Hyppää sisältöön

Näin Mörkö Anttilan kotikylän asukkaat kommentoivat Leijona-suosikkia – "Marko on ollut meille sankari vuosia, nyt hän on sitä koko Suomelle"

Lempäälä on arvostanut kiekkosankareitaan näkyvästi. Jäähallin vieressä kulkee Marko Anttilan ja Jenni Hiirikosken mukaan nimetty Kapteenienkatu, ja nuoria urheilijoita tuetaan Kapteenien rahastosta.

Kahdeksan ala-asteikäistä poikaa seisoo Sääksjärven koulun pihalla pidellen Suomen lippuja. Taustalla näkyy koulurakennus.
Koko Lempäälä jännittää jo loppupelejä. Sääksjärven koulussa Edvin Sola, Tatu Kahra, Eemeli Sepponen, Rasmus Laihonen, Kasper Leinonen, Vilho Möttönen, Niko Saari ja Lauri Kuusela toivottavat hyvää syntymäpäivää Mörkö Anttilalle. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaaja Jarkko Vuolle / Yle

Leijonien Marko "Mörkö" Anttilan kotikunnassa Lempäälässä eletään kiekkohuumaa, jota oman kylän pojan torstaiset tekoset Slovakia-pelissä vain nostattavat.

Puolivälierässä uhkasi jo käydä Leijonien kannalta köpelösti, mutta lopulta Suomi voitti Slovakian maalein 4–2. Ihmeidentekijäksi tarvittiin taas Anttila, joka ensin tasoitti tappiolukemat ja antoi vielä pelin loppumetreillä viimeiseen maaliin johtaneen syötön.

Yleisö areenalla villiintyi huutamaan Mörköä, ja sama meno on jatkunut Lempäälässä perjantaina.

– Marko on ollut meille sankari vuosia, nyt hän on sitä koko Suomelle. Täällä ollaan todella ylpeitä, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jocka Träskbäck sanoo.

Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jocka Träskbäck oli katsomassa Slovakia-peliä, jossa Mörkö Anttila käänsi Leijonien kurssin. "Oli kyllä sellainen peli, ettei ole nähty koskaan. Ääni jäi hallille", mies nauraa. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Marko Anttila on urheilija, jota on helppo fanittaa ja jonka nimeä kotikunnan on ilo julistaa. Träskbäckin mukaan Mörkö tuo Lempäälää maailmankartalle.

– Aina mainitaan, että Lempäälän mies teki maalin. Onhan se kunnan imagolle ja tunnettuudelle valtava iso asia. Jokainen kunta tarvitsisi Mörön tyyppisen ratkaisun.

Anttilantori ja Mörköpuisto?

Mutta onko kunta kohta ongelmissa kun Mörkö kerää meriittejä ja aina täytyisi keksiä uusi tapa muistaa kotikylän sankaria?

– Sehän on vaan positiivinen ongelma. Meillä on pian Anttilantori ja Mörköpuisto ja mitä vielä, Jocka Träskbäck nauraa.

Tosiasiassa Lempäälä on jo muistanutkin nimekkäitä kiekkoilijoitaan, Anttilaa ja naisten jääkiekkomaajoukkueen kapteenina toimivaa Jenni Hiirikoskea.

– Viimeksi kun molemmille tuli menestystä MM-kisoissa, päätimme nimetä Jäähallinkadun Kapteenienkaduksi. Lisäksi kunta perusti Kapteenien rahaston, josta jaetaan stipendejä nuorille urheilijoille. Sekä Jenni että Marko ovat päättämässä rahan jakamisesta.

"Kyllä se varmaan pistää taas pari"

Lempääläläisten Whatsapp-ryhmissä on perjantain aikana kilissyt kun ihmiset järjestävät kisakatsomoita viikonlopuksi. Isoin screeni nousee kunnan jäähallille.

– Puitteet ja tilat ovat hyvät ja väki on kiinnostunut aiheesta, siinähän tunnelma tulee jo itsestään, sanoo puuhamies Jussi-Pekka Okero.

Urheiluseura Lempäälän Toivo virittelee sunnuntaiksi kisakatsomoa jäähallille, jota tituleerataan leikillisesti myös Mörkö-areenaksi. "Marko kyllä tunnetaan, ja hän käy kesäsäisin LeKin kiekkoleireilläkin. On aina hienoa aikaa Lempäälälle, kun Marko on mukana pelissä", sanoo järjestelyistä vastaava Jussi-Pekka Okero. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Sääksjärven koulun pihalla usko sekä koko joukkueeseen että etenkin Marko Anttilaan on vahva. Mörön koneet on nyt käynnistetty.

– Kyllä se varmaan pistää taas pari, arvelee koululainen Vilho Möttönen.

– Mörkö tekee pari maalia ja Suomi voittaa koko MM-kisat, vahvistaa toinen koululainen Niko Saari.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka!

Lue myös:

.
.