Hyppää sisältöön

Ukrainan lippua kantaneet kisaturistit saivat moitteet MM-kisoissa, valkoinen "lippu" kuitenkin kelpasi – näin kisaorganisaatiosta perustellaan linjausta

Venäjän hyökkäyksen uhriksi joutuneen Ukrainan lippu ei tee poikkeusta Tampereen areenan lippusääntöön. Areenan ulkopuolella kaupunki tunnustaa monin paikoin sinikeltaista väriä.

Tampereen kisakadulla kävellyt Anni Vainionpää arvostaa sitä, että kotikaupunki pukeutuu sinikeltaiseen. "Mielestäni urheilutapahtumat ovat kuitenkin luonteeltaan sellaisia, että ne voisivat olla jollain tapaa politiikkavapaita." Kuva: Anna Sirén / Yle

Tampereen areenalla nähtiin viime torstaina erikoinen episodi, kun järjestyksenvalvojat poistivat katsomosta Ukrainan lipun. Sen olivat tuoneet mukanaan Tšekin kannattajat, jotka halusivat osoittaa tukea sodan keskellä kärvistelevälle maalle.

Lipun poistaminen liittyy sääntöön, jonka mukaan kisakatsomossa saa olla esillä ainoastaan kisoihin osallistuvien maiden lippuja. Ukrainan lippu ei tee tähän sääntöön poikkeusta.

Tšekkiläiset keksivät kuitenkin seuraavassa ottelussa kiertää sääntöä valkoisella lakanalla, jonka yläreunaan oli kirjoitettu blue colour, eli sininen väri ja alareunaan yellow colour, eli keltainen väri. Näiden välissä luki imagine, eli kuvittele.

"Linjaus on aika looginen"

Kisaorganisaatiossa jonkinlaisia kannanottoja sotaan joutuneen Ukrainan puolesta osattiin odottaa, ja asiaa oli käsitelty jo ennalta.

– Jo ennen kisoja linjattiin, että siellä kannatetaan niitä joukkueita, jotka siellä pelaavat. Kaikki pelaavien joukkueiden liput ja muut kannattamiseen liittyvät jutut on sallittuja ja jopa toivottuja. Vastaavasti niiden maiden, jotka kisoissa eivät pelaa, liput eivät ole sallittuja, sanoo MM-kisaorganisaation apulaispääsihteeri Jaakko Luumi.

Itse asia ei Luumin mukaan ole helppo, mutta päätös säännöistä syntyi suhteellisen kivuttomasti.

– Eihän tällaisia ole ikinä helppo päättää, koska mielipiteenvapauskin on vahva oikeus. Kisojen järjestäjä kuitenkin halusi, että keskitytään omien joukkueiden kannattamiseen. Keskustelu ei loppujen lopuksi ollut pitkä, vaan puolin ja toisin todettiin, että linjaus on aika looginen.

"Meillä on mahdollisuus tukea Ukrainaa rahallisesti ja muutenkin. Se, onko katsomossa lippu vai ei, on tosi pieni asia", sanoo MM-kisaorganisaation apulaispääsihteeri Jaakko Luumi. Kuva: Katri Tapola / Yle

Vaikka Ukrainan lippuja ei MM-katsomossa sallita, kisaorganisaatio on muilla tavoin tehnyt mielipiteensä Venäjän hyökkäyksestä hyvin selväksi.

– Suomen jääkiekkoliitto tuomitsi hyökkäyksen heti ensi vaiheessa. Kisojen tuotosta ollaan myös ohjattu yli 140 000 euroa ukrainalaisen kiekon uudelleenrakentamiseen. Suomessa asuville ukrainalaisille lapsille ollaan lisäksi annettu pääsylippuja peleihin.

Kansainvälisessä suurtapahtumassa on aina pelissä myös järjestäjän maine. Luumi ei usko lipuista käydyn keskustelun jättäneen kolhua organisaation maineeseen.

– Suomen jääkiekkoliiton kanta Ukrainan sotaan on ollut hyvin selvä. Siinä mielessä lipuista noussut keskustelu on tuntunut kohtalaisen suurelta kun ottaa huomioon, mitä ollaan julkisesti sanottu ja tehty asian eteen.

Kisakaupunki tunnustaa Ukrainan värejä

MM-kisa-areenan ulkopuolella kaupunki osoittaa tukeaan Ukrainalle avoimesti. Viirinauhoissa ja kukkaistutuksissa erottuu sinikeltaisia sommitelmia, ja Tampereen ratikoiden keuloissa matkustaa sinikeltainen rauhankyyhky.

Kaupungin liputtamista koskevassa ohjeistuksessa ei ole areenalla sattuneen tapauksen kaltaisiin liittyvää linjausta.

Kisakadulla liikkuvilta kaupunkilaisilta löytyy ymmärrystä sekä Ukrainan lipun peliin vieneille tšekkiläisille että lippulinjauksen tehneelle kisaorganisaatiolle.

Penkille jalkojaan lepuuttamaan istahtanut Tuula Juholin pitää siitä ajatuksesta, että kaupungilla näkee Ukrainan värejä. Lipun viemisestä kiekko-otteluun hän ei ole niin varma.

– Minusta on ihan hienoa, että ihmiset reagoivat tilanteeseen. En tosin tiedä, sopiiko se kisoihin. Jos lipun vieminen on säännöissä kielletty, sen poistaminen on oikein, Juholin pohtii.

Rajanveto on vaikeaa kun puhutaan, minkä verran urheilukisoissa voi ottaa kantaa maailmanpolitiikkaan, pohtii Tuula Juholin. "Ehkä urheilu pitäisi sulkea pois tilanteesta." Kuva: Anna Sirén / Yle

Anni Vainionpää miettii kysymystä tšekkiläisten tempauksesta ja asettelee sanojaan tarkkaan.

– Tämä on monitahoinen kysymys. Lipun vieminen oli mukava tuen osoitus, ja ehkä järjestäjät tekivät niin kuin parhaaksi näkivät.

Samalla kadulla kulkeva Pasi Mäkinen näkisi mieluusti lisääkin Ukrainan lippuja MM-katsomoissa.

– Onhan tämä niin karmea hyökkäyssota, että kaikki tuki Ukrainalle. Nyt tarvitaan tukea ja apua, ja se on meidän kaikkien yhteinen asia.

Pasi Mäkisen mielestä Ukraina ansaitsee nyt kaiken mahdollisen tuen. "Itse olen osallistunut taloudellisesti ja seuraamalla tilannetta. Otan myös vahvasti osaa boikottiin, sillä kuluttajana voin vaikuttaa." Kuva: Anna Sirén / Yle

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan turvallisuustilannetta niin ratkaisevasti, että Mäkisen mielestä politiikan näkymistä kisakentillä ei voi välttää.

– Periaatteessa olen sitä mieltä, ettei urheilua ja politiikkaa tulisi sekoittaa, mutta kyllähän kaikki suuret kisat joka tapauksessa aina sotkeutuvat politiikkaan.

Lue lisää:

.
.