Hyppää sisältöön

Terapialampaat tuotiin taas kriminaalipotilaiden hoidettaviksi Vaasassa – tärkeää on tuttuus: "Lampaat tuntevat meidät ja me tunnemme ne"

Tänä kesänä 12 lammasta on aloittanut jälleen kesätyöt Vaasassa. Puolet niistä työskentelee terapialampaina Vanhan Vaasan sairaalassa ja puolet kaupungin viheryksikön kesäapulaisina nurmea niittämässä.

Toimintaterapeutti Piia Kiuru katsoo lampaita pihalla kun ne syövät astioista ruokaa
Terapialampaat kuntouttavat jo kuudetta kesää Vanhan Vaasan sairaalan potilaita

Kerrottakoon heti alkuun, että lampaat eivät ole suinkaan saaneet "terapiakoulutusta".

Niitä on kyllä sosiaalistettu olemaan ihmisten kanssa, mutta tärkeintä on lähinnä yksi asia: niiden täytyy olla samoja lampaita joka vuosi.

Vanhan Vaasan sairaalassa aloitti viime viikolla kuusi terapialammasta. Lampaat laiduntavat sairaalan alueella kuudetta kesää.

Vanhan Vaasan sairaala on toinen valtion omistamista oikeuspsykiatrisista sairaaloista. Toinen on Kuopion Niuvanniemi. Niissä hoidetaan kriminaalipotilaita, jotka on todettu syylliseksi rikokseen, mutta jätetty syyntakeettomina tuomitsematta rangaistukseen .

Toimintaterapeutti Piia Kiuru kertoo, että terapialampaat ovat osa Vanhan Vaasan sairaalan kuntouttavaa työtoimintaa.

– Käytännössä se tarkoittaa, että meillä on lampaiden hoitovuoroja päivittäin ja potilaat käyvät eri kokoonpanoilla ruokkimassa niitä. Meillä kokoontuu myös ryhmiä aitauksella, ja yksittäiset potilaat voivat käydä hoitajien kanssa niitä tervehtimässä.

Toimintaterapeutti Piia Kiuru kertoo, että potilaat käyvät hoitamassa lampaita päivittäin. Niitä ruokitaan, nille vaihdetaan juomavedet ja tarkistetaan, että aitaus on kunnossa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Lampaiden toivotaan motivoivan potilaita

Kriminaalipotilaiden lisäksi Vaasassa on vaikeahoitoisia psykiatrisia potilaita, joita ei voida hoitaa sairaanhoitopiirien sairaaloissa.

Lampaiden toivotaan Kiurun mukaan motivoivan potilaita ulkoilemaan sairaalan alueella ja osallistumaan erilaiseen toimintaan.

Osa potilaista saa liikkua sairaalan alueella vapaasti, osa aidatulla alueella.

Kiurun mukaan lammasaitaus on tarkoituksella sijoitettu siten, että lampaita voi käydä tervehtimässä myös aidan takaa.

– Tarkoitus on, että kaikki, jotka ovat suinkin kiinnostuneita, pääsevät tavalla tai toisella katsomaan niitä.

Lammasaitaus on sijoitettu Vanhan Vaasan sairaalan alueelle siten, että nekin, jotka eivät pääse liikkumaan alueella vapaasti , voivat käydä katselemassa eläimiä aidan takaa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Moni potilaista on kiinnostunut eläimistä, ja lampaista saatu palaute onkin ollut vain hyvää. Lampaat tuovat iloa, ja niillä on todettu olevan myös rauhoittava vaikutus.

Potilaille on tärkeää tietää, että niiden hoito jatkuu taas seuraavana vuonna. Kiuru kertoo, että talven jälkeen lampaat tunnistavat tutut hoitajat ja tutun niityn.

– Parissa päivässä ne ovat taas yhtä sosiaalisia kuin edellisenä kesänä.

Osa potilaista kiintyy kesän aikana lampaisiin ja käy hoitamassa niitä säännöllisesti säässä kuin säässä.

– Meillä on samat lampaat joka vuosi. Lampaat tuntevat meidät ja me tunnemme ne. Siksi siinä on se vahva vuorovaikutuksen rooli, Kiuru toteaa.

Maisemanhoitolampaat hoitavat nurmen leikkuuta

Sairaalan terapialampaat ovat läheiseltä lammastilalta Mustasaaresta.

Lammastuottaja Christoffer Ingo kertoo, että myös Vaasan kaupunki on hankkinut heiltä kuusi lammasta Vanhan Vaasan kirkon raunioiden viereiselle niitylle.

Lampaat työskentelevät siellä viidettä kesää "luonnonmukaisina maisemanhoitajina", ja niistä on tullut suosittu vetonaula raunioilla käyville turisteille, koululaisille ja päiväkodin lapsille.

Lähialueen asukkaat ovat ottaneet ne Ingon mukaan kuin omikseen ja valvovat, että lampailla on kaikki hyvin.

Vanhan Vaasan kirkon raunioiden vieressä niityllä laiduntaa jälleen kuusi maisemanhoitolammasta. Vaasan kaupungin vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell ja puistotyöntekijä Lauri Seppänen kehuvat niitä erinomaisiksi kesätyöntekijöiksi. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Kuuntele, mitä Grandell ja Seppänen kertovat kaupungin niityllä viihtyvistä kesäapulaisista.

Maisemanhoitolampaat kesätöissä Vaasan kirkon raunioilla

Kaupungin viheryksikön vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell kehuu yhteistyön sujuvan kesäapulaisten kanssa hyvin. Lampaat ovat vaatimattomia työntekijöitä.

– Eivät tarvitse kuin vähän rapsutusta, vettä ja silmälläpitoa, ja ovat ahkeria kuin mitkä, naurahtaa puistotyöntekijä Lauri Seppänen.

Viime kesänä kaupungilla oli maisemanhoitolampaita myös Gerbyn Omenapuupuistossa. Niihin liittynyt hankerahoitus kuitenkin päättyi, ja tänä kesänä lampaita on kesäapulaisina vain Vanhassa Vaasassa.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 1. kesäkuuta kello 23 asti.

Juttua korjattu 1.6. kello 15.50. Vanhan Vaasan sairaala ei ole entinen vankimielisairaala. Vaasassa ja Kuopiossa hoidetaan kriminaalipotilaita, jotka on todettu syylliseksi rikokseen, mutta jätetty syyntakeettomina tuomitsematta rangaistukseen .

.
.