Hyppää sisältöön

Erityistuettujen taide ja käsityöt ovat jääneet putiikkien pimentoon, mutta siihen halutaan muutos – "Mielenkiinto on maailmalla nousussa"

Turun Vanhalla Suurtorilla järjestettiin Suomen ensimmäinen erityistuettujen ihmisten valmistamien tuotteiden ja taiteen myyntitapahtuma. Idea syntyi sattumalta.

Eveliina Narkilahti ja Olli Vainio Järvenpäästä tulivat myymään tauluja porvoolaisen Taidestudio Ateljee Eivorin osastolle. Moni työ vaihtoi omistajaa. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Turun Vanhalla Suurtorilla järjestettiin lauantaina Suomen ensimmäinen erityistuettujen ihmisten valmistamien tuotteiden myyntitapahtuma.

Meidän markkinat -nimiseen tapahtumaan osallistui 13 eri kehitysvammaisten ja esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien kanssa toimivaa tahoa eri puolilta Etelä- ja Lounais-Suomea. Kunnallisissa toimintakeskuksissa valmistettujen tuotteiden lisäksi kaupan oli myös erilaisten yksityisten yhdistysten avulla tehtyä tuotantoa.

Kaikille toimijoille on yhteistä se, että niissä erityistä tukea tarvitsevat ihmiset tekevät käsillään esineitä tai taidetta. Tuotteita myydään tavallisesti toimijoiden omissa putiikeissa tai myyjäisissä ja niitä on ollut vaikea saada. Yhteistä suurtapahtumaa pelkästään tukitöiden kauppaammiseen ei ole aiemmin ollut.

Tapahtumassa kävi noin 700 vierasta, ja kaupankäynti oli vilkasta. Myynnissä oli tauluja, mattoja, harjoja, koruja ja erilaisia puisia tai metallisia käyttöesineitä ja vaikkapa fresbeegolfin koreja.

Vantaalaisen Kädentaitopaja Käenkukan kaupparatsut tulivat markkinoille bussilla kantaen kaupattavaa mukanaan. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Idea Meidän markkinoista syntyi, kun Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto poikkesi Turun kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksessa Ravattulassa. Hän havahtui siihen, mitä kaikkea hienoa siellä tehdään ja luodaan.

– Ajatus markkinoista pamahti päähän sillä hetkellä, ja toimintakeskuksen henkilökunta innostui ideasta välittömästi, Aalto muistelee.

Oma tapahtuma tuo tuotantoa näkyville

– Tuetussa toiminnassa tehdään valtavat määrät käsitöitä ja kuvataidetta, mutta niiden näkyvyys suurelle yleisölle jää marginaaliseksi. Samaan aikaan tiedetään, miten valtava merkitys itse tekemisellä on kenen tahansa elämässä, Tiina Aalto sanoo.

Sonja Laine ilmottautui heti ja aina Tiina Aallon järjestämille markkinoille. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Tieto tapahtumasta levisi puskaradiossa kulovalkean tavoin. Yksi paikka, jossa Facebookissa julkaistu tapahtumakutsu huomattiin, oli Laitilassa toimiva monipalvelukeskus Palke.

– Ilmoittauduimme mukaan, ja samalla sanoin, että tulemme joka vuosi, nauraa Palken käsityönohjaaja Sonja Laine.

Kansainvälinen laajennus mielessä

Meidän markkinat eivät jää tähän yhteen kertaan, vaan siitä on aikomus tehdä jokavuotinen tapahtuma. Unelmana on laajentaa kirjoa myös muille taiteenaloille.

Henna Ruustamo ja Niina Niemi ovat myyneet käsitöitään aiemmin Laitilan tapahtumissa - ja tuotteita on saatavana myös monipalvelukeskus Palken putiikissa. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

– Mielenkiinto erityistaiteeseen on maailmalla nousussa. Turussa voisi tulevaisuudessa järjestää kansainvälisen tapahtuman, jossa olisi mukana myös teatteria, tanssia ja sirkusta, Tiina Aalto miettii.

Suuremmat tapahtumat vaativat myös leveämmät hartiat. Tiina Aalto heittää pallon Turun kaupungin suuntaan.

– Haluaisiko Turku profiloitua tähän suuntaan, tasa-arvon ja yhteistoiminnan edistäjäksi?

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 29. toukokuuta kello 23:een asti.

.
.