Hyppää sisältöön

Saimaan rantaan suunniteltiin vuosien ajan isoa saunamaailmaa, josta piti tulla matkailun vetonaula – kaikki yritykset vetäytyivät Venäjän takia

Lappeenrantaan suunniteltu saunamaailma ei toteudu. Geopoliittinen tilanne, venäläisturistien kato sekä rakennuskustannusten nousu olivat liikaa yrittäjille.

Saunamaailmaa suunniteltiin Lappeenrannassa alueelle, jossa sijaitsee kesäisin suuri Hiekkalinna. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Lappeenrannan satamaan Saimaan rannalle suunnitteilla ollut saunamaailma ei toteudu.

Kaupunki teki tarvittavat selvitykset ja sekä keskusteli muutamien yrittäjien kanssa heidän kiinnostuksestaan investoida saunamaailmaan.

Yrittäjä olisi rakentanut satama-alueeseen kuuluvaan Linnoitusniemeen erilaisista saunoista koostuvan matkailukohteen. Yrittäjä olisi vastannut saunamaailman rakentamisesta ja toiminnasta.

Tahto yrittäjän saamiseksi oli kova vielä noin kuukausi sitten, kun Yle teki aiheesta juttua. Niin sanotusti päätyyn asti ei kuitenkaan päästy.

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtajan Pasi Leimin mukaan kiinnostusta yrittäjien suunnasta ilmeni, mutta edellytyksiä saunamaailman toteuttamiseen ei lopulta ollut.

Yksi syy löytyy geopoliittisesta tilanteesta, joka kiristyi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Matkailullisesti on varmaan tapahtunut pysyviä muutoksia. Esimerkiksi venäläisiä turisteja ei ole lähitulevaisuudessa tulossa siinä määrin kuin aiemmin, Leimi sanoo.

Yrittäjien innokkuutta hillitsee myös kustannustason nousu eli investointikustannukset ovat kasvaneet.

– Kustannusten nouseminen ja asiastulovirtojen pieneneminen ovat voineet johtaa siihen, että kokonaisuutena se ei varmaan ole niin kiinnostava hanke.

Aluetta kehitetään ilman saunoja

Kaupunki alkoi kaavailla saunamaailmaa Lappeenrantaan vuonna 2020. Alkuun esillä oli useampi paikkavaihtoehto, joista valikoitui Linnoitusniemi.

Talvisin Linnoitusniemi on veneiden säilytyspaikka.

Alueella on kesäisin Lappeenrannan matkailutäky Hiekkalinna. Se olisi väistänyt saunamaailman tieltä vähän matkan päähän Pallonlahdelle.

Taustalla näkyvä Hiekkalinna olisi väistynyt saunamaailman tieltä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kaupunki miettii seuraavaksi, miten Linnoitusniemen aluetta kehitetään ilman saunamaailmaa.

– Varmaan veneilijöiden ehdoilla kehittämistyötä viedään sillä alueella eteen päin, Leimi pohtii.

Kaupunki suuntaa katsetta myös Linnoitusniemen vieressä olevan Halkosaaren sekä noin kahden kilometrin päässä sijaitsevan suositun Myllysaaren ulkoilualueen kehittämiseen.

Myllysaaressa on muun muassa uimarantoja sekä kaupungin ylläpitämä yleinen sauna, jonka kehittämiseksi on kaupungille esitetty toiveita.

– Nämä ovat sitten ne tulevaisuuden painopisteet, Leimi sanoo.

.
.