Hyppää sisältöön

Ensiasuntoa etsivien tilanne on vuosikausien jälkeen helpottumassa – kolme seikkaa painaa yksiöiden hintoja miinukselle

Hypo ennustaa yksiöiden hintojen laskevan kuluvana vuonna. Koko asuntomarkkinalla Hypo odottaa vielä puolentoista prosentin hintojen nousua.

Uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna enemmän kuin 30 vuoteen. Arkistokuva Helsingin Pasilasta. Kuva: Esko Jämsä / AOP

Ensimmäiseen omistusasuntoon on ollut jatkuvasti vaikeampaa päästä käsiksi kaupungeissa.

Ensiasunnon ostaja etsii tyypillisesti yksiöitä, mutta niiden hinnat ovat kohonneet selvästi muita asuntoja nopeammin jo 2010-luvun taitteesta lähtien.

Yksi seuraus on se, että ensiasunnon ostajien keski-ikä on ollut nousu-uralla jo vuosikausia.

Nyt pientä ensiasuntoa etsivän tilanne on pitkästä aikaa helpottumassa. Yksiöiden hinnat ovat jo laskeneet viimeisistä vuosieneljänneksistä, ja Hypo ennustaa, että laskusuunta jatkuu.

– Me odotamme, että yksiöiden hinnat kääntyvät laskuun tänä vuonna koko vuoden osalta, mikä olisi ensimmäinen kerta sitten 90-luvun laman, kun yksiöt laskevat koko maassa, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Koko asuntomarkkinalle Hypo odottaa kuluvalle vuodelle vielä puolentoista prosentin hintojen nousua. Yksiöiden neliöhinnat siis laskisivat suhteessa suurempiin asuntoihin.

Miksi yksiöiden hinta putoaa? Yle kokosi tärkeimmät vastaukset.

1. Moni sijoittaja vetäytyy asuntomarkkinoilta

Ensiasunnon ostajat ovat jo pitkään joutuneet kilpailemaan yksiöistä asuntosijoittajien kanssa. Viime vuosina asuntosijoittajat ovat vieneet yli puolet myynnissä olevista yksiöistä.

Kahden viime vuoden tulikuumilla asutomarkkinoilla moni asunto on ostettu sokkona jo ennen ensimmäistäkään julkista näyttöä. Tässä kilpailussa sijoittajat ovat yleensä voittajia, koska he tuntevat alueet ja taloyhtiöt ensiasunnon ostajia paremmin.

Nyt lukuisat sijoittajat vetäytyvät yksiömarkkinoilta, koska tuotto-odotukset ovat pudonneet.

Yksiöitä ja muita pieniä kaupunkikoteja etsiville ensiasunnon ostajille se tarkoittaa helpompia olojoa, toteaa Hypon Brotherus.

– Sijoittajien kanssa ei joudu taistelemaan enää niin verissä päin.

Vuokrahinnat ovat monin paikoin laskeneet tai vuokrien nousu on ainakin hidastunut. Kaupungeissa vuokramarkkinat käyvät yhä hitaalla koronapandemian jäljiltä, kun moni ahkerimmista vuokraajista, eli esimerkiksi palvelusektorin työntekijöistä, on muualla. Kysyntä sakkaa myös turisteille suunnatuissa lyhytvuokrauspalveluissa, kuten Airbnb:ssä.

Samalla kun tulopuoli on heikentynyt, kustannukset ovat kasvaneet. Korkojen nousu kasvattaa asuntosijoittajien rahoitusmenoja ja inflaatio yhtiövastikkeita esimerkiksi lämmityskulujen kautta.

2. Ennätysvilkas rakentaminen lisää asuntojen tarjontaa

Tänä vuonna uusia asuntoja valmistuu enemmän kuin vuosikymmeniin. Viimeksi yhtä paljon asuntoja on valmistunut vuonna 1991.

Vilkas rakentaminen lisää tarjontaa, mikä hidastaa hintojen nousua. Vaikutus kohdistuu eritoten yksiöihin, koska huomattava osa viime vuosina valmistuneista asunnoista on yksiöitä.

Yksiöitä etsivillä ensiasunnon ostajilla on siis tarjolla enemmän asuntoja.

Kasvava asuntotarjonta vaikuttaa asuntojen hintojen lisäksi myös vuokramarkkinaan. Kun asuntoja on enemmän, vuokrahintoihin tulee laskupainetta. Se heikentää halukkuutta asuntosijoittamiseen, mikä puolestaan vähentää asuntojen kysyntää.

3. Kysyntä suuntautuu suurempiin neliöihin

Pandemia-aikana ostajat ovat halunneet aiempaa suurempia asuntoja. Kehitys näyttää jatkuvan, ja tällä hetkellä hinnat nousevat aiempaa suuremmissa asunnoissa.

Kun kysyntää siirtyy suurempiin asuntoihin, yksiöiden kysyntä heikkenee ja hintoihin tulee laskupainetta.

Se helpottaa jälleen pientä ensiasuntoa etsivää.

Voit keskustella aiheesta 27. toukokuuta klo 22 asti.

Lue lisää:

.
.