Hyppää sisältöön

Uutta tietoa: Poliisi epäilee katujengiläisiä kahdesta murhan yrityksestä Vantaalla – suosittu espoolaisräppäri vangittiin ammuskelusta epäiltynä

Kaksi nuorta miestä loukkaantui ammuskelussa Vantaalla Leinelän asuinalueella viime elokuussa. Poliisi epäilee katujengeihin liittyviä miehiä kahdesta murhan yrityksestä.

Epäillyt murhan yritykset liittyvät katujengien väliseen väkivaltarikoskokonaisuuteen. Suuri osa teoista on jo käsitelty oikeudessa. Kuvassa ihmisiä astumassa oikeussaliin, kun helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin yhteenottojen käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina 4. maaliskuuta 2022. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Keskusrikospoliisi on edennyt katujengien välisen ammuskelun esitutkinnassa.

Poliisi epäilee pääkaupunkiseudun katujengeihin liittyviä henkilöitä kahdesta murhan yrityksestä. Kaksi nuorta miestä haavoittui ampumisesta Vantaalla perjantaina 6. elokuuta 2021.

Poliisin epäilyjen mukaan helsinkiläiseen ja espoolaiseen katujengiin kuuluvat henkilöt ammuskelivat toisiaan kohti öiseen aikaan Koivukylän kaupunginosassa sijaitsevalla uudehkolla Leinelän asuinalueella.

Poliisin mukaan helsinkiläiseen katujengiin liittyvä 23-vuotias mies loukkaantui ammuskelussa vakavasti. Samaan porukkaan kuuluvat kaverit veivät luodista haavoittuneen miehen autolla Peijaksen sairaalan eteen.

Myös espoolaiseen jengiin liittyvä mies haavoittui ammuskelussa, mutta lievemmin. Hän ei tarvinnut sairaalahoitoa.

Tapauksen tutkinnanjohtajana olleen rikoskomisario Kimmo Huhta-ahon mukaan molempia ampumisia tutkitaan murhan yrityksinä.

– Siellä oli kaksi seuruetta selkeästi vastakkain. Siitä aiheutui ammuskelu puolin ja toisin. Kyllä tässä loppuun asti kahdella murhan yrityksellä mennään, Huhta-aho sanoo.

Huhta-aho tuuraa tapauksen varsinaista tutkinnanjohtajaa tämän loman ajan. Hän ei tässä vaiheessa voi kertoa tilanteesta tarkemmin, koska poliisilla on kuulustelut vielä kesken kaikkien epäiltyjen osalta.

Taustalla jengien koston kierre

Ammuskelu Vantaalla on osa helsinkiläisen Kurdish Mafia tai jengi 47 - nimellä tunnetun katujengin sekä espoolaisen L-City-nimisen katujengin välistä väkivaltaisuuksien sarjaa.

Koston kierre sai alkunsa viime keväänä Helsingin Itäkeskuksessa tapahtuneesta puukotuksesta, josta seurasi pahoinpitelyjen, uhkausten ja ampumisten ketju.

Poliisin esitutkintapöytäkirjasta otettu kuva, jossa Instagram-kuvassa näytetään helsinkiläisjengin markkinoimia numero 47-huppareita. Kuva: Poliisi

Helsinkiläisjengiläisiä syytetään myös väkivaltaisen iskun suunnittelusta ravintola Kaivohuoneelle Helsingissä viime lokakuussa. Suuri osa teoista on jo käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa.

Niistä annetaan tuomio ensi viikon tiistaina. Syyttäjä vaatii päätekijöinä pidetyille kahdelle helsinkiläisjengiläiselle vähintään kahdeksan ja seitsemän vuoden vankeusrangaistuksia.

Vangittujen joukossa someräppäri Milan Jaff

Kevään aikana Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa on vangittu ainakin viisi parikymppistä miestä todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä. Osaa epäillyistä epäillään myös ampuma-aserikoksista.

Vangittujen joukossa on sekä helsinkiläis- että espoolaisjengiin liittyviä henkilöitä.

– Epäiltyjä on kaikkiaan enemmän kuin yhden käden sormia. Välttämättä kaikki eivät ole osallistuneet murhan yritykseen. Kaikkien epäiltyjen osalta käydään läpi se, mikä heidän roolinsa kokonaisuudessa on, Huhta-aho kertoo.

Yksi murhan yrityksestä epäiltynä vangituista on someräppäri Milan Jaff.

