Hyppää sisältöön

Analyysi: Pääministeri Marinin kolme viestiä Kiovasta

Pikavisiitiltä Ukrainaan Sanna Marin (sd.) lähetti kolme viestiä maanantaina kokoontuville EU-maiden johtajille, arvioi politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat torstaina Kiovassa. EU-maiden johtajien Eurooppa-neuvosto kokoontuu maanantaina ja tiistaina. Kuva: EPA-EFE

Päämiesten vierailuista Venäjän hyökkäysten kohteena olevaan Ukrainaan ei juuri hiiskuta etukäteen. Niin ei Suomen pääministeri Sanna Marininkaan. Tieto matkasta tuli julki vasta kun Marin oli jo käynyt Venäjän tuhon ja kauheuksien koettelemissa Butšassa ja Irpinissä, ja palaamassa pääkaupunkiin Kiovaan.

Marin matkusti Ukrainaan virkaveljensä pääministeri Denys Smyhalin kutsusta. Viestit maailmalle lähtivät kuitenkin presidentti Volodymyr Zelenskyin tapaamisesta.

Käynnillään Marin vakuutti, ettei ukranainalaisia ole unohdettu, ei vaikka sotaa on nyt käyty jo yli kolme kuukautta. Marinin viesti numero yksi: sota Euroopan ytimessä ei saa muuttua uudeksi normaaliksi.

Marin vaatii kuudetta pakotelistaa

Viime viikkoina Suomen valtiojohto on hyvn selvin sanoin tuominnut Venäjän sotatoimet ja asettunut viidellä asetoimituksella Ukrainan tueksi. Marin viesti samaa Kiovassa, mutta laajensi aiheen koskemaan EU:n kuudetta pakotelistaa.

Marinin mukaan ensi viikon alussa kokoontuvan Eurooppa-neuvoston on päätettävä uusista järeistä lisäpakotteista, joita Unkari on tähän saakka vastustanut.

Marinin viesti numero kaksi lähti sekä Brysseliin että Budapestiin: Venäjän sotatoimia on vastustettava myös öljyntuontia koskevin pakottein eli kuudes pakotelista on saatava voimaan ja Venäjän sotakassan pulskistaminen EU-maiden maksamilla öljyrahoilla on loputtava.

Ukrainalle EU-hakijamaan asema

Marinin ja Zelenskyin keskusteluissa käsiteltiin myös Ukrainan asemaa Euroopassa. Ukraina haki Venäjän hyökkäysten alettua EU:n jäsenyyttä.

Hakemuksen käsittely on muodollisesti aloitettu, mutta esimerkiksi Saksa ja Ranska ovat suhtautuneet asiaan nihkeästi. Marinin mielestä mitään ohituskaistaa ei pidä järjestää Ukrainallekaan, vaan jäsenyys toteutuu sitten aikanaan, kun ehdot täyttyvät.

Marinin mielestä Ukrainalle pitäisi nyt kuitenkin myöntää ehdokasmaan status, vaikka jäsenyyden toteutuminen kestäisikin. Marinin kolmas viesti: EU:n on nyt annettava selvä merkki siitä, että Ukraina on jatkossa osa länttä ja Eurooppaa.

Marinin Ukrainan pikavierailun painoarvoa lisää se, että matkan aattona hänellä oli vieras suoraan EU-päätöksenteon ytimestä. Olisi todella outoa, jos vierailun viestejä ei olisi hiottu keskiviikkona Helsingissä ja Kesärannassa vierailleen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin kanssa.

Lue lisää

.
.