Hyppää sisältöön

Suomeen syksyllä uusia koronalääkkeitä ja seuraavan sukupolven rokotteita – "Haavoittuvia suojattava edelleen", sanoo STM:n Puumalainen

Viimeistään syksyksi ennustetaan Suomeen uutta korona-aaltoa, mutta tehokkaampia koronalääkkeitäkin on tulossa.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen A-studiossa.
Uusilla viruslääkkeillä pystytään hoitamaan koronaa huomattavasti tehokkaammin kuin aikaisemmin, kertoi STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen A-studiossa keskiviikkona.

Suomeen on syksyllä tulossa uusia viruslääkkeitä, joilla pystytään hoitamaan koronaa huomattavasti tehokkaammin kuin aikaisemmin, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) turvallisuus ja terveys -osaston osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

– Kun viruslääkitys aloitetaan varhain, se pienentää selvästi riskiä sairastua vakavasti koronaan. Täytyy tunnistaa ne ryhmät, jotka hyötyvät lääkkeestä eniten ja varmistaa, että he myös lääkettä saavat, Puumalainen sanoo.

A-studiossa keskiviikkona vieraillut Puumalainen vahvistaa, että tutkimukset tehokkaammista, seuraavan sukupolven koronarokotteista valmistuvat kesän aikana.

– Suomi ja muut Euroopan maat ovat tehneet ennakkohankintasopimuksen. Jos tehokkaampia rokotteita tulee käyttöön, me niitä myös saamme.

Koronaan kuolleiden ikääntyneiden määrä on ollut Puumalaisen mukaan liian korkea. Hänen mielestään ikääntyneille on tarjottava mahdollisuus suojautua virukselta erittäin tehokkaasti.

– Se on sitten henkilökohtainen asia, jos haluaa enemmän sosiaalista elämää. Ne, jotka ovat kaikkein haavoittuvimpia, kyllä heitä täytyy erittäin tehokkaasti suojata edelleen ensi syksynä.

Infektiotautien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä pitää tärkeänä, että neljänsiä koronarokotteita ryhdytään antamaan laajennetummin myös yli 70-vuotiaille ja mahdollisesti syyskuussa saapuvia uusia täsmärokotteita.

– Tärkeää on nyt kertoa, että pandemia ei ole ohi. Ikääntyneiden ja riskiryhmien on tärkeää käyttää ruuhkaisissa paikoissa hengityssuojainta, Ruotsalainen painottaa.

Ruotsalaisen mukaan koronan hoitoon on tulossa yhdestä kahteen avohoidossa annettavaa viruspohjaista koronalääkettä.

– Uusien koronalääkkeiden kohdalla olisi tärkeää ottaa ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat huomioon, jotta voitaisiin estää vakavaa sairastumista ja sairaalahoitoon joutumista.

Vaikka koronapandemia jatkuu, maskien käyttö on vähentynyt rajusti. THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo, että maskien käyttöä ei ole suinkaan kielletty.

– Ne ihmiset, jotka ajattelevat olevansa riskissä, niin kyllä he käyttävät yhä. Tauti tuli valitettavasti, ja teemme kaikkemme uusien lääkkeiden ja rokotteiden suhteen, mutta toivottavasti yhteiskuntaa ei jouduta uudelleen sulkemaan.

Katso koko keskiviikon A-studio Yle Areenassa.

Lue lisää:

.
.