Häntä syytetään useista jengien välisiin väkivaltaisuuksiin liittyvistä rikoksista Helsingin käräjäoikeudessa kevään aikana käsitellyssä rikoskokonaisuudessa. Hän on ollut vangittuna syytteisiin liittyen tammikuusta lähtien.

Syyttäjän mukaan helsinkiläisjengiläisten tatuoinnit ovat yksi ryhmän järjestäytyneisyydestä kertova asia. Kuva: Poliisi

Tapauksen syyttäjän mukaan Jaff on helsinkiläisjengin johtohahmo. Syyttäjä pitää helsinkiläisjengiä järjestäytyneenä rikollisryhmänä.

Syytetyt kiistävät järjestäytyneen rikollisryhmän olemassaolon. Heidän mukaansa kysymys on kaveriporukasta, jota yhdistää muun muassa kiinnostus gangstaräppiin.

Oikeus ottaa ensi viikon tuomiossaan kantaa myös ryhmän järjestäytyneisyyteen.

Murhan yrityksestä epäillään espoolaisjengin keulakuvaräppäriä

Murhan yrityksestä epäiltyjen joukossa on myös espoolaisjengiin liittyvä 19-vuotias räppäri. Kyseinen espoolaisräppäri oli helsinkiläisen katujengin vihan kohteena käräjäoikeudessa käsitellyissä jengien väkivaltaisuuksissa. Hänet vangittiin todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä viime viikolla.

Hän on Suomessa melko menestynyt muusikko. Eräs miehen kappale oli viime vuonna Suomen Spotifylistan kuunneltuimpia biisejä. Sillä on Youtubessa lähes miljoona katselukertaa. Miestä on espoolaisjengiin liittyvistä henkilöistä tunnetuin.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan tämä räppäri oli tehnyt helsinkiläisjengiä solvaavia kappaleita. Hän olisi esiintynyt Helsingissä ravintola Kaivohuoneella, jonne helsinkiläisjengi aikoi syytteiden mukaan hyökätä. Mies oli väkivaltaisen hyökkäyssuunnitelman ykköskohde.

Helsinkiläiseen katujengiin liittyvien miesten auton takaluukusta löytyi teräaseita ja metalliketjuja. Syyttäjän mukaan kyseiset aseet oli tarkoitettu Kaivohuoneen iskua varten. Kuva on poliisin esitutkintamateriaalia. Kuva: Poliisi

Tapauksen syytteiden mukaan kyseinen espoolaisräppäri on myös itse osallistunut väkivaltaan. Häntä syytetään jengien vihanpitoon liittyvästä pahoinpitelystä Helsingissä viime toukokuussa. Syytteiden mukaan tilanteessa oli mukana useita henkilöitä, joista yhdellä oli mahdollisesti mukanaan machete-veitsi.

Poliisin mukaan kaikki Vantaan murhan yrityksestä epäillyt liittyvät tavalla tai toisella oikeudessa käsiteltyihin katujengien väkivaltaisuuksiin.

Esitutkinta jatkuu kesän yli

Vantaan elokuinen ammuskelu alkoi selvitä poliisille vasta muiden rikosten tutkinnan yhteydessä. Epäillyt murhan yritykset ovat katujengeihin liittyvien rikosten sarjassa vakavimmat rikosnimikkeet.

Esitutkinta murhan yrityksistä on edennyt odotettua hitaammin. Alun perin esitutkinta piti saada pakettiin ja syyttäjälle toukokuun loppuun mennessä. Nyt syytteen noston määräaika siirtyy ensi syyskuuhun.

Tapauksen tutkinnanjohtajana olleen rikoskomisario Huhta-ahon mukaan esitutkintaa on hidastanut muun muassa se, että osaa epäillyistä ei saatu heti kiinni. Osa heistä on ollut välillä ulkomailla, mutta lopulta he ovat palanneet Suomeen.

– Nyt meillä on hallinnassa tai saapuvilla ne epäillyt, jotka tarvitaan asian etenemiseksi, Huhta-aho sanoo.

Hänen mukaansa katujengien väliset kiistat ovat rauhoittuneet selkeästi viime kuukausina.

– Kyllä meillä on ihan oikeita henkilöitä otettu kadulta rauhoittumaan, Huhta-aho toteaa.

Yle julkaisee Milan Jaffin nimen, koska hän on alentanut yksityisyydensuojaansa julkaisemalla avoimissa somekanavissa materiaalia, on seuraajamääriensä perusteella mielipidevaikuttaja ja epäiltynä vakavista rikoksista.

Lisää aiheesta:

.
.