Hyppää sisältöön

Tampere käyttää ratikkaoption: Kainuusta tulee viisi lisävaunua

Raitiotien kakkososuuden valmistuttua Tampereen kaupungissa liikennöi 25 vaunua.

Tampereen raitiotie laajenee ja sen takia Kainuusta hankitaan lisää vaunuja. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereen ratikka käyttää optionsa ja tilaa viisi ratikan lisävaunua Škoda Transtechilta Kajaanin Otanmäen tehtaalta. Kauppasopimus allekirjoitettiin maanantaina.

Tampereella liikennöi nyt kaksikymmentä ForCity Smart Artic -raitiovaunua. Niistä ajossa on kerrallaan 15 vaunua.

Tampereen raitiotietä laajennetaan Pyynikintorilta eteenpäin Lentävänniemeen. Raitiotien kakkososuuden valmistuttua kaupungissa liikennöi 25 vaunua. Silloin ajossa on kerrallaan 20 vaunua.

Ratikkaliikenne tällä osuudella on tavoitteena aloittaa vuosien 2024–2025 vaihteessa. Aikataulu tarkentuu, sillä rakentaminen vaatii erillisen Näsisaaren rakentamista ja se on vielä kesken.

Kajaanille hyvä asia

Tampereen ratikka on Škodan ensimmäinen Suomessa valmistama pikaraitiovaunu. Škoda Transtech valmistaa muun muassa raitiovaunuja yhteistyössä emoyhtiönsä kanssa Helsinkiin ja Tampereelle sekä Saksan Rhein-Neckar-alueelle ja Berliinin Schöneicheen.

Škoda Transtechin toimitusjohtaja Juha Vierros sanoo, että Artic-vaunuja on tähän mennessä myyty 230 kappaletta. Tulevaisuuden kasvuhaaveet ovat isot.

– Uskomme tämän olevan vasta alkua menestystarinalle.

Suurin Pohjoismaissa valmistettu

Škoda Transtech toimii myös Tampereen ratikan vaunujen kunnossapitäjänä. Hervannan raitiotievarikolla vaunujen päivittäishuollossa ja korjaamolla työskentelee 17 henkilöä.

Tampeen raitiovaunu on 37,3 metriä pitkä, 3,6 metriä korkea ja 2,65 metriä leveä ja sen paino on ilman matkustajia 56,8 tonnia. Nyt tilattavat viisi vaunua ovat samanlaisia kuin edeltäjänsä. Optiovaunujen ja niiden yhteydessä hankittavien varaosien arvo on noin 20 miljoonaa euroa.

Tampereen ratikka on kooltaan suurin Pohjoismaissa valmistettu raitiovaunu. Tampereen Raitiotien toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo, että vaunut nimetään taas sen perusteella, minä päivänä ne nimipäiväkalenterin mukaan saapuvat vuonna 2024. Yleisö pääsee vaikuttamaan lopullisiin nimiin äänestämällä.

Lue lisää:

.
.