Hyppää sisältöön

MM-kiekko on erilaista toimitsijan silmin: tuomari myös kannustaa pelaajia ja tilastoija toivoo, ettei paitaa rytättäisi housuihin

Jääkiekon MM-kisoissa viheltää neljä suomalaistuomaria. Uusista kuvakulmista ja paikallisesta kosketuspinnasta uskotaan tulevan nostetta tuomaritoimintaan.

Kotikisat ovat iso ponnistus ja mahdollisuus Tampereen jääkiekkotuomareiden yhdistykselle. Jani Vakkari ja Tarja Taive virallisen kisakadun porteilla. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Jos MM-kisoissa paikalla olisivat vain joukkueet ja katsojat, ei pelistä vielä tulisi mitään. Vaikka joitain pelejä on valitettavasti viime vuosina pelattu ilman yleisöäkin, eivät ottelut kuitenkaan sujuisi ilman kahta merkittävää ryhmää: tuomareita ja toimitsijoita.

Tänä vuonna pääpelipaikkana toimiva Tampere on heidänkin osaltaan vahvasti edustettuna. Kotikisoissa työskentelee kymmeniä paikallisen tuomariyhdistyksen toimitsijoita. Kruununa paikalliselle osaamiselle ovat kisoissa tuomaroivat Kristian Vikman ja Tommi Niittylä. Kaikkiaan suomalaistuomareita on turnauksessa neljä.

Tampereen jääkiekkotuomarit ry:ssä odotetaan "omien kasvattien" näkyvyyden tuovan toimintaan lisää tuomaritoiminnasta kiinnostuneita. Näin siitä huolimatta, että yleensä tuomarit ovat tapetilla vasta, kun jokin mättää.

– Välillä tuomarit ovat sentään positiivisessakin mielessä esillä, huomauttaa yhdistyksen erotuomarivalmentaja Jani Vakkari.

Vakkari viittaa tuomaritoiminnasta nähtyihin videoihin. Kisoissa tuomareilla on kypärissään kamerat, joista näytetyt koosteet ovat olleet monelle yllätys: tuomarit eivät vain jaa rangaistuksia, vaan myös kannustavat ja kehuvat pelaajia sekä varoittavat heitä vaaranpaikoista.

"Tuomaritoiminnan inhimillinen puoli tulee esiin IIHF:n videokoosteissa", sanoo Vakkari. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Erotuomarivalmentajan mukaan koosteiden luonne myös vastaa aika hyvin sitä, millaista tuomarointi jäällä on. Ei siis pelkkää komentamista ja käskemistä.

Täkäläisten tuomareiden esiintyminen kotikisoissa näyttää Vakkarin mukaan asiasta kiinnostuneille, että tuollaiseen paikkaan on mahdollista itsekin päästä. Tosin yhden MM-kaukaloissa näkyvän tempun hän toivoisi menevän aloittelevilta tuomareilta ohi.

– Linjatuomarit kiipeävät täällä laidan päälle. Tätä ei näe kotimaan peleissä. Siinä on erittäin iso riski, että putoaa aition puolelle, sanoo Vakkari, joka on tunnustaa oppineensa tempun riskit itse kantapään kautta.

Tarkkaa tiimityötä

Toimitsijoista yleisölle näkyvimpiä ovat kuuluttajat ja rangaistusaitioiden valvojat. Heidän lisäkseen tarvitaan myös paljon tilastoijia.

Yksi heistä on tamperelainen Tarja Taive. Hänen työpisteenään on hallin parvi, ja tehtävänään tilastoida Kansainväliselle jääkiekkoliitolle aloitusten voittajat eli kumpi joukkueista voittaa kunkin aloituksen, ja ketkä pelaajista aloituksissa ovat.

Tarja Taive on ollut ennen ensimmäisiä miesten MM-kisojaan toimitsijana myös nuorten MM-kisoissa Helsingissä sekä rullakiekon MM-kisoissa Tampereella. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Tehtävä vaatii tarkkaavaisuutta, sillä hän katsoo myös maalien syntyaikaan jäällä olleet, eli niin sanotut plus-miinus-tilastot.

– Peliä katsoo aika eri tavalla tilastoidessa kuin vapaalla. Vaikeinta on, jos pelaajien paidat on sullottu housuihin, niin etteivät numerot erotu.

Muita jääkiekko-otteluissa tilastoitavia asioita ovat esimerkiksi peliajat ja laukaisukartat eli se, kuka on laukonut ja mistä, sekä se, onko laukauksesta esimerkiksi seurannut maali. Jääkiekko on nopea peli ja tilastoiminenkin on tiimityötä, joten apuja saa kollegalta, jos toimitsija on räpäyttänyt silmiään huonoon aikaan.

Siinä missä katsomosta pyritään tuomareihin vaikuttamaan usein tarkoituksella, voivat katsojat häiritä toimitsijaa vahingossa. Seisten ja isoja lippuja liehuttaen peliä seuraavat katsojat saattavat nimittäin peittää tilaston tekijän näkökentän, kun toimitsijat on sijoitettu heidän taakseen.

Aloitustilastontekijän kisat ovat menneet kuitenkin tähän asti hyvin.

– Ainoastaan kerran on näin käynyt itselle, kertoo sinänsä suurieleistä kannattamista hyvin ymmärtävä Taive.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 28.5. kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.