Hyppää sisältöön

Jo lukuisat valtiojohtajat ovat nähneet sodan runteleman Ukrainan – keräsimme kuvakollaasin tärkeimmistä valtiovieraista sodan ajalta

Kevään aikana monien maiden valtiojohto on tehnyt yllätysvierailuja Ukrainaan. Tänään listalle liittyi myös Suomen pääministeri Sanna Marin.

Puolan presidentti Andrzej Duda vieraili huhtikuussa Kiovan läheisessä kylässä. Dudan tapaan myös Sanna Marin kuvattiin suojaliiviin pukeutuneena vierailunsa aikana. Kuva: Jakub Szymczuk / AOP

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) on vieraillut Ukrainassa tänään helatorstaina 26. toukokuuta.

Ukrainalaismedian mukaan Marin on käynyt sodassa tuhoutuneissa kaupungeissa Kiovan pohjoispuolella ja vieraillut muun muassa Butšassa ja Irpinissä. Matkasta ei tiedotettu etukäteen.

Kevään sodan Euroopan ja Amerikan maiden valtiojohto on tehnyt useita yllätysvierailuja Ukrainaan. Erityisesti Britannian pääministeri Boris Johnsonin vierailu huhtikuinen Kiovan hiljentyneillä kaduilla näkyi mediassa kautta maailman.

Johnsonin käynti Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa toteutettiin 9. huhtikuuta näyttävään tyyliin. Kuva: Ukrainan presidentin kanslia

Marin on toinen pohjoismainen pääministeri, joka on vieraillut Ukrainassa. Tanskan pääministeri Mette Frederiksen tapasi (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Kiovassa huhtikuussa. Lisäksi Ukrainassa ovat vierailleet ainakin Ruotsin ulkoministeri (siirryt toiseen palveluun) Ann Linde ja Norjan suurkäräjien puhemies (siirryt toiseen palveluun) Masud Gharahkhani.

Itäisen Euroopan Nato-maiden presidentit matkustivat huhtikuun puolivälissä Ukrainaan rautateitse (siirryt toiseen palveluun), tapasivat Zelenskyin Kiovassa ja vierailivat sodan runtelemassa Borodyankan kaupungissa. Mukana yhteisdelegaatiossa olivat Puolan presidentti Andrzej Duda, Liettuan Gitanas Nauseda, Viron Alar Karis ja Latvian Egils Levits.

Baltian maiden ja Puolan presidentit olivat ensimmäiset valtionpäämiehet, jotka vierailivat Ukrainassa Venäjän helmikuisen hyökkäyksen jälkeen. Kuva: Jakub Szymczuk / AOP

Noin kaksi viikkoa sitten Zelenskyin tapasivat yllätysvierailullaan Hollannin ulkoministeri Wopke Hoekstra ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock, jotka keskustelivat muun muassa (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan havittelemasta nopeasta EU-jäsenyydestä – alleviivaten myös sitä, ettei oikotietä voi antaa.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kävi vierailunsa aikana myös Butšan joukkohautauspaikoilla. Kuva: Lehtikuva

Ukrainan toiveet jäsenyysprosessin nopeuttamisesta eivät ole ottaneet tuulta alleen Zelenskyin toivomalla tavalla. Viime sunnuntaina Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune arvioi, että jäsenyyden saavuttamiseen voi mennä jopa 15 tai 20 vuotta (siirryt toiseen palveluun).

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili myös huhtikuussa Kiovassa. Von der Leyenin mukaan vierailun tarkoituksena oli kuitenkin osoittaa, että Ukrainalla on Euroopan horjumaton tuki (siirryt toiseen palveluun).

Von der Leyen ja Zelenskyi keskustelivat Kiovassa esimerkiksi unionin Venäjän vastaisista talouspakotteista. Kuva: EU COMMISSION / POOL

Myös YK:n pääsihteeri António Guterres tapasi Zelenskyin aivan huhtikuun lopussa. Ukrainan presidentinhallinto kertoi Venäjän tehneen pääkaupunkiin ohjusiskuja Guterresin vierailun aikaan. Guterresin tiedottaja kertoi medialle, että yksi Kiovaan iskenneistä ohjuksista osui lähelle hotellia, johon pääsihteeri oli majoittunut.

Myös Guterres näki ohjusten aiheuttamat tuhot Borodyankassa 28. huhtikuuta. Kuva: Sergei Supinsky / AFP

Atlantin toiselta puolelta Ukrainassa on valtiovieraillut esimerkiksi Kanadan pääministeri Justin Trudeau. Korkea-arvoisin Yhdysvaltain johdon edustaja Kiovassa on toistaiseksi ollut edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi, joka kiitteli Zelenskyiä taistelusta vapauden puolesta.

Zelenskyi myönsi Pelosille vierailun yhteydessä Ruhtinatar Olgan ritarikunnan kunniamerkin. Ukrainalainen kunnianosoitus voidaan myöntää eri aloilla ansioituineille naisille. Kuva: EPA-EFE / AOP

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin vierailivat huhtikuussa Kiovassa ja lupasivat silloin lisätukea Ukrainalle.

Jill Biden toi mukanaan näyttävän kukkakimpun ja kertoi tukensa Ukrainan ensimmäiselle naiselle Olena Zelenskalle. Kuva: Susan Walsh / AFP

Myös Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Jill Biden ja Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska tapasivat amerikkalaisviestimien mukaan Uzhorodin kaupungissa Ukrainan ja Slovakian rajalla.

Lue myös:

.
.