Hyppää sisältöön

Perheasunnoista on huutava pula Tampereella ja kysyntä niihin on kovaa – asunnon perässä muutetaan myös ympäryskuntiin

Tampereella moni perhe haluaisi muuttaa isompaan asuntoon, mutta sopivat asunnot ovat kiven alla ja ne myydään nopeasti. Tämä saa monet miettimään muuttoa lähikuntiin.

Rivitalot, paritalot ja omakotitalot ovat Tampereella nyt haluttuja. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Perhekokoiset asunnot viedään Tampereella nyt käsistä. Uudiskohteita nousee tasaiseen tahtiin, mutta isomman kodin etsijää ne harvemmin puhuttelevat. Käytettyjen asuntojen kauppa käy kuumana, jos olisi mitä myydä.

– Tarjonnan vähäisyydestä johtuen monet kodinvaihtoa suunnittelevat perheet eivät uskalla tai halua laittaa nykyistä kotiaan myyntiin. He ovat huolissaan, ettei uutta kotia löydy, kertoo Sp-Koti Tampere Hallituskadun yrittäjä Raili Lilja.

Kiinteistömaailman yrittäjä Minna Ehrolan mukaan rivitalot, paritalot ja omakotitalot ovat Tampereella haluttuja.

– Hyväkuntoinen, muuttovalmis ja palveluiden lähellä, Ehrola summaa perheasunnon kriteereitä.

Hän kertoo, että täysin remontoitavat asunnot eivät sen sijaan houkuttele. Myös hinta on ratkaiseva tekijä, ja se rajaaa monen kohdalla uudiskohteet valinnan ulkopuolelle.

Sp-kodin Raili Liljan mukaan myös uusille perheasunnoille olisi heillä kysyntää, mutta uudiskohteissa on pääasiassa tarjolla vain yksiöitä ja kaksioita.

– Pienten yksiöiden kauppa on rauhoittunut selvästi. Tänä päivänä yksinasujatkin haluavat enemmän tilaa. Asuntoja pitäisi rakentaa vastaamaan muuttuneita asumisen tarpeita ja perheille, ei sijoittajille.

Tampere jää taakse, jos naapurikunnissa on tarjontaa

Korona-aika muutti asuntokaupan kysynnän kertaheitolla. Kotona tapahtuu nyt asumisen lisäksi paljon muutakin elämää, kuten etätöiden tekoa. Kodilta vaaditaan siis myös muuntautumista työpisteeksi tai kahdeksi, harrastusvälineitä saattaa löytyä kotoa ja säilytystilaa arvostetaan.

Osa perheistä on valmis jättämään Tampereen taakseen ja kääntämään muuttoauton nokan kohti ympäryskuntia. Hyvät palvelut, hintataso ja kulkuyhteydet ratkaisevat.

– Esimerkiksi Lempäälä on kiinnostava kohde. On paljon asiakkaita, jotka päätyvät valitsemaan ympäryskunnan Tampereen sijaan, Kiinteistömaailman yrittäjä Minna Ehrola kertoo.

Ehrolan mukaan kauppoja ei myöskään synny enää niin nopeasti kuin korona-aikana. Kun aikaisemmin myyntiaikoja mitattiin tunneissa tai päivissä, nykyään kaupat syntyvät viikoissa tai kuukausissa.

– Ihmiset harkitsevat tarkemmin, samoin pankit. Suunnitelmat ovat ehkä hiukan pitkäkantoisempia tässä maailmantilanteessa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!

.
.