Hyppää sisältöön

Kymiringin MotoGP-kisan peruminen jättää matkailuyrittäjät vaikeaan paikkaan – kunnanjohtaja: "Varauskirjat olivat kisan ympäriltä täynnä"

Lahden seudun markkinointi- ja matkailuyhtiö etsii keinoja paikata yöpyjien menetystä. Iitin kunnanjohtaja Jarkko Salonen uskoo, että kisa ajetaan kesällä 2023.

Kuva Kymiringiltä keskiviikkona 25. toukokuuta 2022. Kuva: Petri Niemi / Yle

Iitin kunnanjohtaja Jarkko Salonen on harmissaan siitä, että Kymiringin heinäkuuksi suunniteltu MotoGP:n MM-osakilpailu ei tänä kesänä toteudukaan.

Ratayhtiö kertoi keskiviikkona 25. toukokuuta, että kisa on peruttu turvallisuuspuutteiden vuoksi, koska rengasvallien rakentaminen viivästyi.

– Paikalliset matkailuyrittäjät ovat investoineet palveluihinsa ja varauskirjat olivat muutamalta viikolta kisan ympäriltä täynnä, sanoo Salonen.

Kunnanjohtajalla on kuitenkin vankka usko, että MotoGP-kisa ajetaan vuoden 2023 kesällä.

– Radan puutteet ovat mielestäni sellaisia, että ne pystytään korjaamaan.

Salosen mukaan varsinkin varikolla on käytetty muun muassa iittiläisiä yrityksiä rakennustöissä. Kunta on saanut yhtiöltä myös noin 50 000 euron kiinteistöverotulot vuodessa.

Korvaavaa tapahtumaa ei näköpiirissä

Lahden seutua markkinoivan Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman ei usko, että MotoGP:n perumisen aiheuttamaa lovea tulevaan matkailukesään pystytään täysin paikkaamaan.

– Tietyllä tavalla olemme taas samassa tilanteessa kuin viime vuonna. Alamme miettiä, mistä ryhdymme ikään kuin haalimaan matkailijoita alueelle. Myönteistä on se, että varausjänne on matkailussa tällä hetkellä tosi lyhyt, joten pystymme saamaan jonkin verran korvaavia matkailijoita.

Forsman toivoo, että majoitusyrittäjät ovat ottaneet ennakkoja.

– Peruutusajankohta on aika lyhyt. Jokaisella matkailuyrittäjällä on omat varaus- ja peruutusehtonsa, joiden mukaisesti he mahdollisesti saavat korvauksia jossain määrin, hän toteaa.

Lähialueilla iso osa majoitusvuorokausista olisi tullut ratamoottoripyöräilykisaan tulevilta talleilta.

Uutta vastaavan kokoluokan tapahtumaa on mahdotonta enää saada heinäkuun toiselle viikonlopulle. Forsmanin mukaan mietinnässä on, voisiko esimerkiksi Lahden uutta Malva-museota hyödyntää suunniteltua enemmän kesämatkailijoiden houkuttelemisessa seudulle.

Iitin osakepotin myyntiä ei vielä viimeistelty

Iitin kunta omistaa Kymiringin ratayhtiöstä 17,2 prosenttia. Kunta on tehnyt esisopimuksen, että se myisi osuutensa.

– Kauppaa ei ole vielä viimeistelty. En osaa vielä arvioida, milloin tämä voisi toteutua, kunnanjohtaja Jarkko Salonen arvioi.

Salosen mukaan esisopimus osakkeiden ostamisesta on sellaisen sijoittajatahon kanssa, joka ei tällä hetkellä omista Kymiring -ratayhtiön osakkeita.

Lue myös:

.
.