Hyppää sisältöön

The Economist selvitti Venäjän hyökkäyksen alkupäivien kaaosta Tšernobylin ydinvoimalassa: henkilökunta oli ydinjätteen ja tulituksen välissä

Ukrainan sodassa on hyökätty myös ydinvoimaloihin, jotka kansainvälisten sopimusten mukaan pitäisi jättää sotilaallisten toimien ulkopuolelle. Brittiläinen The Economist-lehti selvitti tapahtumia Tšernobylin voimalassa Venäjän valtauksen aikana.

Venäläisjoukot pitivät hallussaan Tšernobylin voimalaa yli viisi viikkoa. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Venäjän joukot tunkeutuivat Tšernobylin ydinvoimalaan sodan toisena päivänä ja pitivät sitä hallussaan 38 vuorokautta.

Käytöstä poistetussa voimalassa säilytetään radioaktiivista jätettä. Sen ympärille on muodostettu 30 kilometrin levyinen suojavyöhyke on osin Ukrainan, osin Valko-Venäjän puolella.

Henkilökunta antoi hälytyksen kuultuaan hävittäjien ja pommitusten ääniä voimalan lähistöltä.

The Economist-lehti (siirryt toiseen palveluun)(maksumuurin takana) on selvittänyt työntekijöiden haastattelujen perusteella yli kuukauden jatkunutta valtauksen aikaa voimalassa. Laitoksen vaaran viikoista on haastateltu muun muassa voimalan turvallisuuspäällikkö Valeri Semenovia.

Venäjän sotilaat tunkeutuivat sodan alussa myös edelleen toiminnassa olevaan Zaporižžjan voimalaan. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Tšernobylissä oli hyökkäyspäivänä töissä 103 ihmistä. Työntekijät kulkevat normaalisti laitokselle lähijunalla Slavutytšista, mutta he päättivät jäädä laitokselle varmistamaan sen turvallisuutta. Myös rautatielinja oli vaurioitunut, raiteelta oli poistettu kiskoja.

Henkilökunta katseli valvontakameroista voimalan portille kokoontuneita venäläissotilaita. Heitä oli voimalan alueella valtauksen aikana enimmillään viitisensataa.

"Sotasaaliiksi ydinjätettä"

Sotilaat eivät olleet toivottuja vieraita. Pitkien neuvottelujen jälkeen voimalan henkilökunta sai sotilaat taipumaan siihen, ettei aseita käytetä voimalan operatiivisilla alueilla. Sotilaille jaettiin passit, joilla pyrittiin kontrolloimaan turvallista kulkua.

– Sotilailla ei tuntunut olevan käsitystä laitoksen toiminnasta. Sanoinkin, että jos sotasaalista haluatte, voin laittaa sitä taskuunne, muistelee turvallisuuspäällikkö Semenov.

Osa voimalaan tunkeutuneista joukoista tuli Mongoliasta, nuoret sotilaat eivät olleet kuulleet lähes 40 vuoden takainen onnettomuudesta..

Herätyskellot ja keittimet kelpasivat ryöstelijöille

Päivien edetessä yhä ikävystyneemmät sotilaat ryhtyivät tihutöihin ja sotasaalisjahtiin. He anastivat laitteita, takavarikoivat autoja ja rikkoivat laitoksen tiloja. Kanttiineista ja lepohuoneista kelpasivat vedenkeittimet ja herätyskellot.

llmeisesti asemasotaan varautuneet sotilaat kaivoivat juoksuhautoja ja ajelivat edestakaisin voimalan ympäristössä, niin kutsutussa Punaisessa metsässä, joka edelleen pahoin saastunutta. Noin kymmenen hehtaarin alue on saanut nimensä ydinonnettomuuden jälkeen pystyyn kuolleiden puunrankojen väristä.

Henkilökunta yritti kaikin tavoin vältellä välikohtauksia ja ilmapiirin kiristämistä. Myös venäläissotilailla oli ilmeisesti ohjeistus välttää väkivaltaisuuksia.

