n Kaakkois-Suomen alueen pääluottamusmies Arto Finne sanoo, että idän tavaraliikenteen loppuminen tuntuu erityisesti Kaakkois-Suomessa, jossa työntekijöitä on hänen mukaansa noin 250 esihenkilöt mukaan lukien.

Kaakkois-Suomen raideammattilaisten pääluottamusmies Arto Finne sanoo, että idän tavaraliikenteen parissa työskentelevien tilanne on juuri nyt epävarma. Uusista, idän liikennettä korvaavista sopimuksista ei vielä ole tietoa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Finneä mietityttää varsinkin tilanne rautateiden rajanylityspaikalla Lappeenrannan Vainikkalassa. Hänen mukaansa on odotettavissa, että VR:n osalta noin 40 työntekijän Vainikkalan ratapiha hiljenee kokonaan.

– Mihin heidät sijoitetaan? Tarjotaanko jatkossa korvaavia työpaikkoja esimerkiksi Kouvolasta? Ja kuinka moni haluaa lähteä, jos koti ja perhe ovat Lappeenrannassa? Finne pohdiskelee.

Vainikkalan lisäksi Kaakkois-Suomessa idän tavaraliikenteen työpaikkoja ovat muun muassa Kouvolan ja Haminan sekä Suomen suurimman vientisataman Hamina-Kotkan Mussalon sataman ratapihat.

Pitkät neuvottelut

VR:n idän tavaraliikenteen henkilöstön muutosneuvotteluja jatketaan toistaiseksi, ilman määräaikaa.

– Henkilöstön kanssa keskustellaan nyt avoimesti ja ajan kanssa. Kestosta sovitaan neuvotteluiden aikana, sanoo Eljas Koistinen.

Pääluottamusmies Arto Finnen käsityksen mukaan neuvotteluja jatkettaisiin ainakin kesän yli. Finnen mielestä on parempi, että työnantajakin saa ensin selvyyden mahdollisista uusista sopimuksista.

– Oikeastaan on hitsin hyvä, että aikaa on. Vasta uusien sopimusten jälkeen nähdään, mitkä ovat toimenpiteet, joita muutosneuvotteluiden perusteella tarvitaan, hän sanoo.

Kaupallisen johtajan tehtävästä koko VR Transpointin johtajaksi kesäkuun alussa siirtyvä Eljas Koistinen sanoo, että korvaavan liikenteen suhteen kaikki on vielä keskeneräistä, mutta tavaravirtoja ollaan kuitenkin järjestelemässä uuteen asentoon.

Neuvotteluja uusista kuljetuksista käydään Koistisen mukaan jatkuvasti.

– Idän reittejä saadaan kyllä korvattua läntisillä raaka-ainereiteillä, hän toteaa.

Epävarmoja aikoja

VR:n päätös idän tavaraliikenteen lopettamisesta on tiennyt idän liikenteen veturinkuljettajille ja ratapihatyöntekijöille epävarmoja aikoja jo parin kuukauden ajan.

Sama epävarmuus jatkuu toistaiseksi.

VR:n idän loppumassa olevan idän tavaraliikenteen parissa työskentelee eri puolilla Suomea satoja raidealan ammattilaista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Pääluottamusmies Arto Finne kertoo tietävänsä, että kaikki eivät ole jääneet odottamaan muutosneuvotteluiden päättymistä. Irtisanoutuneita on kuitenkin toistaiseksi vähän.

– Tiedossani on kolme henkilöä, jotka ovat lähteneet rautateiltä pois eli vaihtaneet alaa, Finne sanoo.

Kaikkea ei voi korvata

VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, perussuomalaisten kouvolalainen kansanedustaja Sheikki Laakso sanoo, että tavaraliikenteen loppuminen Venäjältä on iso muutos. Hän puhuu erityisesti metsäteollisuuden puuraaka-aineen saatavuudesta eli Venäjältä tuodusta puusta.

Laakso sanoo silti uskovansa, että isku ei välttämättä ole niin kova kuin miltä se nyt vielä näyttää.

– Jostainhan se Venäjältä tuotu puu on korvattava ja kuljetettava tehtaille. Miksipä sitä ei kuljetettaisi rautateitse. En heittäisi kirvestä kaivoon vielä, tässä on edelleen paljon mahdollisuuksia, Laakso pohtii.

VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, kouvolalainen perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso sanoo uskovansa idän tavaraliikennettä korvaavien kuljetusten löytymiseen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

VR Transpointissa arvioidaan, että idän tavaraliikenne vähenee kesän aikana noin kolmannekseen alkuperäisestä tasosta ja hiipuu tasaisesti vuoden loppua kohti.

Eljas Koistisen mukaan idän tavaraliikenne muodostaa noin kolmanneksen rautatielogistiikan kuljetusvolyymeista.

– On selvää, että vaikutus liiketoimintaan on merkittävä.

Niin merkittävä, että kaikkea idän tavaraliikennettä ei välttämättä edes pystytä korvaamaan.

– Ei se varmaankaan kokonaan ole korvattavissa. On kuitenkin selvästi nähtävissä, että uusia reittejä on syntymässä, mikä johtuu kotimaisen kysynnän kasvusta. Työstämme koko ajan sitä, että voimme myös tulevaisuudessa tarjota töitä mahdollisimman monelle, Koistinen sanoo.

.
.