Hyppää sisältöön

Ukrainan presidentin sanansaattaja haki Suomesta tukea maan EU-jäsenyydelle – Talvisota ja suomalaisten myötätunto on huomattu

Ukrainaa auttaisi parhaiten Euroopan unionin vahva sitoutuminen ja EU:n ehdokasjäsenyys, sanoi Ukrainan presidentin erityisedustaja Oleksiy Chernyshov.

Ukrainan presidentin erityisedustaja Oleksiy Chernyshov tapasi Helsingissä suomalaisia ministereitä ja kansanedustajia 25. 5. 2022. Kuva: Mikko Koski / Yle

Ukraina kiirehtii EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamista.

Maan presidentin Volodymyr Zelenskyin erityisedustaja Oleksiy Chernyshov vieraili keskiviikkona Helsingissä hakemassa suomalaisten tukea Ukrainan EU-hankkeelle.

Ukraina toivoo ehdokasjäsenyydelle vihreää valoa EU:n kesäkuun lopulla kokoontuvalta huippukokoukselta.

Chernyshov sanoi Ylen haastattelussa, että se olisi ukrainalaisille vahva viesti ja tervetulotoivotus. Ukrainan hallitukselle ehdokasjäsenyys antaisi tiekartan, jonka mukaan kehittää maata vastaamaan EU:n vaartimuksia.

Muutokset eivät tapahdu hetkessä. Chernyshov sanoo ukrainalaisten ymmärtävän tämän.

"EU:n lippu on jo osa elämäämme"

Kiovan Maidan-aukion mielenosoituksissa vuonna 2014 liehui EU:n sininen lippu. Chernyshovin mukaan tapa ei ole hävinnyt:

– Euroopan unionin lippu on jo nyt osa elämäämme. Se liehuu Ukrainan lipun vierellä esimerkiksi minun toimistoni luona.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa 8. 4. 2022. Kuva: Ukrainan presidentin kanslia

Chernyshov toimii Ukrainan kunta- ja aluekehitysministerinä. Helsingissä hän tapasi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.), Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) ja kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.), sekä suomalaisia kansanedustajia.

Viestinä oli kaikille sama: Ukrainan EU-jäsenyyden edistäminen. Chernyshov arvioi, että hanke voi kestää vuosia – ei kuitenkaan vyosikymmeniä, kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ennakoitunut. EU-jäsenyyteen pääsemiseksi Ukrainan on muututtava.

– Me olemme jo nyt yllättäneet maailman sinnikkyydellämme, ja näin teemme myös valmistautuessamme Euroopan unionin äsenyyteen, lupaa Ukrainan presidentin erityislähettiläs.

"Suomalaiset tukevat ukrainalaisia sydämestään"

Chernyshov luettelee Ukrainan muutoshankkeita: poliittisten instituutioiden ja talouden kehittäminen, oikeusvaltioperiaate ja lainmukaisuus ovat listalla.

Hänen mukaansa uudistukset ovat jo alkaneen, huolimatta Venäjän jo vuonna 2014 käynnistämästä hyökkäyksestä.

– Sota ei ole syy luopua talouden uudistamisesta, sanoo Chernyshov ja mainitsee Ukrainan saaneen kiitosta Euroopan komissiolta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Euroopan Unionin parlamentille videoyhteyden välityksellä 1. 3. 2022 Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Yle tekee haastattelua Helsingin kauppatorin tuntumassa, missä Ukrainan liput liehuvat monien talojen katoilla. Itävallan ja Ruotsin kautta Suomeen tullut vieras on havainnut suomalaisten mielialan.

– Kun nousin Finnairin koneeseen ilmaisi henkilökunta myötätuntonsa miltei kyyneleet silmissään. Suomalaiset tukevat ukrainalaisia täydestä sydämestään.

"Suomen taistelu talvisodassa on meille opetus"

Chernyshov muistuttaa Ukrainalla ja Suomella olevan historiallisia yhtäläisyyksiä, ja mainitsee vuosien 1939-40 kuuluisan sodan, kuten hän talvisotaa kutsuu.

– Suomalaisten taistelu maansa koskemattomuuden puolesta on meille suuri opetus.

Chernyshovin ottaa esille myös ajankohtaisemman vertauksen. Ukrainan tavoitellessa Euroopan unionin jäsenyyttä Suomi ja Ruotsi ovat hakeutumassa Natoon.

– Tällöin voi vastaan tulla maita, jotka esittävät outoja näkemyksiä estääkseen jäsenyyden tai tehdäkseen kauppaa. Minusta tässä on yhteisiä piirteitä, sanoo Chernyshov.

– Nyt Ukraina taistelee olemassaolonsa ja alueellisen koskemattomuuden puolesta. Parhaiten sitä auttaisi parhaiten Euroopan unionin vahva sitoutuminen, ja ehdokasjäsenyyden tarjoama tiekartta EU:n täysjäsenyyteen.

Lue myös:

.
.