Hyppää sisältöön

Pahvisia pillejä tulee kohta liukuhihnalta Pirkanmaalta – uudet koneet mahdollistavat satojen miljoonien pillien vuosituotannon

Muovipillit on kielletty, mutta uudet materiaalit ja laitteet tuovat pahviset tilalle. Valmistajien mukaan uudentyyppiset pahvit eivät mene mössöksi nesteessä, mutta hajoavat luonnossa pian.

Havainnekuva pahvisista pilleistä. Kuva: Walki

Pahvisten juomapillien tuotanto alkaa Ylöjärvellä kesäkuun alussa. Pakkaus- ja materiaaliyhtiö Walki ja pahvisia pillejä valmistava Dolea käynnistävät yhteistyössä tuotannon.

Walkin Ylöjärven tehtaalle asennetaan parhaillaan Dolean kehittämiä koneita. Tuotanto aiotaan nostaa aikanaan satoihin miljooniin pilleihin vuodessa. Työpaikkoja tehtaalle tulee aluksi vain muutamia, sillä automaatio on viety pitkälle.

EU:ssa on kielletty muovipillit ympäristösyistä. Yleinen havahtuminen kertakäyttömuovien ongelmaan loi uusille tekijöille markkinaraon, kertoo Dolean toimitusjohtaja Mika Salomäki.

– Tiedettiin, että muovipillit ovat huonoja. Sitten tuli myös lainsäädäntö avuksi. Tällä hetkellä maailmassa miljardien muovipillien korvaaminen kestävämmän kehityksen vaihtoehdoilla merkitsee työsarkaa ja markkinoita monelle tekijälle, Salomäki kuvailee.

Kumppanukset haluavat ottaa aloitteen käsiinsä

Dolea ja Walki aikovat pärjätä kilpailussa uusilla koneilla ja materiaaleilla sekä niiden mahdollistamilla uusilla tuotemalleilla.

– Käytämme pinnoitettua kartonkia. Pinnoite on nykymallissa tehty vesipohjaisella dispersiopinnoitteella, joka on kestävän kehityksen mukainen tuote, Salomäki selvittää.

Single use plastic -direktiivi, eli SUP tuli voimaan heinäkuussa 2021. Se koskee useita muitakin kertakäyttöisiä muovituotteita. Niitä ovat esimerkiksi vanupuikot, ruokailuvälineet, lautaset, pillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret.

Samaan joukkoon luetaan vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut elintarvikepakkaukset, eli esimerkiksi pikaruoka-annoksissa aiemmin käytetty pakkaustyyppi.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!

Lue myös:

.
.