Hyppää sisältöön

Professori: Marinin vierailulla sotaa käyvään Ukrainaan on Suomelle erityinen symbolinen merkitys sekä historian että tulevaisuuden takia

Valtiojohtajien Ukrainan-vierailuilla voidaan kompensoida materiaalisen tuen rajallisuutta ja todistaa omin silmin sodan tuhoja.

Zelenskyi kiitteli sosiaalisessa mediassa Suomen Ukrainalle antamaa tukea ja kiitti Marinia vierailusta. Kuva: kuvakaappaus Instagramista Zelenskyi official-sivulta

Valtiojohtajien vierailuissa sotaa käyvään Ukrainaan on taustalla sekä symbolisia että konkreettisia merkityksiä.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvioi, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) Ukrainan-vierailun kaltaiset tapaamiset ovat etenkin tuen osoituksia Ukrainalle sodassa Venäjää vastaan.

Yksi ulottuvuus voi Teivaisen mukaan olla myös se, että Yhdysvalloissa ja Euroopassa pohditaan, missä menee raja Ukrainan materiaalisessa tukemisessa.

– Materiaalista tukea ei toisaalta voida antaa yhtä paljon kuin Ukraina pyytää ja maissa saattaa olla sisäpoliittisia paineita siitä, että tukea pitää antaa enemmän. Näillä vierailuilla tukea voidaan osoittaa muilla tavoilla, Teivainen toteaa.

Vierailut saattavat osaltaan olla siis tapa kompensoida materiaalisen tuen rajallisuutta ja osoittaa maiden välisiä hyviä suhteita.

Usein vierailujen yhteydessä matkaan lähtee myös valtuuskuntia, jotka neuvottelevat ja sopivat yhteistyömuodoista. Tiedossa ei kuitenkaan toistaiseksi ole, onko Marinin vierailun yhteydessä neuvoteltu myös konkretiasta.

Vierailuilla sotaa käyviin maihin on suurempi symbolinen merkitys kuin rauhanajan vastaavilla.

– Tärkeää vierailulla on nimenomaan se, että ollaan paikalla ja nähdään omin silmin. Esimerkiksi käynnit Butšassa, josta on tullut tärkeimpiä symboleja sille, miten Venäjän on katsottu toimineen Ukrainassa, Teivainen arvioi.

Ukrainalaismedian mukaan myös Marin kävi sodassa tuhoutuneissa kaupungeissa Kiovan pohjoispuolella ja vieraili muun muassa Butšassa ja Irpinissä.

Suomessa sodalla on erityinen merkitys poliitikoille ja kansalle

Teivainen arvioi, että Suomessa Ukrainan kysymys on otettu monia maita laajemmin omaksi sekä poliitikkojen että kansalaisten kesken, sillä siinä nähdään samankaltaisuuksia sekä historian että mahdollisen tulevaisuuden kannalta.

– Symbolisesti vierailua voi lukea myös siitä näkökulmasta, että Suomella ajatellaan olevan tietynlainen riski joutua samantyyppisen hyökkäyksen kohteeksi.

Jos Suomi joutuisi konfliktiin, voivat menneet vierailut Teivaisen mukaan pienellä painoarvolla vaikuttaa siihen, miten Suomeen suhtaudutaan.

Osin tästä syystä itäisen Euroopan keskinäinen diplomatia on korostunut sodan aikana. Esimerkiksi Baltian maiden ja Puolan presidentit tapasivat huhtikuussa Zelenskyin (siirryt toiseen palveluun) Kiovassa ja vierailivat sodan runtelemassa Borodyankan kaupungissa.

Myös ajankohdalla on todennäköisesti merkitystä vierailun kannalta. Teivainen arvioi, että Marinin vierailu vahvistaa symbolisesti liimaa, jolla Suomi pyrkii sitomaan itseään puolustusliitto Natoon.

Toistaiseksi valtioneuvosto ei ole tiedottanut enempää vierailusta, mutta on vahvistanut sen Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Vierailut ilman ennakkoilmoituksia tai akuuttia tiedotusta ovat olleet sodan aikana tyypillisiä turvallisuussyistä.

Juttua täsmennetty 26.5. kello 18.23. Korvattu sanat valtiovierailu sanoilla vierailu.

Lue myös:

.
.