Hyppää sisältöön

Kiinnostus Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan näkyi suuressa sotaharjoituksessa Lapissa – ulkomaalaista mediaa oli paikalla enemmän kuin koskaan

Rovajärven sotaharjoitusten yli 70-vuotisessa historiassa nähtiin ennätysmäärä ulkomaista mediaa tällä viikolla. Lehdistöpäivään saapui parikymmentä toimittajaa ja kuvaajaa Euroopasta, Japanista ja Yhdysvalloista.

Sotamies Jere Tinnilä kansainvälisen median haastattelussa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rovajärvellä järjestetty, lähes pari viikkoa kestänyt suuri sotaharjoitus veti paikalle historiallisen paljon kansainvälistä lehdistöä. Maanantaiseen lehdistötilaisuuteen saapuneen median kiinnostuksen taustana on erityisesti Suomen käsittelyssä oleva Nato-hakemus.

Ranskan yleisradioyhtiön France Télévisions seurasi harjoitusta peräti viiden hengen ryhmällä. Kameramiesten ja toimittajien lisäksi ryhmässä oli myös äänittäjä.

France Télévisions France 3:n journalisti Jean-François Gringoire’n mukaan Naton jäseneksi pyrkivä Suomi on kiinnostava aihe ranskalaisille. Hänen mukaansa Ranskassa tiedetään, kuinka monimutkainen puolustusjärjestelmä Suomella on ollut toisen maailmansodan jälkeen.

– Nyt haluamme tietää kuinka Suomi varautuu sodan riskiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan muutama kuukausi sitten, sanoi Gringoire.

Suomen asevelvollisuus kiinnostaa ulkomailla

Nykyhetken lisäksi kansainvälistä mediaa kiinnostaa historia. Lehdistötilaisuuden ensimmäisen kysymyksen esitti japanilaisen sanomalehden Sankei Shimbun toimittaja.

– Käytiinkö tällä paikalla talvisodan taisteluja?

– Niitä käytiin idempänä Sallassa, vastasi sotaharjoituksen johtaja, eversti Sami-Antti Takamaa.

Suuri osa ulkomaisen median kysymyksistä koski Suomen asevelvollisuus- ja kertausharjoitusjärjestelmää.

Medialle haupitsinäytös

Sotilaskodin aamukahvin ja infon jälkeen siirrytiin maastoon. Siellä mäntynäreikön halki vievän hiekkatien varressa toimittajajoukkoon vaikutettiin panssarihaupitsien näytöksellä. Kaikille jaetttin kypärät ja tehokkaat kuulosuojaimet.

Neljän panssarihaupitsi K 9 "Moukarin" kolonna ajoi paikalle täyttä häkää hiekkatietä nostaen mahtavan pölypilven. Kymmeniä tonneja painavat panssaroidut tela-ajoneuvot pysähtyivät jonoon ja suuntasivat 155-milliset raskaat kanuunansa kohti koillista.

Korealaisvalmisteisten haupitsien yhteislaukaus säpsäytti näytöstä seuraavaa ulkomaisten toimittajien ja kuvaajien joukkoa. Moukarin miehistönä ovat perusteellisen koulutuksen saavat asevelvolliset.

Lehdistölle esitellyn panssarihaupitsin suuntaajana oli varusmiespalvelustaan suorittava sotamies Jere Tinnilä Panssariprikaatista.

Hänen mukaansa palveluksessa saadulla panssarihaupitsin koulutuksella pystytään vaikuttamaan mahdolliseen viholliseen tehokkaasti.

– Luotto on kova

Harjoitusta valmisteltu pari vuotta

Suuren yhdysvaltalaisen kuvatoimiston Getty Imagesin kuvaaja Sean Gallup piti panssarihaupitsien yhteislaukauksia vaikuttavana.

– Harjoitus kiinnostaa Naton mahdollisen laajentumisen vuoksi, kun Ruotsi ja Suomi ovat jättämässä puolueettomuuden ja liittymässä Natoon.

Aseistus näyttää Gallupin mielestä tehokkaalta.

– Venäläisten on varmasti syytä ottaa se huomioon, arvioi Gallup.

Maavoimien Lightning Strike 22 -sotaharjoitukseen osallistui 3500 sotilasta, joista valtaosa on asevelvollisia. Harjoitusta on valmisteltu jo pari vuotta eikä sitä järjestetty Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

Kansainvälisten harjoitusten paikka

Rovajärvi on Pohjois-Euroopan suurin harjoitusalue. Harjoitusta johtavan eversti Sami-Antti Takamaan mukaan Rovajärvi on ainutlaatuinen, koska siellä pystytään ampumaan kaikilla aseilla suurista tykeistä käsiaseisiin. Myös ilmavoimat voi osallistua harjoituksiin.

Toimittajan kysymys, onko Rovajärven monipuolisuus hyvä asia Nato-kelpoisuuden kannalta, saa everstin naurahtamaan,

– Ei se varmaan Nato-kelpoisuuteen vaikuta millään tavalla. Mutta jos tulee tilanteita, että voidaan jotain tarjota, niin varmaan näin tehdään.

Rovajärven alueelle on järjestetty jo vuosia sitten kansainvälisiä harjoituksia, joihin ovat osallistuneet Nato-maat. Sotilaita on ollut Ruotsin lisäksi Euroopan Nato-maista ja Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 28.5.2022 kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.