Hyppää sisältöön

Turkki toisti tutut vaatimuksensa Ankaran neuvotteluissa Suomelle ja Ruotsille – yhteydenpito jatkuu

Neuvottelujen pohjana oli Turkin laatima lista, joka koskee muun muassa Turkin terroristijärjestöinä pitämiä kurdijärjestöjä, niiden aseistamista ja Turkille asetettua asevientikieltoa.

Suomen, Ruotsin ja Turkin delegaatioiden neuvottelut ovat päättyneet
Suomen, Ruotsin ja Turkin delegaatioiden neuvottelut ovat päättyneet

Suomen ja Ruotsin virkamiesdelegaatiot keskustelivat keskiviikkona Turkin Ankarassa Nato-jäsenyyden hakuun liittyvistä ongelmista. Läpimurtoa niissä ei saavutettu eikä sellaista ensimmäiseltä tapaamiselta odotettukaan.

Ylen tietojen mukaan viitisen tuntia kestänyt tapaaminen päättyi illansuussa.

Tapaaminen pidettiin presidentinpalatsissa. Keskustelujen jälkeen turkkilainen osapuoli myös kommentoi neuvotteluja lehdistötilaisuudessa.

Neuvotteluihin osallistunut Turkin presidentin neuvonantaja Ibrahim Kalin kertoi lehdistötilaisuudessa Turkin toistaneen vaatimuksensa siitä, että Suomen ja Ruotsin tulisi keskeyttää kaikki yhteydet Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon ja muihin Turkin terroristisina pitämiin järjestöihin.

Turkki sanoo neuvottelussa luovuttaneensa Suomen ja Ruotsin valtuuskunnille keräämiään tietoja eri järjestöjen toiminnasta. Turkki otti jälleen esille myös vaatimuksensa terroristeiksi luonnehtimiensa henkilöiden luovuttamiseksi Turkkiin.

Aseteollisuusyhteistyössä Turkki näki lähentymistä, mikä voisi tarkoittaa Suomen ja Ruotsin valmiutta luopua asevientikielloista.

Suomen UM: Yhteydenpito jatkuu

Suomen ulkoministeriö kertoo Twitterissä, että keskustelujen on sovittu jatkuvan.

Suomi ja Ruotsi jättivät viime viikolla hakemuksensa puolustusliitto Naton jäseneksi.

Turkki on ilmoittanut vastustavansa maiden jäsenyyttä, sillä sen mukaan ne antavat tukea Kurdistanin työväenpuolue PKK:lle ja muille Turkin turvallisuusuhkana pitämille tahoille. Se myös syyttää molempia maita asevientirajoitusten asettamisesta Turkille.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kommentoi neuvotteluja etukäteen uutistoimisto Reutersille. Hän sanoi, että neuvotteluissa käydään läpi Turkin laatimaa listaa.

– Kyse on selvästikin siitä, minne lähetämme taloudellista apua, ja että me myymme aseita. Me emme lähetä rahaa, emmekä aseita terroristijärjestöille, Andersson sanoi.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi viikonloppuna Ylelle, että keskustelut voivat olla viikkojenkin kysymys. Neuvotteluyhteys on tarkoitus pitää auki eri tasoilla.

Turkin viranomaisten mukaan Suomen ja Ruotsin valtuuskunnat keskustelevat presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tiedottajan Ibrahim Kalinin ja Turkin varaulkoministerin Sedat Onalin kanssa. Suomen valtuuskuntaa johtaa ulkoministeriön kansliapäällikkö Jukka Salovaara ja Ruotsin valtuuskuntaa valtiosihteeri Oscar Stenström.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turkki tuli tämän viikon Nato-kokoukseen mukanaan pitkä vaatimuslista ehtona Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen avaa Uutispodcastissa Turkin vaatimusten taustoja.

Aiheesta aiemmin:

.
.