Hyppää sisältöön

Pankit eivät luota Moskovan pörssiin, joten tekeillä on vaihtoehtoinen tapa määritellä ruplan arvo Venäjän ulkopuolella

Venäjän ruplalle on suunnitteilla noteeraus, joka on syntynyt maan ulkopuolella suurten pankkien välisessä kaupassa. Se saattaa tulla käyttöön jo vajaan parin viikon kuluttua.

Kuva: Ruuti Ylitalo / Yle

Epäluulo Moskovan pörssin ruplanoteerausta kohtaan on viime aikoina kasvanut.

Suomen Pankin Bofit viikkokatsauksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan tällä viikolla ruplan virallinen dollarikurssi on ollut noin 57 ruplaa. Edellisen kerran rupla oli yhtä vahva vuoden 2018 keväällä.

Kurssin vahvistumista tukee toki se, että Venäjällä on historiallisen suuri vaihtotaseen ylijäämä.

Valuuttamarkkinoilla on kuitenkin voimassa myös monia rajoituksia ja ne tukevat ruplan kurssia keinotekoisesti.

– Miten hinnoitella esimerkiksi valuuttajohdannaisia, jos ei pysty luottamaan, että sen alla oleva valuuttakurssi on markkinakurssi eikä vaan jokin Venäjän keskuspankin päättämä kurssi. Se on hankalaa esimerkiksi erilaisilta valuuttakurssiriskeiltä suojautuessa, sanoo nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (BOFIT) tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankista.

Epäluulo näkyy Moskovan pörssin ja pankkien välisen offshore-noteerauksen eroissa.

– Moskovan pörssin onshore- ja kansainvälisten pankkien välisissä offshore-noteerauksissa on ollut viime aikoina isoja eroja, sanoo Danske Bankin valuuttamyynnistä vastaava johtaja Eero Appelqvist.

Offshore-noteeraus käyttöön ehkä jo kesäkuun alussa

Uutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun)mukaan valuuttatreidaajat ovatkin nyt ottamassa Moskovan pörssin rupla-noteerauksen rinnalle myös pörssin ulkopuolisen, pankkien välillä syntyneen, offshore-noteerauksen viralliseen käyttöön.

Toiminta voisi alkaa kehittyvien talouksien finanssi- ja pääomamarkkinoihin keskittyvän yhdistyksen EMTA:n mukaan jo 6. kesäkuuta. Järjestelmäalustana olisi WM/Refinitive.

– Refinitiven julkaisemaa ruplan fixing-kurssia voitaisiin siis käyttää, kun hinnoitellaan vaikkapa tiettyjä johdannaisia. Tämä liittyy esimerkiksi valuuttaoptioihin tai koron- ja valuutanvaihtosopimuksiin, Appelqvist sanoo.

– Markkinoilla siis kaavaillaan vaihtoehtoista tapaa määritellä ruplan arvo päivittäin. Ajatus on, että kun kauppaa käydään Venäjän rajojen ulkopuolella, niin se olisi silloin lähempänä oikeaa markkinahintaa, Korhonen sanoo.

Rupla heikkeni jyrkästi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ruplan virallinen dollarikurssi kävi jopa 120 ruplassa, mutta sittemmin rupla on vahvistunut. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Merkitsee Venäjän eristäytymistä entisestään

Uudistuksella voisi olla toteutuessaan merkitystä myös Danske Bankissa.

– Toki tällä olisi meillekin vaikutuksia. Olemme tehneet johdannaiskauppaa myös ruplissa. Se on toki vähentynyt, kun suomalaisyritykset ovat vetäytyneet Venäjältä, Appelqvist sanoo.

Isossa kuvassa offshore-noteerauksella on kuitenkin myös toinen merkitys.

– Tämä on taas yksi esimerkki siitä miten Venäjä irtoaa omilla toimillaan maailmantalouden valtavirrasta. Se on tässä mielenkiintoisin ja merkittävin seikka, Korhonen sanoo.

Lue lisää:

.
.