Hyppää sisältöön

Lysytšanskissa kerätään kuolleita joukkohautoihin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Lysytšanski ja Sjeverodonetski ovat olleet viime päivinä venäläisjoukkojen hyökkäyksen keskiössä. Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosaan, jossa se pyrkii saamaan haltuunsa viimeisen osan Luhanskia.

Venäläisjoukkojen pommittamia kerrostaloja Kramatorskissa Donbassin alueella Ukrainassa kuvattuna 25. toukokuuta. Kuva: Aris Messinis / AFP

Kokosimme tähän juttuun eilisillan ja kuluneen yön keskeiset Ukrainan sotaan liittyvät uutiset.

Luhanskin kuvernööri: Lysytšanskissa kerätään kuolleita joukkohautoihin

Itä-Ukrainassa Lysytšanskissa poliisit keräävät kuolleiden ruumiita joukkohautoihin, kertoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhii Haidai keskiviikkona.

Hän sanoo, että yhteen Lysytšanskin joukkohaudoista on haudattu kaikkiaan jo noin 150 kuollutta.

Lysytšanski ja Sjeverodonetski ovat olleet viime päivinä venäläisjoukkojen hyökkäyksen keskiössä. Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosaan, jossa se pyrkii saamaan haltuunsa viimeisen osan Luhanskia.

Haidai on kuvaillut taisteluita "erittäin vaikeiksi".

– Tuleva viikko on ratkaiseva, Haidai sanoi.

Hän sanoi uskovansa, että Venäjän tavoitteena on saada Luhanskin alue haltuunsa hinnalla millä hyvänsä.

Ukrainan ulkoministeri: Ukraina tarvitsee kipeästi raketinheittimiä

Ukraina on toistanut pyyntönsä saada lisää aseapua kumppaneiltaan, kertoo brittiläinen sanomalehti Guardian verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Ukraina tarvitsee kaikkein kipeiten raketinheittimiä, jotta maa voisi vastata venäläisjoukkojen tulivoimaan.

Kuleba kertoi asiasta Sveitsissä Davosin talousfoorumissa keskiviikkona.

– Taistelut Donbassin alueella muistuttavat hyvin paljon toisen maailmansodan taisteluita, Kuleba sanoi.

– Monet kylät ja kaupungit eivät ole enää olemassa. Ne ovat kaikki muuttuneet kivimurskaksi Venäjän tykistön ja raketinheittimien toimesta, Kuleba lisäsi.

Davosissa puhuessaan Kuleba esitti myös kritiikkiä. Hän syytti sotilasliitto Natoa toimettomuudesta Ukrainan auttamisessa sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan.

Kuleba kuitenkin kiitti Euroopan unionia, jonka tuki Ukrainalle on hänen mukaansa ollut mullistavaa.

Zelenskyi torjuu ajatuksen alueiden luovuttamisesta rauhaa vastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi torjuu ajatuksen siitä, että Ukraina luovuttaisi alueitaan rauhan aikaansaamiseksi Venäjän kanssa. Zelenskyi kertoi asiasta päivittäisessä puheessaan keskiviikkoiltana.

– Monessa länsimaisessa mediassa on esitetty ajatuksia, että Ukrainan pitäisi ilmeisesti hyväksyä niin sanottu vaikea kompromissi ja luovuttaa maa-alueitaan rauhaa vastaan, Zelenskyi sanoi.

Hän lisäsi, että alueluovutuksia ehdottavat tahot eivät onnistu näkemään tavallista kansaa, joka varsinaisesti asuu luovutettavaksi ehdotetuilla maa-alueilla.

Zelenskyin mukaan "menneille vuosisadoille jumiutuneet painostajat elävät ajassa, jolloin kansakuntien intressejä yritettiin kaupata diktaattorien halujen lepyttämiseksi".

.
.