Lehdistötilaisuus "Venäjän avusta" penkin alle

Ruokaa oli tarpeeksi laitoksen vangeiksi jääneille työntekijöille. Keittiöhenkilökunta teki parhaansa tarjotakseen aterioita keitoista lihaan ja kaalisalaattiin. Tuoreesta leivästä oli pulaa.

Uupumus ja epätietoisuus söivät vaativasta työstä jo valmiiksi kuormittuneiden työntekijöiden psyykkistä jaksamista.

Myös venäläiset koettivat saada aikaansa kulumaan, he muun muassa ammuskelivat ilmaan ja tähtäilivät laitosta kuvaavia drooneja.

Yhtenä päivänä Venäjän armeija järjesti laitoksella lehdistötilaisuuden, jossa esiteltiin avunjakelua ukranaisille siviileille. Tästä medianäytöksestä laitoksen väki kieltäytyi.

Venäjän joukot pitivät voimalan alueella vankeina Ukrainan kansalliskaartin jäseniä. Kuva otettu valtauksen päättymisen jälkeen huhtikuussa 2022. Kuva: Mikhail Palinchak / EPA

Juopottelevista venäläissotilaista riskitilanteita

Venäläissotilaat olivat ukrainalaisten mukaan varustautuneet lyhyeen laitoksen valtaukseen. Kun päivät vaihtuivat viikoiksi, turhautuneisuus kasvoi. Niin myös keskustelu tunkeutujien ja voimalan työntekijöiden välillä. Osalle sotilaista tuli yllätyksenä, että laitoksella oli töissä Venäjällä syntynyttä henkilökuntaa

Sotilaat juopottelivat ja huolimattomasta aseenkäsittelystä syntyi vaaratilanteita. Muuan päihtynyt venäläisupseeri laukaisi aseensa kohti turvalllisuuspäällikkö Semenovia. Hän sanoi harrastaneensa venäläistä rulettia.

Samaan aikaan kun epätodellinen tilanne jatkui voimalassa, maailma pidätti hengitystään yhteydenpidon katkeilemisen vuoksi. Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi piti tilannetta "hyvin, hyvin vaarallisena" ja korosti yhteydenpidon tärkeyttä voimalaturvallisuuden ja henkilökunnan jaksamisen vuoksi.

9.3. voimalasta katkesivat sähköt. Ukrainalaiset teknikot matkustivat korjaamaan sähkölinjoja venäläissaattueessa. Taistelut, tarkastuspisteet ja kommuikaatio-ongelmat hidastivat vikojen paikallistamista.

Laitokselle jääneet säännöstelivät sähköä voimalan tarpeisiin. Sisätiloista vähennettiin lämpöä ja poistettiin tuuletus. Työntekijät nukkuivat päällysvaatteissa.

Venäläissotilas vartioi Euroopan suurinta ydinvoimalaitosta, Zaporižžjan voimalaa vappuna 2022. Kuva: Andrey Borodulin / AFP

Valtaisa siivousurakka valtauksen jälkeen

Uusia sotilaita tuli jatkamaan haltuunottoa sodan kolmannella viikolla. Tulijat olivat kokeneet taistelussa menetyksiä. Odotukset nopeasta voitosta olivat haihtuneet. Myös osa laitokseen saarretuiksi jääneestä henkilökunnasta pääsi lähtemään.

Turvallisuuspäällikkö Semenov jäi työtiiminsä kanssa voimalalle.

Huhtikuun alussa venäläiset lähtivät ja veivät mukanaan sotavankeina voimalan vartijoita. Voimalan päärakennukseen nostettiin Ukrainan lippu. Venäläiset ajoivat vielä kerran Punaisen metsässä ja radioaktiivista ainesta päätyi ajoneuvojen mukana muille rintamille.

Vaikka vihollinen on poistunut, henkilökunnan haasteet jatkuvat, pitkällinen siivous- ja raivaustyö kestää pitkään. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on palkinnut voimalaväkeä urhoollisuusmitaleilla.

Lue myös:

.
.