Hyppää sisältöön

CNN: Yhdysvallat aikoo lähettää pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan – asiasta ilmoitettaneen jo ensi viikolla

Valkoinen talo on empinyt liian tehokkaiden aseiden lähettämistä, sillä se varoo Venäjän provosoituvan asiasta liikaa.

Ilmakuva Mariupolin satamakaupungin keskustasta 18. toukokuuta 2022. Kuva: Andrey Borodulin / AFP

Yhdysvallat valmistautuu lähettämään raskaita raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertovat lukuisat viranomaislähteet uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun). CNN:n tietojen mukaan Joe Bidenin hallinto aikoo ilmoittaa asiasta jo ensi viikolla.

Hallinto suunnittelee lähettävänsä raketinheitinjärjestelmiä osana suurempaa tukipakettia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja ulkoministeri Dmytro Kuleba ovat viime viikkoina vedonneet Washingtoniin, jotta Yhdysvallat ja sen liittolaiset lähettäisivät Ukrainaan Multiple Launch Rocket System -raketinheitinjärjestelmiä, eli niin sanottuja MLRS-järjestelmiä.

Yhdysvalloissa valmistetut asejärjestelmät voivat ampua raketteja jopa satojen kilometrien päähän, eli paljon kauemmaksi kuin yksikään Ukrainan jo olemassa oleva järjestelmä. Ukrainalaisten mukaan se voisi auttaa maata sodassa Venäjää vastaan merkittävällä tavalla.

Venäläisten käyttämän tavanomaisen tykistön kantama on noin 50 kilometriä. Jos ukrainalaisten tykistöt kantaisivat pidemmälle, voisivat he työntää niiden avulla venäläisiä tykistöjä taaksepäin.

Länsimaat ovat Yhdysvaltojen johdolla lahjoittaneet jo aiemmin Ukrainalle joitakin pidemmän kantaman aseita, kuten M777-haupitsitykkejä. Niiden etuna on keveys, jolloin tykkejä voidaan siirtää asemiin jopa helikopterin avulla.

M777-hapitsin tehokas kantama on ammuksesta riippuen kuitenkin vain noin 24–40 kilometriä.

Yhdysvallat empii, sillä se ei voi olla varma, miten Ukraina käyttäisi tehokkaampia aseita

CNN kirjoittaa, että toinen Ukrainan pyytämä järjestelmä on High Mobility Artillery Rocket System, joka tunnetaan lyhenteellä HIMARS. Se on kevyempi ja varustettu pyörillä, joten sen liikuttelu on helpompaa.

Järjestelmällä pystytään kuitenkin ampumaan monia samantyyppisiä ammuksia kuin MLRS-järjestelmällä. Tiedossa ei ole, sisältääkö mahdollinen tukipaketti myös HIMARS-järjestelmiä.

CNN:n lähteiden mukaan Valkoinen talo on empinyt pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan, sillä se on huolissaan, käyttäisikö Ukraina niitä Venäjän puolella rajaa.

Riskinä on, että Venäjä pitäisi yhä raskaampien aseiden lähettämistä Ukrainaan provokaationa, joka voisi laukaista jonkinlaisen koston Yhdysvaltoja vastaan.

Aiheesta aiemmin:

.
.