Hyppää sisältöön

Yrittäjät Heidi ja Janne Haajanen pohtivat tulevaa tuotantosuuntaa – tilan kanala tuhoutui tulipalossa pari viikkoa sitten Mäntyharjulla

Kanalan tulipalossa kuoli 250 kanaa, vain noin 40 kanaa säilyi elävinä. Heidi Haajanen kiittää Välitä viljelijä -hankkeen työntekijöitä avusta tulipalon jälkeen.

Mäntyharjun Voikoskella palaneen kanalan paikka on jo raivattu pelloksi. Vain pieni tuhkakasa muistuttaa pari viikkoa sitten olleesta tulipalosta. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yrittäjät Heidi ja Janne Haajanen pohtivat kanalan tulipalon jälkeistä elämää Mäntyharjun Voikoskella.

Kuvalan tilalla kanala tuohoutui pari viikkoa sitten rajussa tulipalossa. Kanalan toiminta oli yksi tilan kolmesta kivijalasta.

Kanalan tulipalossa kuoli 250 kanaa, vain noin 40 kanaa säilyi elävinä. Kanojen kanssa samassa rakennuksessa ollut emulintu hyppäsi korkean aidan yli ja jäi henkiin.

– Onneksi meillä on teurastamo ja sikala, eikä kanala ollut ainoa tuotantosuuntamme. 18 vuotta pidimme kanalaa, ja toimitimme kananmunia lähialueen ruokakauppoihin, sanoo Heidi Haajanen.

Yrittäjien mukaan pohdinta kestää noin vuoden siitä, jatkuuko kanalan toiminta tulevaisuudessa.

– Nyt ensin odotetaan, mikä on vakuutusyhtiön viimeinen päätös. Olemme kyselleet alustavasti, mitä vastaavan kokoinen rakennus maksaisi: inflaatio- ja muut hinnan korotukset ovat nostaneet kustannuksia ja hallin hinta on ainakin triplaantunut, kertoo Janne Haajanen.

Heidi Haajanen kiittää Välitä viljelijä-hankkeen työntekijöitä suuresta avusta tulipalon jälkeen.

– Hankkeen ihmiset tulivat heti tulipalon jälkeisenä päivänä tontille ja selvittivät kolme tuntia, mitä pitää tehdä. Tähän ei ole kultaista käsikirjaa: jos tuotantolaitos palaa, et voi tietää mitä tehdä. He hoitivat ympäristöluvat, kanojen hautausluvat ja vakuutustarkastukset eli koko paletin, kertoo Heidi Haajanen.

Haajasten mukaan tulevaisuus on haasteellinen: uudet ympäristö- ja rakennusluvat on ainakin hankittava, mikäli kanalaa aiotaan jatkaa. Haajaset kertovat, että nyt on possulan kehittämisen aika.

Kanalan tulipalo on myös alueellinen menetys.

– Olemme saaneet paljon tsemppiä ja tukea. Naapurit ovat tarkastaneet myös omat vakuutusehtonsa, kertoo Heidi Haajanen.

Haajasten kananmunia vietiin lähiseudun lisäksi myös Helsingin seudulle myyntiin.

Pohdimme Ylen taloustoimittajan Elli-Alina Hiilamon, valtiovarainministeriön vanhan opetusvideon ja Roope Ankan avulla, mistä hintojen nousu johtuu. Onko perimmäisenä syynä pandemia-ajan elvytys – ja mikä voi hillitä inflaatiota?
.
.