Hyppää sisältöön

Texasin kouluampuminen: Poliisin hidasta toimintaa arvostellaan – hätääntyneet vanhemmat yrittivät päästä sisälle koulurakennukseen

Poliisin kerrotaan muun muassa käyttäneen etälamautinta erääseen lastaan etsineeseen isään.

Surevia ihmisiä Texasin Uvaldessa kouluampumisen jälkeen. Kuva: Tannen Maury / EPA

Viranomaiset, vanhemmat ja silminnäkijät ovat kertoneet uusia tietoja Texasin Uvaldessa tiistaina sattuneesta järkyttävästä kouluampumisesta.

Poliisi vahvisti torstaina, että 18-vuotias epäilty ehti tehdä hirmutekojaan koulurakennuksessa jopa tunnin ajan, ennen kuin poliisi surmasi hänet.

Koulun ulkopuolelle oli kerääntynyt hätääntyneitä vanhempia, jotka olivat turhautuneita siitä, etteivät paikalla olleet poliisit rynnännet sisään kouluun estämään tragediaa. Monet vanhemmat kuulivat laukauksia koulurakennuksesta ja pyrkivät itse sisään, mutta paikalla olleet poliisit estivät tämän.

Yksi paikalla olleista äideistä, Angeli Rose Gomez, kertoi The Wall Street Journal -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hänet pistettiin käsirautoihin, kun hän vaati poliiseja toimimaan.

– Poliisi ei tehnyt mitään. He vain seisoivat aidan luona, Gomez kertoo.

Gomezin mukaan poliisi vapautti hänet käsiraudoista sen jälkeen, kun paikalle tuli Gomezin tunteva poliisi, joka vakuutti muut poliisit siitä, että nainen voidaan päästää vapaaksi. Tämän jälkeen Gomez kertoo juosseensa kouluun, mistä hän löysi kaksi lastaan.

Gomez kertoi lisäksi lehdelle nähneensä, kuinka poliisi käytti etälamautinta erääseen isään, joka lähestyi bussia löytääkseen lapsensa. Gomezin mukaan tämä tapahtui sen jälkeen, kun 18-vuotias hyökkääjä oli surmattu.

– He eivät tehneet sitä [käyttäneet etälamautinta] ampujaan, mutta meille he tekivät niin. Siltä se tuntui, sanoi Gomez.

Asevalmistaja perui osallistumisensa NRA-kokoukseen

Yksi paikalle kiirehtineistä isistä, Victor Luna, kuvaili CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), kuinka turhautuneita koulurakennuksen ulkopuolella olleet vanhemmat olivat.

– Sanoin yhdelle poliiseista, että jos he eivät halua menne sisälle, voisi hän lainata minulle asetta ja luotiliiviä, jotta minä voisin mennä hoitamaan asian. He sanoivat ei, Luna sanoi.

Poliisin luoteihin lopulta kuollut 18-vuotias oli aseistautunut käsiaseella ja rynnäkkökiväärillä. Kyseistä rynnäkkökivääriä valmistava asevalmistaja Daniel Defence on ilmoittanut, ettei se aio osallistua täällä viikolla järjestettävään Kansallisen kiväärijärjestö NRA:n kokoukseen.

– Meidän mielestämme tämä viikko ei ole sovelias ajankohta sille, että markkinoimme tuotteitamme Texasin NRA-kokouksessa, asevalmistaja kertoi.

Lisää aiheesta:

.
.