Hyppää sisältöön

Kiista oikeudessa ja suvun sisällä: Pakotettiinko sukulaiskokki tekemään töitä tamperelaisessa ravintolassa ilmaiseksi ilman vapaapäiviä vai ei?

Syytettyjen näkemys tilanteesta on ihan päinvastainen. Heidän mukaan kokki on saanut kuukausittain palkkansa tililleen, sai asua vuoden ilmaiseksi ja syödä ravintolassa ilmaiseksi.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on luettu syytteet kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on luettu syytteet kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Tamperelaiselle yritykselle vaaditaan noin 20 000 euron yhteisösakkoa ja kahdelle sen vastuuhenkilölle ehdollista tuomiota.

Syyttäjän mukaan kokki houkuteltiin Nepalista lupailemalla, että hän pääsee kanssayrittäjäksi. Vastaaja on syytteen mukaan maksanut yhteisen ravintolan avaamista varten 15 000 euroa, mutta hänet olisikin asetettu työntekijän asemaan.

Syytteen mukaan kokilla on teetetty työtä noin 3,5 kuukautta ilman palkkaa ja töitä on ollut enemmän kuin työsopimuksessa on määritelty. Lisäksi syytteen mukaan hänelle ei ole annettu vapaapäiviä tai asianmukaista palkkaa. Palkasta on otettu syyttäjän mukaan takaisin noin 15 000 euroa.

Kiskonnantapaisessa työsyrjinnässä työnhakija tai työntekijä on asetettu huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista ahdinkoa, työnantajasta riippuvaista asemaa, ja tietämättömyyttä työntekijän oikeuksista ja oikeussuojakeinoista.

Syytettyjen näkemys tilanteesta on ihan päinvastainen

Vastaajat kiistävät syyllistyneensä kiskonnantapaiseen työsyrjintään. He kiistävät myös kaikki syyttäjän vaatimukset perusteeltaan. He kiistävät lisäksi rikoshyötyvaatimuksen määrältään. Yhteisösakon määrä kiistetään myös määrältään.

Syytettyjen näkemys tilanteesta on ihan päinvastainen. Heidän mukaansa kokki on saanut kuukausittain palkkansa tililleen, sai asua vuoden ilmaiseksi heidän luonaan ja syödä ravintolassa ilmaiseksi.

Syytettyjen mukaan kokki on käynyt autokoulun Suomessa, puhuu hyvää englantia ja hänellä on passi. Hänellä olisi ollut syytettyjen mukaan milloin vain mahdollisuus päättää työsuhde niin halutessaan.

Syytetyt vetoavat myös siihen, että asianomistaja lähti Suomessa saatuaan Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen oleskeluluvan jatkosta. Heidän mukaansa tutkintapyyntö tehtiin vasta kokin palattua Suomeen vuonna 2019.

Kokki on avioliiton kautta sukua toiselle vastaajalle. Vastaajien mukaan sukulaiset ovat olleet järkyttyneitä perheenjäsenten välisestä riidasta, minkä takia asia on sovittu suvun kesken ja kokille on maksettu 30 000 euron sovintoraha.

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tuomion asiasta myöhemmin.

.
.