Hyppää sisältöön

Venäjä saattaa aloittaa jälleen Moskvitš-autojen tuotannon

Ranskalaisen Renaultin lähtö Venäjältä voi avata mahdollisuuden neuvostoylpeyden uustuotantoon.

Moskvitsh-tehtaan avaaminen herättää keskustelua Venäjällä
Moskvitsh-tehtaan avaaminen herättää keskustelua Venäjällä

Ranskalainen Renault-autotehdas on ilmoittanut lopettavansa tuotantonsa Moskovan liepeillä olevassa tehtaassaan Ukrainan sodan takia.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin näki tässä mahdollisuuden herättää Neuvostoliiton ajan tunnettu Moskvitsh-automerkki jälleen henkiin. Sobjanin esitti viime viikolla, että entinen Renault'n tehdas kansallistetaan ja siinä aletaan tuottaa Moskvitšeja.

Suomessakin tunnettu "Mosse" oli Neuvostoliiton aikana haluttu, ja sitä pidettiin hienompana kuin kansanautona pidettyä Ladaa. Moskvitšeja valmistettiin vuosina 1946–2001, eli pitkään Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Uutistoimisto Reuters on käynyt Mosse-harrastajien tapaamisessa ja kysellyt ajatuksia merkin mahdollisesta uustuotannosta. Vastaanotto oli ristiriitainen, kukaan ei vaikuttanut erityisen innostuneelta.

– Moskvitšiin ei pitäisi koskea. Se kuoli. Se tapettiin, sanoo Stanislav Tsibulski Reutersille. Tsibulskin mielestä uusi Mosse-tuotanto olisi "pyhäinhäväistys". Hän muistuttaa, että kun tehdas suljettiin, tuhannet jäivät työttömiksi, eivätkä edes saaneet palkkojaan.

Moskovalainen Sergei Ushakov ilahtuisi uustuotannosta. Silti hänkin sanoo, että Venäjän pitäisi keskittyä uusiin autoihin, eikä menneisyyden merkkeihin.

Voit lukea lisää Moskvitš-hankkeesta tästä.

.
.