Hyppää sisältöön

Tammelan uudesta koulukeskuksesta paljon päänvaivaa kunnassa

Koulukeskuksen hintalappu on kivunnut jo yli 16 miljoonaan euroon. Hinta on Tammelalle liian kova. Kunnassa etsitään nyt ratkaisua hankkeen toteuttamiseen uuden liikuntahallin rakentamisella.

Tammelan valtuusto on istunut uuden koulukeskuksen vuoksi kymmeniä tunteja - maanantaina on edessä jälleen yksi istunto. Kuva: Yle

Tammelan kunnanvaltuustolle esitetään uuden liikuntahallin rakentamista kirkonkylän liikuntapuistoon. Taustalla ovat suunnitteilla olevan uuden koulukeskuksen kohonneet rakentamiskustannukset.

Erillisen liikuntahallin rakentaminen tulisi halvemmaksi kuin sen tekeminen koulukeskuksen yhteyteen. Liikuntahalli vaatisi kevyempiä rakennusratkaisuja eli periaatteessa seinät, katon ja sosiaalitilat, jolloin neliömetreille tulisi hintaa vähemmän kuin jos liikuntatila tehtäisiin koulukeskuksen yhteyteen.

Tammelan uuden koulukeskuksen rakennuskustannukset ovat karanneet käsistä. Vuonna 2019 koulukeskuksen laskettiin maksavan 11 miljoonaa euroa, minkä lisäksi lisälaskua olisi muodostunut 600 000 euroa nykyisen koulukeskuksen purkamisesta.

Sittemmin kunnanvaltuusto on pariin kertaankin joutunut määrittämään koulukeskukselle maksimihintaa – aina ylöspäin. Voimassa on viime syksyinen päätös, jonka mukaan koulu ei saa maksaa enempää kuin 14 miljoonaa euroa. Nykylaskelmien mukaan hintalappu on kuitenkin jo 16,5 miljoonaa.

Koulukeskuksen rakentaminen saattaa siirtyä

Mikäli kunnanvaltuusto päättää uuden liikuntahallin rakentamisesta, merkinnee tämä sitä, että itse koulukeskuksen rakentaminen viivästyy. Liikuntahalli tehtäisiin ennen koulukeskusta, kertoo Tammelan tekninen johtaja Jari Kauppi. Suunnitelma on ollut, että koulutyö uudessa koulukeskuksessa alkaisi syksyllä 2024.

Koulukeskusta on Tammelaan suunniteltu siis jo useita vuosia. Eri suunnitteluvaiheissa on ollut paljon mutkia, hankkeen pääsuunnittelija esimerkiksi on vaihtunut ja Tammelassa luottamushenkilöitä on askarruttanut paljon koko kouluhankkeen tarpeellisuus, sillä koulukeskuksen tontin lähellä on 1980-luvulla rakennettu nyt käytössä oleva koulukeskus.

Valtuuston myöntämällä hintakatolla uutta koulukeskusta ei pystytä rakentamaan, vaikka rakennusratkaisuista on jo tingitty jonkin verran. Tämän hetkisen kustannustason mukaan nykyinen 16,5 miljoonan euron hinta saattaa hyvinkin nopeasti olla taas toisenlainen.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.