Hyppää sisältöön

Boris Johnsonin korona-ajan juhlia ruotiva raportti vaatii Britannian poliittista ja virkamiesjohtoa vastuuseen rajoitusten rikkomisesta

Sue Grayn raportti ei linjaa mahdollisia seuraamuksia koronarajoitusten rikkomisesta, koska se ei kuulunut hänen toimivaltaansa. Johnson ei aio erota.

Koronarajoituksista säädettiin Britanniassa lailla. Pääministeri Boris Johnson on jo saanut sakot rajoitusten rikkomisesta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Britannian poliittisen ja virkamiesjohdon on kannettava vastuunsa koronasulun aikaisista, niin sanottuna partygatena tunnetuista juhlista pääministerin virka-asunnolla, vaatii pääministeri Boris Johnsonin hallinnon virkakuntaan kuuluvan Sue Grayn raportti (siirryt toiseen palveluun) (pdf).

– Tutkimiini tapahtumiin osallistui hallituksen johtoa. Osaa näistä tapahtumista ei olisi saanut antaa järjestää lainkaan, raportissa sanotaan.

Johnson sanoi ottavansa täyden vastuun koronasäännöksiä rikkoneista juhlista virka-asunnollaan ja on pyytänyt tapahtumia anteeksi. Hän ei kuitenkaan maininnut, että olisi eroamassa.

Myöhemmässä tiedotustilaisuudessa Johnsonilta kysyttiin suoraan onko hän harkinnut eroa tapahtumien johdosta.

– Ymmärrän, että ihmiset ovat vihaisia siitä mitä tapahtui, mutta tunnen voimakkaasti, että minun on jatkettava työtäni kansan palveluksessa ja saatava asioita aikaan, Johnson vastasi.

Hallinto rikkoi rajoituksia useaan kertaan

Grayn raportissa kerrotaan poliisin selvittäneen, että koronarajoituksia rikottiin kaikkiaan vähintään kahdeksan kertaa vuoden 2020 kevään ja vuoden 2021 kevään välisenä aikana. Rajoituksista säädettiin Britanniassa lailla, joka tuli voimaan maaliskuussa 2020. Rajoitusten mukaan sisätiloissa ei saanut järjestää kokoontumisia lainkaan.

– Asian keskiössä olevan korkea-arvoisen poliittisen ja virkamiesjohdon täytyy kantaa vastuunsa tästä kulttuurista, raportissa sanotaan.

Grayn raportin päätelmien mukaan monet tutkituista tapahtumista eivät olleen lainkaan linjassa koronasäännöksien ja ohjeiden kanssa.

– Osa henkilökunnasta oli nähnyt tai joutunut sellaisen käytöksen kohteeksi, josta he olivat huolissaan, mutta jota he eivät silloin voineet tuoda kunnolla esille, Gray sanoo.

– Tietooni tuotiin myös lukuisia esimerkkejä, jotka kertovat turvahenkilökuntaan ja siivoojiin kohdistuneesta kunnioituksen puutteesta ja huonosta kohtelusta. Tätä ei voi hyväksyä.

Johnson sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa pöyristynyt ilmitulleesta henkilökunnan huonosta kohtelusta.

– Pyysin henkilökohtaisesti anteeksi henkilöstöltä tänään iltapäivällä, ja odotan kaikkien huonosti käyttäytyneiden tekevän samoin.

"Ei korkeimpien standardien mukaista käytöstä"

Gray ei suosittele tai käsittele raportissaan mahdollisia rangaistuksia tai sanktioita, koska se ei kuulunut hänen toimivaltaansa, mutta toteaa, ettei käytös ole ollut hyväksyttävää.

– Yleisöllä on oikeus odottaa, että tällaisilla virkapaikoilla käyttäydytään vain korkeimpien mahdollisten standardien mukaan. On selvää, että näin ei ole tapahtunut.

Grayn raportista julkistettiin osa jo tammikuussa, mutta koko raporttia ei tuolloin julkaistu, koska Lontoon poliisi oli niin ikään aloittanut oman tutkintansa asiasta.

Poliisi antoi tutkinnan seurauksena koronarajoitusten rikkomisesta sakkoja yli 80 ihmiselle, myös pääministeri Johnsonille.

Voit keskustella aiheesta tässä Yle-tunnuksella 27.5 kello 23 saakka.

.
.